Foto: Fjord Classics
Foto: Fjord Classics

Fjord Classics inntar Preståsen og inviterer til yogakonsert

Fjord Classics utvider årets festival i Sandefjord med flere nye konsertopplevelser. Programmet lanseres den 22. mars med en lanseringskonsert i Sandefjord kunst- og kulturkirke. Blant årets programnyheter er en utendørs storkonsert i Preståsen og en klassisk yogakonsert. 


Skrevet av Kristin Spiers


- Det viktigste for Fjord Classics er og har alltid vært den musikalske kvaliteten. Vi har også i år fantastiske musikere og totalt 15 konserter. I tillegg gleder vi oss veldig til å utvide ved for første gang å tilby utekonsert i Preståsen. Der er det plass til mange og vi håper det blir en anledning for flere til å nyte klassisk musikk, sier festivalsjef Sean Lewis. 

Utendørskonserten skjer på festivalens siste dag. Det blir en storstilt avslutning på festivalen, der så og si alle musikerne skal delta. 

Klassisk yoga 
Den andre store nyvinningen i årets festivalprogram er en klassisk yogakonsert. Konseptet er utviklet av musikeren og yogainstruktøren Lene Skomedal, som kommer til Sandefjord og Fjord Classics i sommer. 

- Yoga og klassisk musikk er en fantastisk kombinasjon. Lene bygger yoga-programmet rundt musikken i samarbeid med musikerne, slik at deltakerne bokstavelig talt kan puste i takt med musikken. Vi håper dette blir en ny inngangsport for de som liker yoga og kanskje ikke har vært så oppmerksom på klassisk musikk før, sier Lewis. 

Skomedal er fra Skien og har blant annet arrangert yogakonserter i Göteborg og Hamburg. I mai holder hun yogakonsert i London, før hun kommer til Sandefjord i juli. Hver konsert utvikles unikt for den aktuelle musikken som spilles og Skomedal snakker om musikken, komponistene, livet deres og knytter alt sammen med bevegelsene og intensjonen i yoga-programmet. Det blir mulighet til å delta på yogakonsert på festivalens siste dag på lørdagen, før storkonserten i Preståsen. 

Første Sandefjord-musiker på scenen 
For første gang vil Fjord Classics i år også ha et lokalt talent på scenen. Bassisten Anders Rove blir første Sandefjording i festivalen. Rove er 28 år gammel, og har både musikklinjen ved Sandefjord videregående skole, bachelorgrad fra Barratt Due musikkinstitutt og mastergrad fra Norges musikkhøgskole bak seg. Han arbeider nå som frilansmusiker blant annet i orkestrene Oslo-filharmonien, Kringkastingsorkesteret (KORK) og Operaorkesteret.

Lanseringskonsert 
Den 22. mars lanseres årets festivalprogram med konsert i Sandefjord kunst- og kulturkirke. Besøkere kan glede seg til å høre den strålende og flamboyante pianisten Polina Leschenko sammen med festivalens fremragende cellist Bjørg Lewis, og med Fjord Classics kunstneriske ledere, Cam Kjøll og Lars Anders Tomter. 

Sammen skal de gyve løs på to av klaverkvartettrepertoarets godbiter: Mozarts første, i g-moll. Kraftfull, dramatisk, men også lekende og munter. Dertil Fauré i c-moll, hans første i genren, duftende, lidenskapelig, romantisk og livsbejaende. Det kommer også en smakebit fra sommerens program med den første satsen av Dohnanyis stryketrio, en kort åpningsmarsj og Schuberts inntagende stryketriosats. Konserten inngår i MiSKs påskefestival «Mens vi venter på våren». 

Hele festivalprogrammet finner du her.

Om Fjord Classics 
Fjord Classics er en klassisk festival som går av stabelen i Sandefjord årlig i regi av kunstneriske ledere Lars Anders Tomter og Cam Kjøll, og festivalsjef Sean Lewis. I 2023 foregår festivalen fra 4.-8. juli. Festivalens formål er å presentere den vakreste og mest spennende musikken fra det klassiske repertoaret, spilt av musikere i verdensklasse. Festivalen skal være for dem som ønsker å få tilfredsstilt en følelsesmessig og intellektuell nysgjerrighet. Festivalens mantra er at klassisk musikk er noe alle mennesker trenger. Man trenger ikke å forstå seg på den, man trenger bare å oppleve den! Les mer her.   

 Artikler