Koronaapreget Carmenfilm fra Bergen Nasjonale Opera på Hovedscenen
Koronaapreget Carmenfilm fra Bergen Nasjonale Opera på Hovedscenen

BNO har Carmen-premiere i NRK

Carmen er en av verdens mest spilte operaer, men hva skjedde etter siste akt – etter det brutale sjalusidrapet?

Trofaste lesere vil kanskje huske vårt intervju med Bergen Nasjonale Operas sjef Mary Miller 26. mai, da hun fortalte om selskapets koronatilpasninger. Der fortalte hun at høstens planlagte forestilling Carmen måtte avlyses, men at man i stedet hadde gitt filmregissøren Anders Lindstad i oppdrag å lage en kortfilm der en journalist lurer på hvordan det egentlig gikk med Don José.

Den 30 minutter lange Carmen-filmen, Carmen – besettelse i isolasjon – byr på et mordmysterium satt til Oslo i vår tid. Hovedpersonen er en verdenskjent sanger, skuespiller og influenser. Etter en legendarisk konsert i Oslo for fem år siden ble hun forfulgt og brutalt knivdrept. Den hovedmistenkte, en stor fan av stjernen, har gått under jorden. Mina, en dyktig gravejournalist, bestemmer seg for å dykke ned i mysteriet for å finne ut hva som virkelig hendte den natten. 

Tre stjernesangere har hovedrollene: mezzosopranen Ketevan Kemoklidze som Carmen, tenoren Freddie De Tommaso som Joseph/Don José og barytonen Andrei Kymach som Eskil/Escamillo. De er filmet i korona-isolasjon i henholdsvis Ukraina, Spania og Storbritannia – mens resten av opptakene fant sted i Oslo og Bergen. Mina blir spilt av Bergen Nasjonale Operas Artist-in-residence, sopranen Beate Mordal.

Filmen er innspilt med både internasjonale solister og lokale krefter under korona-krisen. NRK har kjøpt rettighetene og fremfører den på Hovedscenen på NRK2 søndag 4. oktober. I tillegg har den internasjonale distributøren IMZ valgt å markedsføre filmen gjennom sine kanaler – med det mål at filmen skal vises på Europeiske tv-kanaler.


Se trailer på filmen.Artikler