Et livsviktig arbeid
Ragnar Bjerkreims verk Himmel og Hav – Songar frå Underwater Bar er kommet et langt skritt videre mot målet: som scenemusikal. Nylig er de 31 sangene utgitt som podkastmusikal i fire deler, med Marie Blokhus og Torfinn Nag i hovedrollene. Planlegging pågår om scenisk fremførelse i Stavanger i forbindelse med byens 900-årsjubileum i 2025. Her er en lett omarbeidet artikkel fra i fjor:
I podkasten er en rekke kjente artister med, som Helene Bøksle, Jannike Kruse, Kari Bremnes, Bjørn Eidsvåg og Anders Baasmo. Grete Pedersen dirigerer koret. Musikalen Himmel under hav – Songar frå Underwater Bar – foregår på havbunnen.
- Nå når sangene og librettoen er ferdig og alt er innspilt og utgitt på en dobbel-CD, blir det lettere for beslutningstagere å løfte verket videre, sier Bjerkreim. Han står bak idé, manus og musikk, og har sammen med Ingvar Hovland skrevet sangtekstene. Dessuten har han hatt kontakt med et teater i tre år, men ingen konkret avtale foreligger ennå.
- Jeg har fått positiv og oppmuntrende feedback hele tiden, men koronaen kom ikke akkurat som bestilt for teatret heller. Hele konseptet er svært visuelt, og hvis vi får til en scenisk versjon, blir det visuelle en bonus – kanskje en eventyrlig bonus.
Migrasjon en hovedsak
Den overordnede miljø- og migrasjonstanken har han brent for i alle år, men selve ideen fikk han i forbindelse med en helikopter-ulykke 2001.
Hva skjer med de omkomne, og hvordan reagerer de pårørende?
Ragnar Bjerkreim føler seg ydmyk i møte med slike spørsmålstillinger, og denne følelsen vokste i ham da migrasjonskrisen slo inn. De overfylte gummibåtene, de lange rekkene av utmattede, gående flyktninger gjorde et voldsomt inntrykk.
- Krig og mange hendelser som har foregått under vann, er et viktig bakteppe. I Himmel under hav trekker jeg blant annet linjer tilbake til første verdenskrig og fryktelige slag, som Jyllandslaget. Det er et av de mest omtalte og best dokumenterte sjøslag overhodet. Ubåtene har også sin plass. I musikalen finner de druknede, enten det skyldes krig eller ulykker, politikk eller havet selv, sammen i en bar på bunnen av Nordsjøen. Vi får høre deres og familienes historier, på kryss og tvers av århundrer og tidssoner. De diskuterer krig, økonomi, tro og ikke tro, kjærlighet og savn – de har jo Zoom og Skype! Det er ingen dyster eller klaustrofobisk fortelling, selv om den handler om å miste, sørge, savne, elske, håpe. Det emosjonelle er drivkraften i tekstene, og de handler om alt som kan skje når ulykken er ute. Når bombene faller. Når du er prisgitt vær eller krigsherrer. Når miljøet ødelegges av oljesøl.
Stort ensemble
Musikken er, som alt av Ragnar Bjerkreim, politisk engasjert, romantisk og drømmende, men har også innslag av humor – det foregår tross alt i en bar. Innspillingen har pågått i et års tid år, og er stort sett foretatt hjemme hos ham selv eller på hytta hans, men også i Lovisenberg kirke og i Rainbow Studios. Til sammen medvirker 56 artister, kor og sangere. Solistene har kommet en og en, men det har ikke latt seg gjøre å arrangere så mye som en bitteliten fest eller lanseringskonsert nå i koronatiden. De får ha det til gode i håpet om bedre tider.
- Vi måtte utsette en del opptak, men klarte å foreta kor-opptakene i mai i fjor. Grete Pedersen er dirigent for åtte medlemmer fra Det Norske Solistkor, som også deltar på fire innslag. 17 musikere ble delt inn i små kohorter, men det gikk det også. Og vi har en rekke topp-solister som Jannike Kruse, Kari Bremnes, Helene Bøksle og Tom Roger Aadland, med Anders Baasmo og Bjørn Eidsvåg i gjesteroller, forteller Bjerkreim.
- Det er langt frem, men vi håper å få noe ut av det vi har. Om ikke annet så en konsertversjon, og drømmen er at de som synger på platen til slutt skal stå på scenen i et ferdig scenisk verk.