960 sekunder
960 sekunder

Første helaften for nytt kompani

Nagelhus Schia Productions AMP danset sin første helaftens forestilling i Bærum kulturhus. AMP står for Apprentice Mentor Program, noe som bl.a. Talent Norge står bak. Programmet og ideen for de åtte utvalgte danserne ble presentert i september 2019. Danserne var valgt ut fra 167 søkere. De har vært igjennom et kunstnerisk veilednings- og kompetanseutviklingsprogram, og nå var det endelig mulig å vise resultatet. Forutsetningen for å komme med i programmet var høgskoleutdanning innen dans, avsluttet i løpet av de siste tre år.

 


Skrevet av Fredrik Rütter. Foto: Nagelhus Schia Productions


Dans
Nagelhus Schia Productions AMP
TRIPLE BILL
Bærum kulturhus

960 sekunder
Koreografi: Guro Nagelhus Schia og Vebjørn Sundby
Crushd
Koreografi: Melanie Lane
White Noise
Koreografi: Hege Haagenrud

Dansere: Judith Arupa, Stian Bergdølmo, David Forsberg, Anna Einemo Frøysland, Nadege Kubwayo, Vilja Kwasny, Hanne Elisabeth Svenning og Benjamin Windborg
Lysdesign: Martin Flack og Sigve Sælensminde
Kostymer: Eline Dragesund

Nedstengningen av landet i mars satte en stopper for den planlagte premieren. Mye nytenkning og kreativitet måtte stables på beina for at det i det tatt skulle bli noe å vise. En av de valgte koreografene, Melanie Lane, er fra Australia, men kunne ikke komme tilbake til Norge og fullføre sitt verk Crush. Det ferdige digitale verket, opprinnelig en scenisk ballett, ble tilført en ekstra «d» på slutten av den nye tittelen: Crushd.

Tiden står stille – og flyr
Kvelden åpnet med 960 sekunder, koreografert av ildsjelene og de kunstneriske lederne bak prosjektet, Guro Nagelhus Schia og Vebjørn Sundby. Syv dansere står på linje i grå kostymer langt bak på scenen, som er dekket av røyk.  Musikken har lange, langsomme toner, og danserne tar like langsomme skritt i retning publikum. Det er knapt mulig å oppdage at de beveger seg, men nærmere kommer de, selv om opplevelsen er at tiden står nesten stille. Både lydbilde og tempo endres brått når to mannlige dansere skifter til et høyt oppdrevet energiuttrykk. Begge utfører de samme heseblesende bevegelsene, men også de ender opp med å synke sammen med de andre på gulvet.

Ett par skiller seg ut, og når han får tak i stoffet i ermene på hennes jakke, viser det seg at det er metervis å ta av. Det fører til en følsom samdans hvor de lange ermene skaper vakre skulpturelle formasjoner, og tiden flyter uten stress. Bevegelsene brytes av de andre som jages inn i raskere og raskere tempo, men de sliter med å holde følge med tiden. Da 960 sekunder er passert ligger to på gulvet, nærmest utslått mens resten av gruppen står samlet og betrakter dem.

Crushd

Digitalt samarbeid
Dette verket viser danserne fra sin beste side. Hvor langt danserne var kommet i utviklingen ved starten av prosjektet i september vites ikke, men nå er de iallfall godt skodd for en videre profesjonell karriere. Det viste de også i Crushd, til tross for at kommunikasjonen mellom koreograf og danser stort sett har foregått gjennom Zoom. Alle mulige digitale plattformer ble tatt i bruk under arbeidet.

For alle involverte må det ha vært en utfordrende og spennende prosess. Resultatet er en tett og nær opplevelse av fragmenterte kropper, ansikter som viser fortvilelse over knuste drømmer, og vann som den livgivende kraft. Det hele fremstår som gjennomarbeidet, ytterligere hevet gjennom danseres evne til å stå opp mot ekstremt nærgående mobilkameraer.

Boris Johnson som lydbilde
Kveldens siste verk White Noise (Hvit lyd) er av en helt annen karakter. Den norske koreografen Hege Haagenrud har tatt utgangspunkt i intervjuer med den engelske statsministeren Boris Johnson. Han har en egen rytme når han snakker, og han bruker utrolig mange ord når han ikke vil si noe eksakt. Denne spesielle rytmen og nærmest hakk-i-platen i mengden ord, hadde Haagenrud overført til dansernes bevegelser, særlig uttrykt som rykninger i hode og overkropp. Resultatet ble humrende humoristisk; ordgyteriet fra Johnson og hans manglende verbale substans ble tatt på kornet i dansernes videreformidling.

Forestillingen danses 23. september i Sandnes kulturhus og 10. oktober på den kortreiste dansefestivalen i Inderøy.

White Noise

 


Kalender

CD-anmeldelser

Vårt konserthus


 • Valdres Sommersymfoni : 2. festivalhelg

  Video: Adrien Le Gall - Drone: Tom Henning Bratlie

 • Valdres Sommersymfoni : 1.festivalhelg

  Video: Adrien Le Gall - Drone: Tom Henning Bratlie

 • En Eventyrlig Reise / Ringsaker Operaskole

 • TSO åpningskonsert 2. september 2021 - Mahler Symfoni nr. 9

  Mahler Symfoni nr. 9 - Trondheim Symfoniorkester & Opera ( TSO)

 • Beethoven: Duo for viola & cello in E flat major, WoO 32

   P.O. Lindberg - Leonardo Sesenna - Kristiansand Symfoniorkester

 • Tchaikovsky - Serenade for Strings in C major, Op. 48 - Kolbjørn Holthe

  Kristiansand Symfoniorkester

 • Symphony No. 4 / Johannes Brahms / Klaus Mäkelä / Oslo Philharmonic

 • Mozart: Piano Concerto No. 24 in C minor, K.491 - Leif Ove Andsnes - Eivind Gullberg Jensen

  Kristiansand Symfoniorkester

 • Mozart: Symphony No.40 in G minor, K. 550 - Eivind Gullberg Jensen

  Kristiansand Symfoniorkester

 • Edward Elgar - Serenade for Strings in E minor, Op. 20 - Kolbjørn Holthe

  Kristiansand Symfoniorkester

 • Wagner - valkyrierittet fra operaens tredje akt

  Trondheim Symfoniorkester & Opera
  Wagner og utdrag fra Valkyrien: Valkyrierittet fra operaens tredje akt Siegfrids sørgemarsj fra Ragnarokk Utdrag fra Valkyriens 1ste akt.

 • Magiske Minner

  Tine Thing Helseth og Kåre Nordstoga spilte inn albumet «Magical Memories» i Oslo domkirke, under Norges lockdown i slutten av august og begynnelsen av september 2020. De jobbet fra sent på kvelden til de tidlige morgentimene for å få den perfekte lyden, uforstyrret av støy fra omverdenen. 

  Lanseres 28 Mai, 2021

  See More
 • La Clemenza di Tito

  Rå maktkamp, begjær, sjalusi og Mozarts nydelige musikk. La clemenza di Tito leverer all den skjønnhet og heftige følelser vi forventer fra mesternes mester.

 • Vinterstemning frå Valdres

 • Piotr Anderszewski

  J.S. Bach: Well-Tempered Clavier, Book 2: Prelude No. 12 in F Minor

 • Rachmaninoffs Pianokonsert nr. 2

  Oslo-Filharmonien med solist Håvard Gimse og dirigent Vasily Petrenko spiller Rachmaninoffs Pianokonsert nr. 2.

 • Tsjajkovskijs Symfoni nr. 4

  Oslo Filharmoniske Orkester

 • Johann Sebastian Bach: Christmas Oratorio

 • Oslo Filharmoniske Orkester

  Symphony No. 1 / Gustav Mahler / Klaus Mäkelä

  See More
 • Lawoclassics

  Prokofiev Symphony No. 5 & Myaskovsky Symphony No. 21 with Vasily Petrenko and Oslo Philharmonic

  See More
 • Se dagens luke (8) i Warner Classics julekalender.

  Eric Lu spiller Schubert: Piano Sonata in A major

  See More
 • Mariam Batsashvili - Piano ( hel konsert)

  Mariam Batsashvili fremfører en recital av Franck, Schumann, Liszt og mer på Wigmore Hall (okt 2020). Nyt denne live konserten til den unge georgiske pianisten Mariam Batsashvili i Wigmore Hall i London, hvor hun fremførte solo pianostykker av Franck, Ravel, Thalberg, Schumann og Liszt..

 • BEETHOVEN Symphony No 5 - Eschenbach

   Göteborgs Symfoniker

 • Det Norske Kammerorkesterets Julekalender

   Se første luke hos Det Norske Kammerorkester.Lukene kan åpnes hver dag kl. 11 fra 1. desember til julaften.

  See More
 • Warner Classics - Julekalender

  Første video fra Warner Classic`s julekalender er publisert. 🎄

  See More
 • Valdres Sommersymfoni

  Festival highlights 2019

  See More
 • Norges musikkhøgskole (NMH)

  Norges musikkhøgskole (NMH) er en ledende kunstfaglig og vitenskapelig høgskole med over 750 studieplasser. Vi har Norges største fagmiljø i musikk og utdanner profesjonelle utøvere, kirkemusikere, dirigenter, komponister, musikkteknologer, musikkpedagoger og musikkterapeuter.

  See More

Artikler