Ståle Kleiberg (Foto: Ole Martin Wold), Eivind Ringstad og Tabita Berglund (Foto: Nikolaj Lund)
Ståle Kleiberg (Foto: Ole Martin Wold), Eivind Ringstad og Tabita Berglund (Foto: Nikolaj Lund)

Eivind Ringstad urfremfører Ståle Kleibergs bratsjkonsert

Det er ikke ofte man får høre en konsert der både komponist, solist, orkester og dirigent er norske. Det kan man på torsdag denne uken når Ståle Kleibergs Bratsjkonsert urfremføres. Eivind Ringstad er solist med Trondheim Symfoniorkester dirigert av Tabita Berglund.

Kleiberg har lang fartstid som komponist og er kjent for sin tilgjengelige samtidsmusikk av høy kunstnerisk kvalitet. Solokonserter utgjør en viktig del av hans produksjon og med dette verket er hans samling med solokonserter for styrkere komplett. Bratsjkonserten utspiller seg i spennet mellom poesi, lidenskap og dansende lekenhet. Den er bestilt av Trondheim Symfoniorekster for Eivind Ringstad og ble spilt inn på plateselskapet 2L høsten 2020, sammen med Kleibergs Fiolinkonsert nr. 2 og cellokonserten Dopo.

Eivind Ringstad har gjort noe så sjeldent som internasjonal karriere på bratsj. Han gjorde seg først bemerket ved å vinne EBUs konkurranse for unge musikere i Wien i 2012 og ble i 2016 innlemmet i BBCs New Generation Artists Scheme. Han har mottatt en rekke priser, blant annet Statoilstipendiet i 2012.

Tabita Berglund har, etter å ha tatt et Crach-kurst i dirigering i 2015, gjort en bemerkelsesverdig karriere, og blant annet vunnet Gstaad Conducting Academy’s Neeme Järvi Prize i 2018. I 2019 ble hun tatt inn managementet HarrisonParrott og har en rekke oppdrag internasjonalt. Fra inneværende sesong er hun første gjestedirigent i Kristiansand Symfoniorkester

Trondheim er heldigvis kommet så langt at konserten kan oppleves både live og digitalt.
På programmet ellers står David Monrad Johansens symfoniske dikt Pan og Sibelius’ Symfoni nr. 5. 

 Nyheter