Ballettsyllabus på norsk

Utgivelsen av en fagbok i klassisk ballett på norsk er ikke hverdagskost, men danserne og ballettpedagogene Igor Ivanov og Larissa Savenkova gir nå ut Klassisk dans, metodikk, metoder og erfaring på forlaget Pirouette. Forfatterne har bakgrunn og utdannelse fra Sovjetunionen, og de danset i flere kompanier før de kom til Den Norske Opera & Ballett, Nasjonalballetten. Etter oppnådd pensjonsalder der, har de fortsatt som pedagoger ved flere andre ballettskoler i Norge.


Skrevet av Fredrik Rütter


I dette arbeidet oppdaget de at det var mangel på norske fagbøker innen det klassiske feltet.  Deres bok opererer med fem trinn, fra nybegynnere til et ganske avansert nivå. Begge forfatterne er utdannet i Vaganova-systemet, utviklet av Agrippina Vaganova – en av mest anerkjente ballettpedagogene i Sovjetunionen. Hun var født i St. Petersburg i 1879 og døde samme sted i 1951. Noen år etter hennes død endret The St. Petersburg Ballet School til hennes ære sitt navn til The Vaganova Institute.

Ivanov og Savenkova har et nært forhold til systemet som bærer hennes navn, og som begge har en bachelorgrad i; han fra Vaganova-instituttet i St. Petersburg, hun fra den statlige ballettskolen i Perm. Hvert nivå er systematisk bygget opp med de klassiske ballettklassenes øvelser, først ved stangen, så ut på gulvet der de store hoppene og pirouettene foretas.

Hvert nivå følges av et enormt fotografisk materiale, som danser og fotograf John Andresen står bak. Det viser tydelig hvordan øvelsene skal utføres, og bak dette bildematerialet ligger et stort arbeid. Bare en fotograf med inngående kunnskap om klassisk ballett klarer å fange akkurat det rette øyeblikk, slik Andresen gjør. Dessuten har Olga Nødtvedt innspilt fem cd’er på forte piano, med musikk til alle de fem nivåene.

Dette er blitt en vakker bok som vil være til stor hjelp for mange pedagoger. Den vil gi et inspirasjonsløft i hverdagen for dem som ukentlig setter sammen nye trinnkombinasjoner for elevene sine.Anmeldelser