Konsertens helter i Stavanger Symfoniorkester: Truls Mørk (Foto: Johs Bøe ) og Andris Poga (Foto: Janis Deinats)
Konsertens helter i Stavanger Symfoniorkester: Truls Mørk (Foto: Johs Bøe ) og Andris Poga (Foto: Janis Deinats)

Heltefortellinger i Stavanger

Klassiskmusikk.com har besøkt Stavanger og hørt Truls Mørk og Stavanger Symfoniorkester fremføre Sjostakovitsj’ andre cellokonsert og Richard Strauss’ Ein Heldenleben. Begge ble spilt med kraft og klasse.


Skrevet av Ola Nordal.


Man føler liksom alltid at Dimitrij Sjostakovitsj’ musikk handler om noe. Hva dette noe er, har det blitt skrevet og spekulert mye om. Vi vet fra historiebøkene at Sjostakovitsj var en hardt prøvet mann, og gitt at verkene hans er fulle av musikalske symboler, så er det kanskje ikke til å undres over at de blir tolket som iscenesettelser av personlige tragedier og det bleke livet bak jernteppet. Sjostakovitsj’ alvorstunge ironi og vidd gjennomsyrer også Cellokonsert nr. 2 – for eksempel i den underlige andresatsen som er bygget rundt drikkevisen «Rundstykker! Kjøp rundstykker!». Ganske underfundige er også to av solokandenzaene – den ene av dem blir spilt sammen med stortromme, den andre med tamburin. 

Men hva dette egentlig betyr, det er jeg ikke så opptatt av. Det sentrale er at jeg føler at stykket bærer med seg betydningsfull mening. Og det er privilegium å ha en så god forteller som Truls Mørk til å berette historien. 

Mørk er en av verdens fremste tolkere av Sjostakovitsj' cellokonserter i dag, noe han beviste enda en gang denne kvelden i Stavanger. Mørk imponerer meg like mye med sine subtilt formede pianissimi som med sine briljante løp. Han har en bred og stor klang, som er kraftfull når det gjelder, og inderlig ved behov. Men Mørk spiller først og fremst med eleganse og klasse, og forteller Sjostakovitsj’ mørke historie på en sofistikert og kultivert måte. 

Helteliv
Kveldens andre stykke – Richard Strauss’ Ein Heldenleben fra 1898 – handler også om selviscenesettelse. Dette 50 minutter lange tonediktet skal ha vært Strauss’ tilsvar på Beethovens Eroica-symfoni, og det er visstnok Strauss selv som er «helten» som verkets tittel viser til. Stykket inneholder drepende karakteristikker av de som motarbeidet ham (sats nr. 2 «Heltens motstander»), og en sjarmerende og søt midtsats kalt «Heltens ledsagerske» – utformet som en fiolinkonsert i miniatyr som ble ypperlig framført av konsertmester Erik Heide. 

Dette er altså et virkelig pompøst verk, fra en periode hvor de største musikalske gestene ble skrevet for de virkelig store orkestrale kreftene. Jeg talte blant annet to harper, åtte horn og hele fem perkusjonister, så det var folksomt på scenen. En «Høie-meter» ville ikke kommet på tale. 

Men er dette selviscenesettelse helt uten selvironi? Kan vi virkelig ta Strauss’ uforbeholdne heroisme helt seriøst? I sjefdirigent Andris Pogas hender skinner det i hvert fall en viss ironisk distanse igjennom. Til tross for at dette er musikk med store gester, leder ikke Poga med store fakter. I stedet utstråler han vidd og intellektuell tilstedeværelse. Han beveger seg lett, og legger seg på ganske kvikke tempovalg – uten at det føles lettbent eller stresset. Han henter ut rytmisk snert fra orkesteret, og tidvis også store smil. Han har dessuten funnet frem til en ren og fin strykerklang som er tilbakeholden med vibrato, til tross for det romantiske uttrykket. 

Det slo meg gjennom konserten at kanskje er han en slags Don Quixote, denne helten vår – en følelse jeg ikke har fått tidligere når jeg har hørt dette verket – for eksempel på Herbert von Karajans berømte innspilling. Strauss jobbet med tonediktet om den forvirrede spanske adelsmannen omtrent på samme tid som han skrev Ein Heldenleben, og selv om Strauss visstnok så de to stykkene som komplementære, aner jeg nå en viss sammenheng mellom de to etter å ha opplevd Poga og Stavanger Symfoniorkesters tolkning. 

Glimrende spill under ypperlige forhold
Dette var min første konsertkveld etter gjenåpning, og det var deilig å igjen sitte i en full konsertsal tett på andre mennesker. Det var også fint å igjen se et komplett symfoniorkester uten koronaforbehold. 

Strauss’ storslåtte gigantomani er som skapt for Stavanger konserthus. Når det står fff  i noten og musikerne virkelig lener seg inn i det, blir lydbildet nærmest sjokkerende høyt. Etterklangen er svært lang, men salen projiserer godt, og selv de svakeste detaljer kommer klart og tydelig frem uten å bli spist opp eller grøtet til. 

I sum var dette altså en glimrende konsertopplevelse, med gnistrende solospill fra Truls Mørk og et Stavanger Symfoniorkester i storform – under ypperlige akustiske forhold.

Stavanger Symfoniorkester og Truls Mørk gjester Oslo 12. november. Da fremføres igjen Sjostakovitsj’ andre cellokonsert, samt Berlioz’ Symphonie fantastique. Det er bare å glede seg.


Kalender

CD-anmeldelser

Vårt konserthus


 • Valdres Sommersymfoni : 2. festivalhelg

  Video: Adrien Le Gall - Drone: Tom Henning Bratlie

 • Valdres Sommersymfoni : 1.festivalhelg

  Video: Adrien Le Gall - Drone: Tom Henning Bratlie

 • En Eventyrlig Reise / Ringsaker Operaskole

 • TSO åpningskonsert 2. september 2021 - Mahler Symfoni nr. 9

  Mahler Symfoni nr. 9 - Trondheim Symfoniorkester & Opera ( TSO)

 • Beethoven: Duo for viola & cello in E flat major, WoO 32

   P.O. Lindberg - Leonardo Sesenna - Kristiansand Symfoniorkester

 • Tchaikovsky - Serenade for Strings in C major, Op. 48 - Kolbjørn Holthe

  Kristiansand Symfoniorkester

 • Symphony No. 4 / Johannes Brahms / Klaus Mäkelä / Oslo Philharmonic

 • Mozart: Piano Concerto No. 24 in C minor, K.491 - Leif Ove Andsnes - Eivind Gullberg Jensen

  Kristiansand Symfoniorkester

 • Mozart: Symphony No.40 in G minor, K. 550 - Eivind Gullberg Jensen

  Kristiansand Symfoniorkester

 • Edward Elgar - Serenade for Strings in E minor, Op. 20 - Kolbjørn Holthe

  Kristiansand Symfoniorkester

 • Wagner - valkyrierittet fra operaens tredje akt

  Trondheim Symfoniorkester & Opera
  Wagner og utdrag fra Valkyrien: Valkyrierittet fra operaens tredje akt Siegfrids sørgemarsj fra Ragnarokk Utdrag fra Valkyriens 1ste akt.

 • Magiske Minner

  Tine Thing Helseth og Kåre Nordstoga spilte inn albumet «Magical Memories» i Oslo domkirke, under Norges lockdown i slutten av august og begynnelsen av september 2020. De jobbet fra sent på kvelden til de tidlige morgentimene for å få den perfekte lyden, uforstyrret av støy fra omverdenen. 

  Lanseres 28 Mai, 2021

  See More
 • La Clemenza di Tito

  Rå maktkamp, begjær, sjalusi og Mozarts nydelige musikk. La clemenza di Tito leverer all den skjønnhet og heftige følelser vi forventer fra mesternes mester.

 • Vinterstemning frå Valdres

 • Piotr Anderszewski

  J.S. Bach: Well-Tempered Clavier, Book 2: Prelude No. 12 in F Minor

 • Rachmaninoffs Pianokonsert nr. 2

  Oslo-Filharmonien med solist Håvard Gimse og dirigent Vasily Petrenko spiller Rachmaninoffs Pianokonsert nr. 2.

 • Tsjajkovskijs Symfoni nr. 4

  Oslo Filharmoniske Orkester

 • Johann Sebastian Bach: Christmas Oratorio

 • Oslo Filharmoniske Orkester

  Symphony No. 1 / Gustav Mahler / Klaus Mäkelä

  See More
 • Lawoclassics

  Prokofiev Symphony No. 5 & Myaskovsky Symphony No. 21 with Vasily Petrenko and Oslo Philharmonic

  See More
 • Se dagens luke (8) i Warner Classics julekalender.

  Eric Lu spiller Schubert: Piano Sonata in A major

  See More
 • Mariam Batsashvili - Piano ( hel konsert)

  Mariam Batsashvili fremfører en recital av Franck, Schumann, Liszt og mer på Wigmore Hall (okt 2020). Nyt denne live konserten til den unge georgiske pianisten Mariam Batsashvili i Wigmore Hall i London, hvor hun fremførte solo pianostykker av Franck, Ravel, Thalberg, Schumann og Liszt..

 • BEETHOVEN Symphony No 5 - Eschenbach

   Göteborgs Symfoniker

 • Det Norske Kammerorkesterets Julekalender

   Se første luke hos Det Norske Kammerorkester.Lukene kan åpnes hver dag kl. 11 fra 1. desember til julaften.

  See More
 • Warner Classics - Julekalender

  Første video fra Warner Classic`s julekalender er publisert. 🎄

  See More
 • Valdres Sommersymfoni

  Festival highlights 2019

  See More
 • Norges musikkhøgskole (NMH)

  Norges musikkhøgskole (NMH) er en ledende kunstfaglig og vitenskapelig høgskole med over 750 studieplasser. Vi har Norges største fagmiljø i musikk og utdanner profesjonelle utøvere, kirkemusikere, dirigenter, komponister, musikkteknologer, musikkpedagoger og musikkterapeuter.

  See More

Artikler