August-festivaler

Her er vår oversikt over norske klassiske festivaler og lengre arrangementer i august 2023. De kommer tidvis tett som hagl og til dels oppå hverandre.  

Tora Augesad kommer med Music for a While

Nordland Musikkfestuke 
Bodø. 4.- 13. august 

Det ligger i navnet at Musikkfestuka skal være en musikkfest, og aller helst en musikkfest for alle. Programmet består i hovedsak av klassisk musikk, men også jazz, folkemusikk, musikkteater, dans, pop, rock og andre sjangere har sin plass i festivalen. Blant årets gjester er sangeren Tora Augestad, Kammerorchester Basel og pianisten Ivo Pogorelich. 

For mer informasjon, se her


Chistian Grøvlen er blant festivalmusikerne. Foto: Cathrine Dokken

Festspillene i Elverum  
Elverum, 4.- 13. august 

Som vanlig er Ungdomssymfonikerne sentrale i årets festspill og står for både åpnings- og avslutningskonserten. Blant festivalmusikerne finner vi pianistene Christian Grøvlen og Maria Meerovitch, sangerne Eli Kristin Hanssveen og Jacquelyn Wagner, trompetistene Ole Edvard Antonsen og Sergei Nakriakov, og saksofonisten Marius Neset og Det Norske Solistkor.  

For mer informasjon, se her


Barbara Hannigan er en av Oslo Kammermusikkfestivals attraksjoner.
Foto: Marco Borggreve

Oslo kammermusikkfestival 
Oslo 4. – 15. august 

I år er festivaltemaet Eventyr, og det utspinner seg i en rekke av hovedstadens spektakulære arenaer, fra Akershus festning til Deichmanske bibliotek. Den kunstneriske ledertrioen Marianne Beate Kielland, Vilde Frang og Wolfgang Plagge er selv med som utøvere sammen med en rekke toppmusikere og ensembler fra inn og utland. 

For mer informasjon, se her

 


Modus ensemble jubilerer

Eufemiadagene 
Oslo 5.-6. august 

Middelalderfestivalen arrangeres av Modus senteret i Middelalderparken i Oslo. Sentralt her er Modus ensemble som feirer sitt 25-årsjubileum i år med konsert første dagen og vandreteater den andre. Medvirkende er Hans Olav Gorset - fløyte, Elizabeth Gaver - fiddle, Gro Siri Ognøy Johansen - sang, Shible Saleem - arabisk oud og Diego Belda - gjøgler. 

For mer informasjon, se her 


Ragnhild Hemsing besøker Stavanger. Foto: www.ragnhildhemsing.com

Stavanger Kammermusikkfestival  
Stavanger 8.-13. august 

Årets tema er Norden hvilket vil si komponister fra våre naboland og komponister som har latt seg inspirere av nordisk musikk, som Percy Graingers Scandinavian Suite som åpner festivalen. Blant musikerne finner vi blant andre Liza Ferschtman, Ragnhild Hemsing, Cam Kjøll, Jakob Koranyi, Michail Lifits, Søren Tastogi, Ann-Helen Moen og vokalensemblet New York Polyphony.  

For mer informasjon, se her 


Sheku Kanneh-Mason er blant årets attraksjoner i Rosendal. Foto: Ollie Ali

Rosendal Kammermusikkfestival 
Rosendal 10.-13. august 

I 2023 rettes søkelyset mot Johannes Brahms. Med seg på dette har kunstnerisk leder Leif Ove Andsnes fått med seg et stjernelag bestående av pianistene Bertrand Chamayou, Roland Pöntinen og Yeol Eum Son, strykerne James Ehnes, Guro Kleven Hagen, Ida Bryhn, Tabea Zimmermann, Julia Hagen og Sheku Kanneh-Mason, blåserne Sharon Kam, David Guerrier og Håkan Hardenberger, barytonen Matthias Goerne samt Dover Quartet. 

For mer informasjon, se her 


Borggråden på Oscarsborg. Foto: Dag Jensen

OscarsborgOperaen  
Drøbak 16.-26. august 

Hele festningen tas i bruk når OscarsborgOperaen feirer 25-årsjubileum med urfremførelse av Kommandanten av komponist Trygve Brøske og librettist Marianne Meløy. Rolleskikkelsene er Alexander Den Store, Cæsar, Hitler, Stalin, Olav den hellige og Greta Thunberg. Operaen består av to deler: en «vandreopera» og en «borggårdsopera». Vandringen guides av sangere, og det blir musikalske og sceniske opptrinn underveis i underjordiske tunneler, ved kanoner og ute på det historiske taket på festingen. 

For mer informasjon, se her: https://www.oscarsborgoperaen.no/ 


Kunsthøgskolen i Oslo er arena for semifinalen i Dronning Sonja-konkurransen

Dronning Sonja Sangkonkurranse  
Oslo 15.-26. august 

Konkurransen er åpen for publikum helt fra de innledende rundene på Kunsthøgskolen i Oslo 17. og 18. august til semifinalen på Kunsthøgskolen 20. august og Finalekonserten i Den Norske Opera & Ballett 26. august. 

For mer informasjon, se her


Mari Eriksmoen er blant festivalmusikerne i Hardanger. Foto: Francisco Munoz

Hardanger Musikkfest  
Hardanger 31. august - 3. september  

Grøde er årets tema og festivalen sprer seg over flere steder i Hardanger som Ullensvang, Lofthus, Kinsarvik og Tyssedal. Blant festivalmusikerne kan nevnes Andreas Brantelid, Anne Hytta, Birgitta Elisa Oftestad, Christopher Park, Ingfrid Breie Nyhus, Kouame Sereba, Mari Eriksmoen og Unni Løvlid. 

For mer informasjon, se her 


Engegårdkvartetten gjester Fjor Cadenza. Foto: Engegardquartet.com

Fjord Cadanza 
Sunnmøre 31. august – 3. september 

Fjord Cadenza feirer i år 30-årsjubileum. Festivalen innledes med to fremføringer av Griegs a-mollkonsert med den ukrainske pianisten Anna Fedorova og et sammensatt orkester. Gjestende ensembler er Engegårdkvartetten, Brazz Brothers og Sjøforsvarets Musikkorps, mens sangerne Charlotte Fongen, Stephanie Lippert, Halvar Djupvik og Magne Fremmerlid stiller på Operapub på Nerskøyløa. 

For mer informasjon, se her


 Festivaler