Heder til festivalsjefen
Heder til festivalsjefen
Festivaldirektør Bente Johnsrud ønsket fredag kveld velkommen til Oslo Internasjonale Kirkemusikkfestivals 25-årsjubileum. Da musikken tonet ut og applausen hadde lagt seg, var det hennes tur til å motta heder.
– Kjære Bente! Hans Majestet Kongen har funnet deg verdig til å motta Kongens fortjenstmedalje for din lange innsats for kirkemusikken, sa tidligere statsforvalter Valgerd Svarstad Haugland.
Hun hadde fått oppdraget med å overrekke festivaldirektøren medaljen. Med hederen fulgte en beskrivelse av Johnsruds innsats for norsk kirkemusikk gjennom en årrekke.
– Gjennom ditt langvarige arbeid med festivalen du startet opp, og før det din innsats for Oslo Domkor, har du gitt kirkemusikken større plass i kunsten. Du har jobbet for at den skal formidles til et bredest mulig publikum. Du har alltid stilt høye krav til kvalitet, og du har vært nyskapende, påpekte Svarstad Haugland før hun festet medaljen på Johnsrud.
Tro og tvil
Publikum på åpningskonserten fikk oppleve akkurat det: nyskapning og høy kvalitet.
For gruppa Continuum, en gruppe instrumentalister og sangere ledet av den prisvinnende cembalisten Elina Albach, har som mål å presentere tidligmusikk på en nyskapende måte og relatere den til nåtiden.
På åpningskonserten fremførte de Missa Miniatura, etter J.S. Bachs Messe i h-moll.
Kirkemusikkfestivalens tema i jubileumsåret er messer og pasjoner i takt med tiden.
Slik ble Bachs H-mollmesse, en komplett messe med latinsk tekst, fremført av 13 musikere og en forteller, den norske sangeren og teologen Mathias Gillebo. Hans rolle som tvileren sto i sterk kontrast til messens klare trosforkynnelse.
– Vi vet hva som bygger frihet, rettferd, fred. Men vi gjør det ikke. Tvil ikke, jeg tviler, var et av hans postulater.
Tvilerens tekst var skrevet av Jürg Halter og oversatt og omarbeidet av Gillebo, og denne ble fremført innimellom messeleddene.
I denne versjonen er den originale besetningen kraftig redusert. I tillegg er marimba, et slagverkinstrument, og zink, et historisk instrument, virkningsfullt lagt til.
Tekstene ble tydelige i denne fremførelsen. Med fortellerens tvil satt opp mot den originale teksten, ble de spesielt tankevekkende. «Gi oss fred», sang de dyktige solistene.
Oslos nye biskop, Sunniva Gylver, hilste festivalen. Hun snakket også om fred.
– Midt i alt som er, ti dager med konserter som ansporer oss til fred der vi er, mente hun.
Orgel og fiolin – samtidig
Åpningshelgen var viet mye kormusikk og mye Bach.
I Nordstrand kirke fikk kantor og pianist Ulf Nilsen briljere på både orgel og klaver. Bach composing, Ulf improvising het programmet der han hadde valgt ut en rekke av Bachs tidløse komposisjoner som han kombinerte med leken utforsking av sjanger og tidsepoker.
Foto: Brita Skogly Kraglund
En lekeplass med apparater der mange har lekt, kalte han musikken.
– Bach har sagt det som skal sies, men vi har litt flere teknikker, ment han.
Også hans musisering var innom krigen - gjennom stykket han hadde kalt russisk rulett.
– Jeg hadde laget det før krigen, sa han, men det passer så godt!
Og det gjorde de dystre, gjentagende tonene.
Ikke mange gjør ham det etter, men Ulf Nilsen spiller fiolin samtidig som han trakterer orgelets fotpedaler. De såre fiolintonene gjorde også sterkt inntrykk fra denne improvisasjonens mester.
Festivalen fortsetter en uke til. Spennende urfremføringer står på programmet, ikke minst første del av Bent Sørensens nye Johannespasjon, en slags oppfølger til hans kritikerroste Matteuspasjon fra 2021. Også festivalens satsing på barn og unge blir godt synlig.