Christophe Rousset og Les Talens Lyrique åpner festivalen 18. mars. Foto: Eric Larrayadieu
Christophe Rousset og Les Talens Lyrique åpner festivalen 18. mars. Foto: Eric Larrayadieu

Kirkemusikkfestivalen med Stabat mater i mange utgaver

Kvinners rolle, menneskerettigheter og manglende religionsfrihet er viktige temaer når festivaldirektør Bente Johnsrud i mars inviterer til Oslo Internasjonale Kirkemusikkfestival. 


Skrevet av Brita Skogly Kraglund


Stabat mater-hymnen er sentral i årets program med mange forskjellige fremføringer. Hymnen er skrevet på 1200-tallet og skildrer Marias lidelser under korsfestelsen av RIT

Allerede ved åpningskonserten i Oslo Domkirke fredag 18.mars vil det franske orkestret Les Talens Lyriques under ledelse av Christophe Rousset, fremføre Giovanni B. Pergolesis udødelige mesterverk Stabat mater fra 1736. Orkesteret gjorde stor suksess da de avsluttet festivalen i 2018.

Polyphony. Foto: Benjamin Ealovega

I dagene som følger vil engelske Polyphony under ledelse av Stephen Layton fremføre John Brownes vakre renessanseverk Stabat mater fra 1490. 

Kringkastingsorkestret, Oslo Domkor og Musikkhøgskolens kammerkor fremfører 1900-tallsvarianten av Francis Poulenc i Oslo domkirke.

Urfremførelse
En helt ny Stabat mater har også fått plass på programmet. Den amerikanske komponisten Tyler Futrell har komponert verket som retter et kritisk blikk på̊ de musikalske fremstillingene av denne fortellingen: De utrolig vakre Stabat mater- tonesettingene skildrer paradoksalt nok en svært tragisk historie. TERJUNGENSEMBLET under ledelse av Lars-Erik ter Jung står for urfremførelsen

To nyskrevne Stabat mater får plass i festivalhøymessene, et av domorganist Marcus André Berg og prest og sanger Mathias Gillebo i Vålerenga kirke, og et av kantor Tim Stern i Helgerud kirke. Sistnevnte urfremføres av Bærum Pikekor under ledelse av komponisten selv og Ingrid Stige. 

Kvinner i kirken
Tematisk knyttes fortellingen om moren, Stabat mater, til kvinner i kirken gjennom historien og i vår tid. Den islandske komponisten Hugi Guðmundsson har komponert The Gospel of Mary, som skal urfremføres under festivalen i et norsk-islandsk samarbeid. Prosjektet tar utgangspunkt i en lenge glemt eller fortrengt strømning blant de første kristne, og handler om kvinners plass i oldkirkens utvikling. I århundrenes løp har kvinners betydning blitt nedtonet og nedvurdert – noe som også̊ har relevans i vår tid.  

Et annet viktig tema under årets festival er menneskerettigheter og manglende religionsfrihet. 

- Vi vil løfte frem flere prosjekter som trekker linjer i tid og rom, fra middelalder til vår tid, fra Tønsberg til Spania og fra Iran til Norge. Iranske Marjan Vahdat gir oss et innblikk i sitt liv og sitt lands musikk og poesi, i samspill med Tord Gustavsen, tyrkiske Ertan Tekin og Rune Arnesen, forteller Johnsrud. 

Sammen
Kirkemusikkfestivalen har også bestilt Together av Henrik Hellstenius. Verket tematiserer måter å være sammen på̊, og måter vi møter andre på̊. Together er skrevet for seks vokalsolister og to musikere som også̊ bruker sine stemmer og elektroakustisk materiale. Teksten og tematikken i verket dreier seg mye om økonomi og klasse. Nordic Voices, Ellen Ugelvik og Jennifer Torrence står for fremførelsen, mens Kai Grinde Myrann dirigerer konserten. 

Barnekorstafett
Barnekor står sentralt i barne- og ungdomsarbeidet i svært mange menigheter. Kirkemusikkfestivalen ønsker å være med på å løfte frem dette arbeidet, og arrangerer barnekorstafett med et utvalg kor fra Oslo. I tillegg kommer Göteborgs Domkyrkas Flickkör og dirigent Petter Ekberg. Hvert kor fremfører et eget program, før korene sammen avslutter konserten med et fellesnummer.  

Matteuspasjonen
Årets avslutningskonsert 27.mars blir en stor feiring av Bent Sørensens Matteuspasjon som ble urfremført digitalt sist år. Verket ble hyllet av kritikere i inn- og utland, og ble sendt på̊ radio og TV til et stort publikum. Det blir derfor en stor begivenhet når Det Norske Solistkor og Ensemble Allegria endelig kan fremføre verket med publikum til stede i kirkerommet. Sørensen selv beskriver sin Matteuspasjon som «Jesu, menneskets, livets og kjærlighetens pasjon».  

Programmet legges ut 1.desember her.

Nordic Voices. Foto: Fredrik Arff

 


Kalender

CD-anmeldelser

Vårt konserthus


 • Valdres Sommersymfoni : 2. festivalhelg

  Video: Adrien Le Gall - Drone: Tom Henning Bratlie

 • Valdres Sommersymfoni : 1.festivalhelg

  Video: Adrien Le Gall - Drone: Tom Henning Bratlie

 • En Eventyrlig Reise / Ringsaker Operaskole

 • TSO åpningskonsert 2. september 2021 - Mahler Symfoni nr. 9

  Mahler Symfoni nr. 9 - Trondheim Symfoniorkester & Opera ( TSO)

 • Beethoven: Duo for viola & cello in E flat major, WoO 32

   P.O. Lindberg - Leonardo Sesenna - Kristiansand Symfoniorkester

 • Tchaikovsky - Serenade for Strings in C major, Op. 48 - Kolbjørn Holthe

  Kristiansand Symfoniorkester

 • Symphony No. 4 / Johannes Brahms / Klaus Mäkelä / Oslo Philharmonic

 • Mozart: Piano Concerto No. 24 in C minor, K.491 - Leif Ove Andsnes - Eivind Gullberg Jensen

  Kristiansand Symfoniorkester

 • Mozart: Symphony No.40 in G minor, K. 550 - Eivind Gullberg Jensen

  Kristiansand Symfoniorkester

 • Edward Elgar - Serenade for Strings in E minor, Op. 20 - Kolbjørn Holthe

  Kristiansand Symfoniorkester

 • Wagner - valkyrierittet fra operaens tredje akt

  Trondheim Symfoniorkester & Opera
  Wagner og utdrag fra Valkyrien: Valkyrierittet fra operaens tredje akt Siegfrids sørgemarsj fra Ragnarokk Utdrag fra Valkyriens 1ste akt.

 • Magiske Minner

  Tine Thing Helseth og Kåre Nordstoga spilte inn albumet «Magical Memories» i Oslo domkirke, under Norges lockdown i slutten av august og begynnelsen av september 2020. De jobbet fra sent på kvelden til de tidlige morgentimene for å få den perfekte lyden, uforstyrret av støy fra omverdenen. 

  Lanseres 28 Mai, 2021

  See More
 • La Clemenza di Tito

  Rå maktkamp, begjær, sjalusi og Mozarts nydelige musikk. La clemenza di Tito leverer all den skjønnhet og heftige følelser vi forventer fra mesternes mester.

 • Vinterstemning frå Valdres

 • Piotr Anderszewski

  J.S. Bach: Well-Tempered Clavier, Book 2: Prelude No. 12 in F Minor

 • Rachmaninoffs Pianokonsert nr. 2

  Oslo-Filharmonien med solist Håvard Gimse og dirigent Vasily Petrenko spiller Rachmaninoffs Pianokonsert nr. 2.

 • Tsjajkovskijs Symfoni nr. 4

  Oslo Filharmoniske Orkester

 • Johann Sebastian Bach: Christmas Oratorio

 • Oslo Filharmoniske Orkester

  Symphony No. 1 / Gustav Mahler / Klaus Mäkelä

  See More
 • Lawoclassics

  Prokofiev Symphony No. 5 & Myaskovsky Symphony No. 21 with Vasily Petrenko and Oslo Philharmonic

  See More
 • Se dagens luke (8) i Warner Classics julekalender.

  Eric Lu spiller Schubert: Piano Sonata in A major

  See More
 • Mariam Batsashvili - Piano ( hel konsert)

  Mariam Batsashvili fremfører en recital av Franck, Schumann, Liszt og mer på Wigmore Hall (okt 2020). Nyt denne live konserten til den unge georgiske pianisten Mariam Batsashvili i Wigmore Hall i London, hvor hun fremførte solo pianostykker av Franck, Ravel, Thalberg, Schumann og Liszt..

 • BEETHOVEN Symphony No 5 - Eschenbach

   Göteborgs Symfoniker

 • Det Norske Kammerorkesterets Julekalender

   Se første luke hos Det Norske Kammerorkester.Lukene kan åpnes hver dag kl. 11 fra 1. desember til julaften.

  See More
 • Warner Classics - Julekalender

  Første video fra Warner Classic`s julekalender er publisert. 🎄

  See More
 • Valdres Sommersymfoni

  Festival highlights 2019

  See More
 • Norges musikkhøgskole (NMH)

  Norges musikkhøgskole (NMH) er en ledende kunstfaglig og vitenskapelig høgskole med over 750 studieplasser. Vi har Norges største fagmiljø i musikk og utdanner profesjonelle utøvere, kirkemusikere, dirigenter, komponister, musikkteknologer, musikkpedagoger og musikkterapeuter.

  See More

Artikler