Den anerike konkurransen Ungdommens Musikkmesterskap har blitt arrangert for siste gang. Foto: Ungdommens Musikkmesterskap
Den anerike konkurransen Ungdommens Musikkmesterskap har blitt arrangert for siste gang. Foto: Ungdommens Musikkmesterskap

Ungdommens musikkmesterskap legges ned

Ungdommens musikkmesterskap legges ned. Det nasjonale mesterskapet på Norges musikkhøgskole i januar 2025 ble siste UMM-arrangement.


Brita Skogly Kraglund


– Det er ingen lett beslutning å ta farvel med en institusjon som har betydd så mye for så mange. UMM har vært et sted der unge har fått vise seg frem, utvikle seg og bygge nettverk, skriver styringsgruppa for UMM i en pressemelding.

Ingen økonomi eller kapasitet

Direktør for Norsk Kulturskoleråd, Morten Christiansen, er ett av de fire medlemmene i styringsgruppa.

–  Vi har verken økonomi eller kapasitet til å fortsette konkurransen. Ingen andre ønsker å overta den nå. Jeg er ikke glad for beslutningen. Men noen ganger må man dessverre gjøre vanskelige valg. 

Han forteller at de årlig har brukt flere millioner for å gjennomføre arrangementet, og at det nå er nødvendig med beinharde prioriteringer. 

– Hva har dere gjort for å skaffe pengene som mangler?

– Mange har fått utfordringen, blant andre Talent Norge og Sparebankstiftelsen. Men de sponser ikke konkurranser. Vi har også snakket med Norges musikkhøgskole som har vært med på arrangørsiden. De er presset på økonomi og har heller ikke kapasitet. 

– Hvorfor mener du det er viktig med konkurranser?

– Jeg er ambivalent. Det er en tradisjon innen vestlig, klassisk musikk. Det handler også om at unge musikere skal blir trent på vanskelige situasjoner som for eksempel prøvespill. For noen er det en læringsarena å stå i det presset en konkurranse er. 

Han understreker at Kulturskolerådet fortsatt jobber regionalt med fordypning og talentutvikling i samarbeid med Sparebankstiftelsen. 

– Dette arbeidet håper jeg kan være en viktig del av talentarbeidet som kan vare. 

– Har dere fått mange reaksjoner på vedtaket?

– Jeg vet at det har kommet noen på Facebook, men har foreløpig ikke sett dem. 

Avgjørende

Fiolinisten Ludvig Gudim er en av musikerne som er takknemlig for det han lærte gjennom å delta i konkurransen. Han er for tiden 1.konsertmester i DR SymfoniOrkestret i København. 

– Hvilken betydning har din deltakelse og seier i i konkurransen hatt?

– Det var avgjørende for min utvikling å være med på UMM gjennom mine ungdomsår. UMM ga meg muligheten til å ha et mål jeg kunne jobbe mot, anledning til å prestere under press og motivasjon til å sette sammen et variert program som kunne vise flere sider av min musikalitet. I tillegg var jeg heldig som fikk flere spennende konsertoppdrag som en del av prisene, blant annet min første sjanse til å spille en hel fiolinkonsert, Tsjajkovskijs Fiolinkonsert, med dirigent og symfoniorkester. 

– Hva tenker du om at den nå legges ned?

– Det er utrolig trist å høre at konkurransen legges ned. Det vil utvilsomt ha en negativ effekt på utviklingen av den neste generasjonen med unge, norske, klassiske musikere. Jeg håper inderlig det finnes krefter, både økonomiske og organisatoriske, som kan bidra til at noe tilsvarende kan bli skapt i fremtiden, avslutter Ludvig Gudim.

Bratsjist Eivind Ringstad er en av mange norske musikere som har deltatt i Ungdommens musikkmesterskap.
Foto: Nikolaj Lund

Åpnet for muligheter

Også Eivind Ringstad, nå solobratsjist i London Symphony Orchestra og bratsjprofessor på Royal College of Music, har bakgrunn fra UMM.

– Da jeg var ung tenåring deltok jeg på Ungdommens Musikkmesterskap flere ganger, både på fiolin, bratsj og i kammermusikk-klassene. Jeg husker godt at UMM var et veldig godt mål å øve mot og at jeg etter å ha spilt på konkurransen ble enda flinkere. I 2011 ble Trio Patetico (som jeg var en del av sammen med Peder Barratt-Due på fiolin og Theodor Lyngstad på cello) tildelt 1. pris og «Årets musiker». Det åpnet opp for at vi fikk spille flere konserter og dra på kurs og mesterklasser. For eksempel fikk vi dra og spille under Trondheim musikkfestival og lære av og spille sammen med ett av medlemmene fra Quatuor Ébène. Det synes jeg var utrolig inspirerende, og det ville muligens ikke skjedd for oss uten Ungdommens musikkmesterskap.

– Hva tenker du om at den nå legges ned?

– Det er synd! For mange er dette kanskje den første konkurransen man deltar i som klassisk musiker, og det er utrolig god trening før man reiser ut og deltar på internasjonale og større konkurranser.  Jeg håper veldig at det norske musikklivet kan starte en ny konkurranse for ungdommer i Norge så raskt som mulig!

– En vesentlig vitamininnsprøytning

Leif Ove Andsnes er veldig takknemlig for sin deltakelse i konkurransen. Han skriver: 

– For meg var Ungdommens Pianomester (som den het) veldig viktig. Ikke så mye pga priser, selv om det var stas, og ga en pekepinn på at jeg var god og kunne satse på musikken. Men mest fordi jeg bodde på Karmøy, og hadde ikke andre barn rundt meg som spilte på høyere nivå. Og at jeg opplevde det som veldig inspirerende å møte andre barn og ungdommer og høre dem spille. Jeg deltok fire ganger, og fikk også hver gang nye ideer til stykker og komponister jeg hadde lyst å spille. Hvis jeg ikke hadde hatt denne muligheten hadde jeg nok ikke fått målt meg opp mot andre gode unge pianister i landet. Det var for meg en vesentlig vitamininnsprøytning. 

– Hva synes du om at konkurransen blir lagt ned?

– I dag finnes det vel kanskje flere talentsamlinger regionalt og –nasjonalt, som Klavertiltaket. Men jeg synes likevel det er synd at UMM legges ned.



Nyheter