Lystige damer i Jegerbruden på kostymeprøve. Foto: Kristian Krokslett
Lystige damer i Jegerbruden på kostymeprøve. Foto: Kristian Krokslett

Jegerbruden på Ringsaker

Når RingsakerOperaen ønsker velkommen til premiere 9. november, står Jegerbruden (Freischütz) av Carl Maria von Weber på programmet. 

Den opprinnelige librettoen av Johann Fredrich Kind er basert på en middelaldermyte om en avtale med djevelen. Skytteren får syv kuler, seks har han selv kontroll over, mens djevelen bestemmer over den siste. Handlingen utspiller seg rundt en skytterfestival i et skogsmiljø hvor treffsikkerhet i jakt og skyting på blink settes så høyt at det er avgjørende både i status og kjærlighet. Folk bærer også på gamle myter om ondskapens tilstedeværelse. Et eldre ektepar, Max og Agathe, lever sitt daglige liv, men tenker tilbake på den gang Max kjempet en desperat kamp for å vise seg verdig til å få Agathe som sin hustru. Kjærligheten mellom dem var sterk, men tradisjonen var ufravikelig: Den beste skytteren vant «prinsessen».  

Toni Herlofson og Ronald Rørvik står for den norske gjendiktingen til denne forestillingen, som har fått undertittelen "med djevelen på skytterstevne"! Rørvik er også regissør, slik han var da RingsakerOperaen satte opp samme verk i 1981 – hans aller første selvstendige regioppdrag. De ledende rollene spilles av Markus Pettersson (Max), Gunda-Maria Bruce (Agathe), Ida Gudim (Anniken), Jørgen Backer (Kaspar) og Håvard Stensvold (Kuno). Musikalsk leder er Torodd Wigum.         

RingsakerOperaen er en av landets ti distrikts- og regionoperaer, med Innlandet fylke som nedslagsfelt. I denne forestillingen er både solistene og de kunstneriske lederne profesjonelle utøvere. Men hele RingsakerOperaens virksomhet er basert på et grunnfjell der et hundretalls frivillige hvert år er med og får oppsetningen i november i havn både på produksjons-, arrangements- og mediesiden. En viktig hjørnestein er Ringsaker Operakor, med over tyve sangere, opprettet i 1977. Sist, men ikke minst, står RingsakerOperaens Venner klare til å sørge for at publikum, frivillige og innleide har det bra før, under og etter forestillingene.  

Den siste forestillingen spilles 21.november.

For mer informasjon om forestilling en, se her

Gunda-Maria Bruce som Agathe under en kostymeprøve. Foto: Birgitte Sæther

 Nyheter