Et livsviktig arbeid

Ragnar Bjerkreims verk Himmel og Hav – Songar frå Underwater Bar er kommet et langt skritt videre mot målet: som scenemusikal. Nylig er de 31 sangene utgitt som podkastmusikal i fire deler, med Marie Blokhus og Torfinn Nag i hovedrollene. Planlegging pågår om scenisk fremførelse i Stavanger i forbindelse med byens 900-årsjubileum i 2025. Her er en lett omarbeidet artikkel fra i fjor:

I podkasten er en rekke kjente artister med, som Helene Bøksle, Jannike Kruse, Kari Bremnes, Bjørn Eidsvåg og Anders Baasmo. Grete Pedersen dirigerer koret. Musikalen Himmel under hav – Songar frå Underwater Bar – foregår på havbunnen.


Skrevet av Mona Levin. Foto: Sol Nodeland


- Nå når sangene og librettoen er ferdig og alt er innspilt og utgitt på en dobbel-CD, blir det lettere for beslutningstagere å løfte verket videre, sier Bjerkreim. Han står bak idé, manus og musikk, og har sammen med Ingvar Hovland skrevet sangtekstene. Dessuten har han hatt kontakt med et teater i tre år, men ingen konkret avtale foreligger ennå. 

- Jeg har fått positiv og oppmuntrende feedback hele tiden, men koronaen kom ikke akkurat som bestilt for teatret heller. Hele konseptet er svært visuelt, og hvis vi får til en scenisk versjon, blir det visuelle en bonus – kanskje en eventyrlig bonus.

Migrasjon en hovedsak
Den overordnede miljø- og migrasjonstanken har han brent for i alle år, men selve ideen fikk han i forbindelse med en helikopter-ulykke 2001.

Hva skjer med de omkomne, og hvordan reagerer de pårørende? 

Ragnar Bjerkreim føler seg ydmyk i møte med slike spørsmålstillinger, og denne følelsen vokste i ham da migrasjonskrisen slo inn. De overfylte gummibåtene, de lange rekkene av utmattede, gående flyktninger gjorde et voldsomt inntrykk.

- Krig og mange hendelser som har foregått under vann, er et viktig bakteppe. I Himmel under hav trekker jeg blant annet linjer tilbake til første verdenskrig og fryktelige slag, som Jyllandslaget. Det er et av de mest omtalte og best dokumenterte sjøslag overhodet. Ubåtene har også sin plass. I musikalen finner de druknede, enten det skyldes krig eller ulykker, politikk eller havet selv, sammen i en bar på bunnen av Nordsjøen. Vi får høre deres og familienes historier, på kryss og tvers av århundrer og tidssoner. De diskuterer krig, økonomi, tro og ikke tro, kjærlighet og savn – de har jo Zoom og Skype! Det er ingen dyster eller klaustrofobisk fortelling, selv om den handler om å miste, sørge, savne, elske, håpe. Det emosjonelle er drivkraften i tekstene, og de handler om alt som kan skje når ulykken er ute. Når bombene faller. Når du er prisgitt vær eller krigsherrer. Når miljøet ødelegges av oljesøl. 

Stort ensemble
Musikken er, som alt av Ragnar Bjerkreim, politisk engasjert, romantisk og drømmende, men har også innslag av humor – det foregår tross alt i en bar. Innspillingen har pågått i et års tid år, og er stort sett foretatt hjemme hos ham selv eller på hytta hans, men også i Lovisenberg kirke og i Rainbow Studios. Til sammen medvirker 56 artister, kor og sangere. Solistene har kommet en og en, men det har ikke latt seg gjøre å arrangere så mye som en bitteliten fest eller lanseringskonsert nå i koronatiden. De får ha det til gode i håpet om bedre tider.

- Vi måtte utsette en del opptak, men klarte å foreta kor-opptakene i mai i fjor. Grete Pedersen er dirigent for åtte medlemmer fra Det Norske Solistkor, som også deltar på fire innslag. 17 musikere ble delt inn i små kohorter, men det gikk det også. Og vi har en rekke topp-solister som Jannike Kruse, Kari Bremnes, Helene Bøksle og Tom Roger Aadland, med Anders Baasmo og Bjørn Eidsvåg i gjesteroller, forteller Bjerkreim.

- Det er langt frem, men vi håper å få noe ut av det vi har. Om ikke annet så en konsertversjon, og drømmen er at de som synger på platen til slutt skal stå på scenen i et ferdig scenisk verk.


Kalender

CD-anmeldelser

Vårt konserthus


 • Valdres Sommersymfoni : 2. festivalhelg

  Video: Adrien Le Gall - Drone: Tom Henning Bratlie

 • Valdres Sommersymfoni : 1.festivalhelg

  Video: Adrien Le Gall - Drone: Tom Henning Bratlie

 • En Eventyrlig Reise / Ringsaker Operaskole

 • TSO åpningskonsert 2. september 2021 - Mahler Symfoni nr. 9

  Mahler Symfoni nr. 9 - Trondheim Symfoniorkester & Opera ( TSO)

 • Beethoven: Duo for viola & cello in E flat major, WoO 32

   P.O. Lindberg - Leonardo Sesenna - Kristiansand Symfoniorkester

 • Tchaikovsky - Serenade for Strings in C major, Op. 48 - Kolbjørn Holthe

  Kristiansand Symfoniorkester

 • Symphony No. 4 / Johannes Brahms / Klaus Mäkelä / Oslo Philharmonic

 • Mozart: Piano Concerto No. 24 in C minor, K.491 - Leif Ove Andsnes - Eivind Gullberg Jensen

  Kristiansand Symfoniorkester

 • Mozart: Symphony No.40 in G minor, K. 550 - Eivind Gullberg Jensen

  Kristiansand Symfoniorkester

 • Edward Elgar - Serenade for Strings in E minor, Op. 20 - Kolbjørn Holthe

  Kristiansand Symfoniorkester

 • Wagner - valkyrierittet fra operaens tredje akt

  Trondheim Symfoniorkester & Opera
  Wagner og utdrag fra Valkyrien: Valkyrierittet fra operaens tredje akt Siegfrids sørgemarsj fra Ragnarokk Utdrag fra Valkyriens 1ste akt.

 • Magiske Minner

  Tine Thing Helseth og Kåre Nordstoga spilte inn albumet «Magical Memories» i Oslo domkirke, under Norges lockdown i slutten av august og begynnelsen av september 2020. De jobbet fra sent på kvelden til de tidlige morgentimene for å få den perfekte lyden, uforstyrret av støy fra omverdenen. 

  Lanseres 28 Mai, 2021

  See More
 • La Clemenza di Tito

  Rå maktkamp, begjær, sjalusi og Mozarts nydelige musikk. La clemenza di Tito leverer all den skjønnhet og heftige følelser vi forventer fra mesternes mester.

 • Vinterstemning frå Valdres

 • Piotr Anderszewski

  J.S. Bach: Well-Tempered Clavier, Book 2: Prelude No. 12 in F Minor

 • Rachmaninoffs Pianokonsert nr. 2

  Oslo-Filharmonien med solist Håvard Gimse og dirigent Vasily Petrenko spiller Rachmaninoffs Pianokonsert nr. 2.

 • Tsjajkovskijs Symfoni nr. 4

  Oslo Filharmoniske Orkester

 • Johann Sebastian Bach: Christmas Oratorio

 • Oslo Filharmoniske Orkester

  Symphony No. 1 / Gustav Mahler / Klaus Mäkelä

  See More
 • Lawoclassics

  Prokofiev Symphony No. 5 & Myaskovsky Symphony No. 21 with Vasily Petrenko and Oslo Philharmonic

  See More
 • Se dagens luke (8) i Warner Classics julekalender.

  Eric Lu spiller Schubert: Piano Sonata in A major

  See More
 • Mariam Batsashvili - Piano ( hel konsert)

  Mariam Batsashvili fremfører en recital av Franck, Schumann, Liszt og mer på Wigmore Hall (okt 2020). Nyt denne live konserten til den unge georgiske pianisten Mariam Batsashvili i Wigmore Hall i London, hvor hun fremførte solo pianostykker av Franck, Ravel, Thalberg, Schumann og Liszt..

 • BEETHOVEN Symphony No 5 - Eschenbach

   Göteborgs Symfoniker

 • Det Norske Kammerorkesterets Julekalender

   Se første luke hos Det Norske Kammerorkester.Lukene kan åpnes hver dag kl. 11 fra 1. desember til julaften.

  See More
 • Warner Classics - Julekalender

  Første video fra Warner Classic`s julekalender er publisert. 🎄

  See More
 • Valdres Sommersymfoni

  Festival highlights 2019

  See More
 • Norges musikkhøgskole (NMH)

  Norges musikkhøgskole (NMH) er en ledende kunstfaglig og vitenskapelig høgskole med over 750 studieplasser. Vi har Norges største fagmiljø i musikk og utdanner profesjonelle utøvere, kirkemusikere, dirigenter, komponister, musikkteknologer, musikkpedagoger og musikkterapeuter.

  See More

Artikler