«Arbeidsferie» med Sibelius

Den unge svensk-norske fiolinisten Johan Dalene sitter i korona-karantene på familiehytte i Stavanger-området, mens han forbereder Sibelius’ fiolinkonsert med SSO.


Skrevet av Mona Levin. Foto: Mats Bäcker


Onsdag og torsdag i inneværende uke er Johan Dalene solist med Stavanger Symfoniorkester i Valen-salen i Stavanger Konserthus. Det er flere grunner til at dette er en begivenhet: den foregår live midt i koronatiden mens mye av landet er helt nedstengt, og orkesterets gjestedirigent, amerikaneren James Gaffigan, med norsk kone og norsk adresse, leder konserten som har to ikoniske verk på programmet: Sibelius’ Fiolinkonsert og Tsjaikovskijs Symfoni nr. 5. SSOs nye sjefdirigent, latviske Andris Poga, skulle dirigert, men koronaen har satt en stopper for besøket.

Og på toppen av dette er altså Johan Dalene solist, og for ham er det å spille i Stavanger Konserthus en ekstra bonus.

Underbart!
- Det er underbart å spille med SSO, og Valen er en av fineste salene jeg vet om. Jeg har spilt konserter i Rogaland siden jeg var en liten gutt, og de to siste årene gjestet jeg Kammermusikkfestivalen i Stavanger – ICMF. Nå er det som å komme hjem, sier Dalene, som har farsslekt i Sandnes.

Han er bare 20 år gammel, men allerede en stjerne i kometfart med store oppdrag bak seg og mange korona-avlyste foran seg. Han er innehaver av en lang rekke priser, blant dem Den norske solistpris (2019) og Equinor-stipendiet (2020) på NOK en million. En stor ære, sier han.

I norske øyne skinner han som norsk, i svenske, som svensk. Faren, cellist i Norrköping Symfoniorkester, er fra Sandnes. Moren er svensk, og med litt påtrykk sier fiolinisten at han er norsk i Norge og svensk i Sverige. Akkurat nå sitter han alene i en korona-«stuga» i Stavanger med sin Stradivarius, generøst utlånt fra Anders Sveaas Almennyttige Fond. Det er en «Spencer Dyke» fra 1736, og det sier sitt om Johan Dalene at han allerede har hatt dette praktfulle instrumentet siden 2017, da han 16 år gammel ble tatt inn i Crescendo-programmet*. Det har ført til inspirerende samarbeid med blant andre Leif Ove Andsnes og Janine Jansen. Fra stugan, der han får mat på døren og egentlig ikke har så mye å klage over, klinger det i karakteristisk sibeliske toner.

Forsker i egen klang
- Det er mange tekniske utfordringer i denne konserten, og jeg må lete etter de forskjellige karakterene i linjene og det spesifikt finske i klangen. Jeg oppfatter den iallfall som finsk, sier Dalene på telefonen. Han har hørt masse om Camilla Wicks, som iallfall var den første intervjueren hørte spille denne konserten. Hun skulle bli både professor ved Norges musikkhøgskole og en elsket mentor for en rekke av de store norske fiolinistene, som igjen har hatt stor innflytelse videre på norsk musikkliv, som både pedagoger og utøvere. 

- For å unngå påvirkning fra de mange store solistene gjennom årene, er det viktig ikke å lytte for mye på for mange. Man må spille selv, gå inn i sitt eget og forske i sin egen klang.

Equinor-stipendiet 2020
Johan Dalene ble født i 2000 og begynte å spille fiolin som fireåring. Bare syv år gammel hadde han sin debutkonsert med Norrköping symfoniorkester. I fjor vant han første pris i Carl Nielsen Internasjonale Fiolinkonkurranse i Odense, og han har også vunnet førsteplass i ni andre internasjonale konkurranser, inkludert The Thomas and Evon Cooper International Violin Competition, der han fremførte Tsjajkovskijs fiolinkonsert med The Cleveland Orchestra. «I saw the best Tchaikovsky Concerto that I’ve ever heard,» sa juryens leder, Gregory Fulkerson.

- Ellers ble det mye styr i fjor, alt jeg hadde på timeplanen ble avlyst, unntatt litt sommerspilling på svenske festivaler i april og mai. Forhåpentlig er sommerfestivalene på plass igjen i år, men min London-debut i Wigmore Hall er utsatt til november, og New York-debuten til sesongen 2022-23. For Equinor-stipendiet planlegger jeg blant annet å reise på kurs og til mesterklasser, prøvespille flere steder, oppsøke pedagoger og kanskje finne en ny bue.

Ny karantene
Etter Stavanger-konsertene skal Johan Dalene hjem til Stockholm og ny karantene. Der skal han øve videre på Thomas Adès’ Fiolinkonsert – et krevende verk som han spiller i mars – og så til Island i april.

- I denne avstengte tiden har jeg fått innøvd litt nytt repertoar, som Sjostakovitsj’ Fiolinkonsert. Det er ikke sikkert jeg hadde kunnet kaste meg over den uten «arbeidsferien». Aldri så galt ….

*Crescendo er et samarbeid og mentorprogram mellom Oslo-Filharmonien, Festspillene i Bergen og Barratt Due Musikkinstitutt. Støttet av Sparebankstiftelsen DNB, Talent Norge, Bettina Ford Jebsen, Hans Peter Jebsen og Trond Mohn.


Kalender

CD-anmeldelser

Vårt konserthus


 • Valdres Sommersymfoni : 2. festivalhelg

  Video: Adrien Le Gall - Drone: Tom Henning Bratlie

 • Valdres Sommersymfoni : 1.festivalhelg

  Video: Adrien Le Gall - Drone: Tom Henning Bratlie

 • En Eventyrlig Reise / Ringsaker Operaskole

 • TSO åpningskonsert 2. september 2021 - Mahler Symfoni nr. 9

  Mahler Symfoni nr. 9 - Trondheim Symfoniorkester & Opera ( TSO)

 • Beethoven: Duo for viola & cello in E flat major, WoO 32

   P.O. Lindberg - Leonardo Sesenna - Kristiansand Symfoniorkester

 • Tchaikovsky - Serenade for Strings in C major, Op. 48 - Kolbjørn Holthe

  Kristiansand Symfoniorkester

 • Symphony No. 4 / Johannes Brahms / Klaus Mäkelä / Oslo Philharmonic

 • Mozart: Piano Concerto No. 24 in C minor, K.491 - Leif Ove Andsnes - Eivind Gullberg Jensen

  Kristiansand Symfoniorkester

 • Mozart: Symphony No.40 in G minor, K. 550 - Eivind Gullberg Jensen

  Kristiansand Symfoniorkester

 • Edward Elgar - Serenade for Strings in E minor, Op. 20 - Kolbjørn Holthe

  Kristiansand Symfoniorkester

 • Wagner - valkyrierittet fra operaens tredje akt

  Trondheim Symfoniorkester & Opera
  Wagner og utdrag fra Valkyrien: Valkyrierittet fra operaens tredje akt Siegfrids sørgemarsj fra Ragnarokk Utdrag fra Valkyriens 1ste akt.

 • Magiske Minner

  Tine Thing Helseth og Kåre Nordstoga spilte inn albumet «Magical Memories» i Oslo domkirke, under Norges lockdown i slutten av august og begynnelsen av september 2020. De jobbet fra sent på kvelden til de tidlige morgentimene for å få den perfekte lyden, uforstyrret av støy fra omverdenen. 

  Lanseres 28 Mai, 2021

  See More
 • La Clemenza di Tito

  Rå maktkamp, begjær, sjalusi og Mozarts nydelige musikk. La clemenza di Tito leverer all den skjønnhet og heftige følelser vi forventer fra mesternes mester.

 • Vinterstemning frå Valdres

 • Piotr Anderszewski

  J.S. Bach: Well-Tempered Clavier, Book 2: Prelude No. 12 in F Minor

 • Rachmaninoffs Pianokonsert nr. 2

  Oslo-Filharmonien med solist Håvard Gimse og dirigent Vasily Petrenko spiller Rachmaninoffs Pianokonsert nr. 2.

 • Tsjajkovskijs Symfoni nr. 4

  Oslo Filharmoniske Orkester

 • Johann Sebastian Bach: Christmas Oratorio

 • Oslo Filharmoniske Orkester

  Symphony No. 1 / Gustav Mahler / Klaus Mäkelä

  See More
 • Lawoclassics

  Prokofiev Symphony No. 5 & Myaskovsky Symphony No. 21 with Vasily Petrenko and Oslo Philharmonic

  See More
 • Se dagens luke (8) i Warner Classics julekalender.

  Eric Lu spiller Schubert: Piano Sonata in A major

  See More
 • Mariam Batsashvili - Piano ( hel konsert)

  Mariam Batsashvili fremfører en recital av Franck, Schumann, Liszt og mer på Wigmore Hall (okt 2020). Nyt denne live konserten til den unge georgiske pianisten Mariam Batsashvili i Wigmore Hall i London, hvor hun fremførte solo pianostykker av Franck, Ravel, Thalberg, Schumann og Liszt..

 • BEETHOVEN Symphony No 5 - Eschenbach

   Göteborgs Symfoniker

 • Det Norske Kammerorkesterets Julekalender

   Se første luke hos Det Norske Kammerorkester.Lukene kan åpnes hver dag kl. 11 fra 1. desember til julaften.

  See More
 • Warner Classics - Julekalender

  Første video fra Warner Classic`s julekalender er publisert. 🎄

  See More
 • Valdres Sommersymfoni

  Festival highlights 2019

  See More
 • Norges musikkhøgskole (NMH)

  Norges musikkhøgskole (NMH) er en ledende kunstfaglig og vitenskapelig høgskole med over 750 studieplasser. Vi har Norges største fagmiljø i musikk og utdanner profesjonelle utøvere, kirkemusikere, dirigenter, komponister, musikkteknologer, musikkpedagoger og musikkterapeuter.

  See More

Artikler