Mari Eriksmoen i duett med Benjamin Appl
Mari Eriksmoen i duett med Benjamin Appl

Fornøyd kunstnerisk leder i Risør

Tine Thing Helseth har gjennomført sin første festival som kunstnerisk leder for Risør Kammermusikkfest med stor suksess. Publikum har strømmet til spillestedene, og på de fleste konsertene har hun selv innledet med å ønske velkommen, spørre publikum «har dere det bra?» og fortelle bakgrunnshistorier om musikken. På mange av konsertene har hun også spilt sammen med gamle og nye musiker-venner. 


Skrevet av Brita Skogly Kraglund. Foto: Liv Øvland


For det er slik det er. Hun har invitert sine venner som igjen har foreslått sine venner.  

- For eksempel min gode venninne pianisten Alice Sara Ott som har vært med som gjesteleder. Vi har drodlet og planlagt, og hun har foreslått glimrende musikere.  

En av dem var barytonen Benjamin Appl. Han er av Financial Times blitt beskrevet som den mest lovende av dagens kommende lieder-sangere. Få som var til stede under hans konserter vil glemme fremføringene av Schubert, Kurtág og Williams. For ikke å snakke om duettene med norske Mari Eriksmoen, akkompagnert av Gunnar Flagstad. Schumann og Brahms med en innlevelse og samstemthet som utløste voldsom applaus.  

Han var også en del av Schubertiaden, der Schuberts pianokvintett i A-dur var satt sammen med musikk av Beethoven og V. Williams etter en idé av nettopp Ott. Hun har fremført det med kolleger andre steder, nå var det Risørs tur til å få oppleve verket.  

Den britiske pianisten Isata Kanneh-Mason (De kritikk av hennes nylige konsert i Den Norske Opera & Ballett  her) spilte så de lange rastaflettene danset. Nevnes må også hornisten Radovan Vlatkovic fra Kroatia. «Det høres så lett ut når han spiller, jeg skjønner ikke hvordan han får det til», sa festivallederen etter at han hadde spilt.  

Kunstnerisk leder alene 
Tine har deltatt på Risør kammermusikkfest mange ganger. Første gang var hun bare ei ung jente. De siste foregående årene har hun vært en del av et kunstnerisk team. I år er hun kunstnerisk leder alene.  

- Det var nifst å takke ja til det, men det er utrolig gøy og en stor ære å lede festivalen jeg vokste opp med og som Leif Ove Andsnes og Lars Anders Tomter inviterte meg til. Nå får jeg være med og virkelig sette mitt preg på festivalen.  

- Bestemmer dere program eller musikere først? 

- Musikere. Mange av dem har ideer til konsert-prosjektene – som årets Romantiske Risør, Schubertiade, Venner av Munch.  

Risør Festival Strings

Unge musikere 
Som alltid har Risør vært et arnested for unge musikere.  

- Risør Festival Strings (RFS) er essensielt for oss. Det er utrolig viktig. I år hadde vi også et seminar for blåsere. 

RFS spilte blant annet på en konsert i Risør kirke lørdag ettermiddag, med Catharina Chen som konsertmester. Tsjaikovskijs Souvenir de Florence ble spilt med en presisjon og et overskudd som lover godt for rekruttering av norske strykere i toppklasse.  

Også lørdagskveldens konsert på Stangholmen kommer til å huskes. Mer enn 1000 mennesker, 300 av dem korsangere, var kommet for å høre og synge med når Ingrid Bjørnov og Tine Thing Helseth briljerte med musikervenner. Underfundig humor, ikke minst da Bjørnov presenterte Tines liv med korps, trompet, uniform, hatt og medaljer.  

Stor stemming 
- Hva har gledet deg mest i år, Tine? 

- Den generelle stemningen i byen. Vi musikere er mye til stede i bybildet, og publikum prater med oss mens vi tar en kaffe eller spiser en is. Ting er så nært og hyggelig. Det er spesielt for Risør, sier den kunstneriske lederen. 

Hver formiddag har musikerne flyttet ut på torget til en halvtimes konsert for byens befolkning. 

- Kanskje får de lyst til å komme på flere av konsertene? Det håper vi i hvert fall. Vi har hatt konserter i ulike sjangre i år. God musikk er god musikk – uansett sjanger.  

5100 mennesker har vært til stede på konsertene. Det beste besøkstallet siden 2015, ifølge festivalsjef Eirik Raude. 

Tine Thing Helseth kan ikke svare på hvilken konsert hun har likt best.  

- Det har vært mange utrolig fine øyeblikk.  

- Hvordan ligger dere an med neste års program? 

- Vi har startet planlegging både for -24 og -25. Det må vi, og til neste år håper vi også å få til en urfremføring, avslutter hun før hun løper videre til neste oppdrag.   

Kunstnerisk leder  i korpsmundur

 

 Artikler