Vinneren av Chopin-konkurransen i 2010, Yulianna Avdeeva, avslutter festivalen. Foto: Christine Schneider.
Vinneren av Chopin-konkurransen i 2010, Yulianna Avdeeva, avslutter festivalen. Foto: Christine Schneider.

En festival for vinnere og tapere

Chopin-konkurransen i Warszawa skulle ha funnet sted i høst, men er utsatt til 2021. Flere deltagere fra tidligere konkurranser står imidlertid på programmet og mange av musikerne er kjent fra konserter i Norge.


Skrevet av Gunnar Arneson


Så blir det Chopin-festival i Warszawa i år også, men en litt slankere utgave av den store festivalen Chopin og hans Europa, som vi nå kan følge på internett.  Her er ingen orkestre med, hverken polske eller utenlandske, dog med ett viktig unntak, og sultefôrede Beethoven-entusiaster kan glede seg over mange av mesterens strykekvartetter, fremført av den verdenskjente Belcea Quartet. Og for elskere av klavermusikk står en rekke tidligere deltagere i Chopin-konkurransen på programmet. Her finner vi både prisvinnere og «de store taperne», som festivalens kunstneriske leder Stanisław Leszczyński kaller dem. Mange pianister som ikke nådde helt opp under konkurransen, har siden gjort internasjonal karriere. Flere av disse får publikum nå anledning til å oppleve, enten direkte eller på internett.

Skandale og seier

Den som er best kjent av disse «taperne», er trolig serberen Ivo Pogorelic. For mange var det en enorm skandale at han ikke kom med blant finalistene i 1980-konkurransen, men det hindret ham ikke i å bli en etterspurt og bejublet utøver på sitt instrument i årene etterpå. Bitterheten satt nok likevel i. Noe lignende, men med litt motsatt fortegn, skjedde i 1995, da juryen ikke sendte argentineren Nelson Goerner helt frem til sluttrunden. Mange klaverkjennere i Warszawa tok ham derimot til sitt hjerte, og han nyter nå en enorm popularitet i Polen. Han har spilt inn en rekke CD-er for Det nasjonale Chopin-instituttet (NIFC), som står bak festivalen. Det var derfor ikke uventet at nettopp Goerner fikk æren av å åpne festivalen lørdag 15. august med et program preget av årets store jubilant (blant annet Eroica-variasjonene), men selvsagt ikke uten et Chopin-innslag i form av Ass-dur-balladen (og to verker av Liszt).


"Taper nr. 1" Ivo Pogorelic. Foto: Alfonso Batalla

Stjerner som ikke vant

Blant de «store taperne» finner vi også russeren Dmitry Shishkin og Polens egen Szymon Nehring. Begge kom riktignok til finalen for fem år siden, men nådde ikke helt opp. Begge fikk imidlertid revansj to år senere, Nehring ved å vinne Rubinstein-konkurransen i Tel-Aviv, Shishkin blant annet ved å vinne klaverkonkurransen Top of the World i Tromsø. 

Men det er selveste vinneren av Chopin-konkurransen for ti år siden, Yulianna Avdeeva, som får æren av å avslutte festivalen 31. august. Også hennes program er preget av årets jubilant, og også hun skal spille Eroica-variasjonene.

Store navn i kø

Ved siden av Belcea Quartet spiller blant andre fiolinisten Alena Baeva, opprinnelig fra Kirgisistan. Hun vil bli akkompagnert av ukraineren Vadim Kholodenko, som forøvrig har spilt inn Griegs a-mollkonsert med Kringkastingsorkesteret. Han skal også spille sammen med et annet ledende kammermusikkensemble, polske Apollon Musagète Quartett. Også de har gjestet Norge, akkurat som Gabriela Montero fra Venezuela, som er særlig kjent for sine improvisasjoner over temaer foreslått av publikum, og vil gi til beste et par slike i Warszawa. I tillegg har den kanadiske polskættede pianisten Jan Lisiecki besøkt Norge. Denne gangen fremstår han i rollen som akkompagnatør.

Stanisław Leszczyński er glad for å fortelle at iallfall ett orkester står på programmet, nemlig Fabio Biondis Europa Galante. Som han sier, ønsker Chopin-instituttet å holde ord og gjennomføre planen med å fremføre samtlige operaer av Stanisław Moniuszko på originalinstrumenter frem til avslutningen av den fire år lange feiringen av Polens underkjente operakomponist. Den begynte i fjor, og skal vare frem til 2022. Da vil det være 150 år siden han døde. I år står hans opera Hrabina (Grevinnen) på programmet. Den har en litt operetteaktig handling, men musikken er medrivende. Solistene er fra mange forskjellige land, men alle skal synge på polsk.


"Taper nr. 2" Dmitry Shishkin. Foto: www.dmitryshishkin.com

Lieder – men ikke strømmet

Selv om instrumentalmusikken dominerer, er også to verdenskjente tyske sangere med, barytonen Matthias Goerne (akkompagnert av nevnte Jan Lisiecki) og tenoren Christoph Pregardien. Begge kommer med sanger av Beethoven, deriblant syklusen An die ferne Geliebte, men Pregardien har også Schuberts Schwanengesang på programmet.

Selv om vi befinner oss langt fra Polen, kan vi heldigvis følge store deler av festivalen på internett. De aller fleste konsertene vil bli strømmet på Chopin-instituttets YouTube-kanal, men noen av kunstnerne har dessverre sagt nei til dette. Det gjelder blant andre Ivo Pogorelic, mens instituttet i skrivende stund ikke kan garantere at konserten til blant andre Yulianna Avdeeva vil bli gjort tilgjengelige som VOD etter direkteoverføringen. Det gjelder dessverre også konsertene til Pregardien og Goerne. Konserten med Goerne og Lisiecki vil forøvrig bli overført på Chopin-insituttets nettsted.

Programmet for festivalen finner du på engelsk herArtikler