NY MUSIKK. Under åpningskonserten i Ullensvang kyrkje spilte Oslo Strykekvartett "Lean to wait" av Nils Henrik Asheim. Her gratulerer komponisten utøverne for en utsøkt fremførelse.
NY MUSIKK. Under åpningskonserten i Ullensvang kyrkje spilte Oslo Strykekvartett "Lean to wait" av Nils Henrik Asheim. Her gratulerer komponisten utøverne for en utsøkt fremførelse.

EKKO i Hardanger

Hardanger Musikkfest ble arrangert over fem dager i forrige uke og avslutningskonserten i Tyssedal kraftstasjon søndag satte en verdig avslutning på årets musikkfest. Vakrere kan det knapt bli. -Et fantastisk rom, sier komponist Ørjan Matre til Klassiskmusikk.com. To av hans verk ble spilt på konserten.


Skrevet av Svein Knudsen. Foto: Svein Knutsen


Kunstneriske ledere for festivalen er fra i fjor Therese Birkelund Ulvo og Gunilla Süssmann. Årets tema EKKO fikk en dypere mening gjennom et skreddersydd program for den lange og unike klangen i kraftkatedralen. Dette var musikk som gav gjenklang hos tilhørerne.

Det Norske Jentekor, ledet av Anne Karin Sundal-Ask, Erlend Apneseth på hardingfeler, Karl Seglem på saksofon og Terjungensemblet, ledet av Lars-Erik ter Jung, skapte klanger som var ubegripelig vakre. Terjungensemblet be etablert i 2019 og består av freelancemusikere og utøvere fra Oslo-Filharmonien.

Festivalen har i år vært usedvanlig flinke til å finne frem ny og spennende musikk. Eksempler på det fikk vi også i Tyssedal.

Koret åpnet med Knut Nystedts Kærlekens lov og avsluttet med fem deler fra Stjernebru av Ørjan Matre.

Sammen med Erlend Apneseth har Ørjan laget Kildeskrift. Et utrolig vakkert verk, framført av Terjungensemblet, Erlend Apneseth på hardingfeler og Karl Seglem på saksofon. Med tydelige overtoner fra folkemusikken svingte det virkelig i et avsnitt med hallingdans.

Vi fikk også høre Fjellokk for usynlige fjell av Sigurd Fischer Olsen. Rett og slett nydelig. Både Olsen og Matre var til stede under konserten og fikk fortjent applaus fra et begeistret publikum.

-Kjempegøy. Et enormt spesielt rom. Musikken blir farget av rommet og det synes jeg er kjempeviktig. Rommet her er fantastisk. Det er elementer her du ikke kan få frem noen andre steder, sier Matre til Klassiskmusikk.com.

Tanja Tetzlaff og Florian Donderer spilte Olav Anton Thommessens vakre Sarabanda Smortzata i Ullensvang kyrkje. 

Mange stilarter
 Omfanget av musikalske stilarter har aldri vært større på Hardanger Musikkfest enn i år. Musikkfesten har funnet frem til musikalske skatter jeg ikke en gang visste om.

Verken Bach, Beethoven eller Mozart har brukt opp alle de fine tonene. Særlig de senere årene synes jeg det er skapt musikk som det er all grunn til å lytte til.

Selv om Grieg, også i år, utgjorde et viktig fundament, med egen Grieg-konsert i Ullensvang kirke søndag formiddag, fant jeg også annen musikk på konserten som vakte min store begeistring.

For eksempel:
If I am Not For myself, Who Will Be? Bak denne merkelige tittelen skjuler det seg stor musikk av Glenn Erik Haugland. Verket er skrevet til den da 13 år gamle fiolinisten Guro Kleven Hagen. Glenn ville prøve å gripe fatt i sin egen opplevelse av å være på samme alder, og endte opp med et verk med mange spørsmål. Begynnelsen av tenårene var en kaotisk tid, og han var usikker på hvem han var. Utsagnet er hentet fra den jødiske kulturen.

Verket ble fremført av den fantastiske Florian Donderer. Han hadde svar på alle spørsmålene. Han fikk fiolinen til å klinge i kirkens vakre akustikk, fløyesmjukt, kraftig, stille. Sakralt. Vidunderlig. Virkelig en artist som jeg hadde stor glede av å høre under årets festival. En annen, i samme klasse, er cellisten Tanja Tetzlaff. Sammen med Florian fremførte hun Olav Anton Thommessens Sarabanda Smortzata. Verket er skrevet til platen Navigations av duoen Kyberia, Victoria Johnsen og Tanja Orning. 

Et annet nytt verk som er vel verd å lytte til er Men månen er alltid her, syv haikudikt for sopran. Tekstene er hentet fra en samling oversatt til norsk av lyrikeren Paal-Helge Haugen. Komponisten har overført det lette og samtidig konsentrerte i haikuen til naturbilder – korte musikalske stilleben – der ordene noen ganger blir sunget som de er, noen ganger som fragmenter av stavelser og rene lyder. Mesterlig fremført av sopranen Silje Aker Johnsen. En kjent og kjær artist i flere år på HMF. Hun sang også Grieg og Grøndahl.

Grieg var altså ikke glemt. Heller ikke Agate Backer Grøndahl eller Geirr Tveitt. Med sedvanlig dyktighet fremført av Håvard Gimse. Men først og fremst var det den nyere musikken som vakte min interesse på konserten.

NORSK/JAPAN. Vakre klanger fra norske hardingfeler og japansk Koto. Utrolig samspill mellom Karin Nakagawa og Erlend Apneseth.

 


Kalender

CD-anmeldelser

Vårt konserthus


 • Valdres Sommersymfoni : 2. festivalhelg

  Video: Adrien Le Gall - Drone: Tom Henning Bratlie

 • Valdres Sommersymfoni : 1.festivalhelg

  Video: Adrien Le Gall - Drone: Tom Henning Bratlie

 • En Eventyrlig Reise / Ringsaker Operaskole

 • TSO åpningskonsert 2. september 2021 - Mahler Symfoni nr. 9

  Mahler Symfoni nr. 9 - Trondheim Symfoniorkester & Opera ( TSO)

 • Beethoven: Duo for viola & cello in E flat major, WoO 32

   P.O. Lindberg - Leonardo Sesenna - Kristiansand Symfoniorkester

 • Tchaikovsky - Serenade for Strings in C major, Op. 48 - Kolbjørn Holthe

  Kristiansand Symfoniorkester

 • Symphony No. 4 / Johannes Brahms / Klaus Mäkelä / Oslo Philharmonic

 • Mozart: Piano Concerto No. 24 in C minor, K.491 - Leif Ove Andsnes - Eivind Gullberg Jensen

  Kristiansand Symfoniorkester

 • Mozart: Symphony No.40 in G minor, K. 550 - Eivind Gullberg Jensen

  Kristiansand Symfoniorkester

 • Edward Elgar - Serenade for Strings in E minor, Op. 20 - Kolbjørn Holthe

  Kristiansand Symfoniorkester

 • Wagner - valkyrierittet fra operaens tredje akt

  Trondheim Symfoniorkester & Opera
  Wagner og utdrag fra Valkyrien: Valkyrierittet fra operaens tredje akt Siegfrids sørgemarsj fra Ragnarokk Utdrag fra Valkyriens 1ste akt.

 • Magiske Minner

  Tine Thing Helseth og Kåre Nordstoga spilte inn albumet «Magical Memories» i Oslo domkirke, under Norges lockdown i slutten av august og begynnelsen av september 2020. De jobbet fra sent på kvelden til de tidlige morgentimene for å få den perfekte lyden, uforstyrret av støy fra omverdenen. 

  Lanseres 28 Mai, 2021

  See More
 • La Clemenza di Tito

  Rå maktkamp, begjær, sjalusi og Mozarts nydelige musikk. La clemenza di Tito leverer all den skjønnhet og heftige følelser vi forventer fra mesternes mester.

 • Vinterstemning frå Valdres

 • Piotr Anderszewski

  J.S. Bach: Well-Tempered Clavier, Book 2: Prelude No. 12 in F Minor

 • Rachmaninoffs Pianokonsert nr. 2

  Oslo-Filharmonien med solist Håvard Gimse og dirigent Vasily Petrenko spiller Rachmaninoffs Pianokonsert nr. 2.

 • Tsjajkovskijs Symfoni nr. 4

  Oslo Filharmoniske Orkester

 • Johann Sebastian Bach: Christmas Oratorio

 • Oslo Filharmoniske Orkester

  Symphony No. 1 / Gustav Mahler / Klaus Mäkelä

  See More
 • Lawoclassics

  Prokofiev Symphony No. 5 & Myaskovsky Symphony No. 21 with Vasily Petrenko and Oslo Philharmonic

  See More
 • Se dagens luke (8) i Warner Classics julekalender.

  Eric Lu spiller Schubert: Piano Sonata in A major

  See More
 • Mariam Batsashvili - Piano ( hel konsert)

  Mariam Batsashvili fremfører en recital av Franck, Schumann, Liszt og mer på Wigmore Hall (okt 2020). Nyt denne live konserten til den unge georgiske pianisten Mariam Batsashvili i Wigmore Hall i London, hvor hun fremførte solo pianostykker av Franck, Ravel, Thalberg, Schumann og Liszt..

 • BEETHOVEN Symphony No 5 - Eschenbach

   Göteborgs Symfoniker

 • Det Norske Kammerorkesterets Julekalender

   Se første luke hos Det Norske Kammerorkester.Lukene kan åpnes hver dag kl. 11 fra 1. desember til julaften.

  See More
 • Warner Classics - Julekalender

  Første video fra Warner Classic`s julekalender er publisert. 🎄

  See More
 • Valdres Sommersymfoni

  Festival highlights 2019

  See More
 • Norges musikkhøgskole (NMH)

  Norges musikkhøgskole (NMH) er en ledende kunstfaglig og vitenskapelig høgskole med over 750 studieplasser. Vi har Norges største fagmiljø i musikk og utdanner profesjonelle utøvere, kirkemusikere, dirigenter, komponister, musikkteknologer, musikkpedagoger og musikkterapeuter.

  See More

Artikler