Kirsten Flagstad i tittelrollen i Tosca. Fotograf ukjent.
Kirsten Flagstad i tittelrollen i Tosca. Fotograf ukjent.

Kirsten Flagstad 125 år

– Kirsten Flagstad Festival og KORK arrangerer verdens første drive-in-opera på Hamar. The Guardian skriver at det er English National Opera som er først ute, men det skjer i september, så vi slår dem så vidt jeg kan se, sier festivalsjef Gjøril Songvoll fornøyd.


Skrevet av Hilde Holbæk Hanssen


Hun rakk akkurat å lansere årets program for Kirsten Flagstad Festival 2020, 18. – 21. juni, før koronakrisen satte inn og hele festivalprogrammet måtte utarbeides på nytt. Akkurat den øvelsen er hun ikke alene om. Norske festivaler har vist stor kreativitet de siste månedene. Noen har måttet kaste inn håndkleet, andre har klart å komme opp med helt nytt program.

– Det var jo et veldig fint signal vi fikk da regjeringen gjorde det klart at ingen statlig støtte ville bli trukket tilbake. Det var derfor ingen grunn til å kansellere alle avtaler med utøverne (bortsett fra de utenlandske). Samtidig var denne avgjørelsen et signal om at vi måtte levere, forklarer Songvoll.

Kirsten Flagstad som Isolde på operaen i San Francisco i 1937.

Digital og live
– Vi var i den heldige situasjon at vår nye styreleder, Lage Thune Myrberget, var godt hjemme på det digitale feltet. For ham var avlysning utelukket og han hadde nok kompetanse til at vi kunne kaste oss ut i en digital festival på så kort varsel. Jeg hadde nok ikke kommet på den ideen selv.

Men bare så det er sagt: det blir fem, muligens seks, livekonserter i løpet av de fire dagene. Grensen på en meter mellom stolene gjør at festivalen ikke klarer å få inn flere enn litt over 100 mennesker pr. konsert.

– Det føles litt urettferdig at vi må være så strenge på den meteren når transportsektoren slipper unna med mindre, innrømmer festivalsjefen.

– Det går jo hardt ut over inntektene, men i år må vi tenke disse konsertene som eksklusive arrangementer der vi har skrudd opp prisen en del i forhold til hva vi pleier. Jeg har måttet bruke kr. 400.000 til den digitale satsingen. Det er mye penger for oss.

Hvordan lager man en digital Flagstad-festival? Bruker dere det som fins av filmopptak med henne?

– Vi feirer Kirsten Flagstad med noen av landets beste sangere. Det ligger mye av og med Flagstad på nett, men vi velger å lage helt ferske konserter i tillegg til en rekke intervjuer og samtaler om Kirsten, hennes liv og karriere.

Det er spesielt tre store arrangementer som fokuserer på 125-årsjubileet: Konserten Kirsten Flagstads Sangskatt i Hamar Teater med sangerne Stina Levvel, Siv Oda Hagerupsen og pianisten Dorina Komani, Operafest for Flagstad i Hamar kulturhus med sangerne Caroline Wettergreen, Håkon Kornstad, Jørgen Backer og Bernt Ola Volungholen akkompagneres av pianistene Fabrice Bligoud Vestad og Stefan Ibsen Zlatanos, og Drive-in-Opera på Stortorget i Hamar med sangerne Ingegjerd Bagøien Moe, Siv Misund, Thomas Ruud, Volungholen, KORK og dirigenten Peter Szilvay.

– Drive-in-opera er muliggjort takket være en stor gave fra Sparebankstiftelsen på Hedmark og rikelig med spons fra OBOS, og vi er veldig glad for at NRK Klassisk sender konserten på P2 19.juni.

– Vi skiller mellom digitalt og livestreamet program. Der det står «Live Flagstad 125» går arrangementet på direkten, mens «Digitalt Flagstad 125» indikerer at det er spilt inn på forhånd. Publikum skal vite hva de får, fastslår Songvoll.

Alt som skjer på årets festival er på en eller annen måte koblet til Kirsten Flagstad. De kvinnelige sangerne synger hennes repertoar og de mannlige fremfører materiale fra operaer hun var med i.

– Men jeg er en sånn som syns at det ikke det gjør noe at konserter kan ha litt fest og moro, så vi får for eksempel festivalprofil Bernt Ola Volungholen, som selv kommer fra traktene rundt Hamar, til å fremføre Rolf Just Nilsens legendariske revynummer Operasangeren på Drive-in-Opera.

Festivalen vil også følge opp et initiativ Kirsten Flagstad selv tok i sin tid, og som kanskje ikke er så kjent: Hun fylte hele Aulaen i Oslo med barn – voksne hadde ikke adgang! – og sang klassisk musikk for dem. Dette markeres med serien Opera for kidsa, som foregår torsdag til lørdag kl. 15, med forskjellige utøvere og nytt innhold hver gang.

Flagstad hadde også et stort engasjement for unge musikere. Dette følges opp med konsertene Unge talenter i banken, der unge talenter fra Kulturskolene i området og unge profesjonelle sangere fra region Innlandet hver dag har konsert i Sparebank 1s lokaler kl. 16.

– Jeg syns det er spesielt hyggelig at vi har fått i gang dette samarbeidet med fem kulturskoler på Innlandet, sier Songvoll, som gleder seg til fortsettelsen.

Samtaler
– Vi kommer også til å ha en del samtaler, forteller Songvoll. – Torsdag til lørdag kl. 11 inviterer tidligere operasjef i Arktisk Filharmoni, Katharina Jakhelln Semb, til Frokost i Strandstuen på Flagstad Museum med aktuelle gjester: museets direktør, kulturskolens leder og koloratursopranen Caroline Wettergreen.

Operabrunch med Mona sendes torsdag til lørdag fra Foajeen i Bjørvikaoperaen, der Klassiskmusikk.coms redaktør Mona Levin intervjuer Lise Davidsen, Elisabeth Teige, Knut Skram, Terje Stensvold og forfatteren Trond Olav Svendsen. En liten hilsen fra stjerneregissør Stefan Herheim kan også ventes underveis.

Programmene Hjemme hos Kirsten kommer til litt forskjellige tidspunkter fra Kirsten Flagstad Museum og kan tilby interessante innføringer i norsk operahistorie med Terje Boye Hansen og Trond Olav Svendsen. Hamars musikkhistorie er et annet tema, som belyses gjennom en samtale mellom Roger Andreassen og Bernt Ola Volungholen.

Noen musikkinnslag kan også ventes i forbindelse med samtalene.

Digital fremtid
Nå kom jo denne digitale situasjonen fort på. Kommer det til å få noen betydning for fremtidige festivaler?

– Ja, det er jeg ganske sikker på. Kirsten Flagstad er et langt mer kjent navn i utlandet enn i Norge, spesielt i USA: Da hun debuterte på Metropolitan i New York i 1935 var teateret i ferd med å gå konkurs, men hennes suksess medførte en publikumseksplosjon som reddet økonomien. Så jeg tenker at digitale sendinger ut i verden kan få stor betydning, både for festivalen og norsk musikkliv. Det vi nå gjør er den første internasjonale Kirsten Flagstad Festival og det bør fortsette. – Egentlig burde ikke være noe i veien for å kunne få til en operafestival á la Glyndebourne eller Bayreuth på Hamar, sier Songvoll optimistisk.

Festivalsjef Gjøril Songvoll beundrer jubilanten

 


Kalender

CD-anmeldelser

Vårt konserthus


 • Valdres Sommersymfoni : 2. festivalhelg

  Video: Adrien Le Gall - Drone: Tom Henning Bratlie

 • Valdres Sommersymfoni : 1.festivalhelg

  Video: Adrien Le Gall - Drone: Tom Henning Bratlie

 • En Eventyrlig Reise / Ringsaker Operaskole

 • TSO åpningskonsert 2. september 2021 - Mahler Symfoni nr. 9

  Mahler Symfoni nr. 9 - Trondheim Symfoniorkester & Opera ( TSO)

 • Beethoven: Duo for viola & cello in E flat major, WoO 32

   P.O. Lindberg - Leonardo Sesenna - Kristiansand Symfoniorkester

 • Tchaikovsky - Serenade for Strings in C major, Op. 48 - Kolbjørn Holthe

  Kristiansand Symfoniorkester

 • Symphony No. 4 / Johannes Brahms / Klaus Mäkelä / Oslo Philharmonic

 • Mozart: Piano Concerto No. 24 in C minor, K.491 - Leif Ove Andsnes - Eivind Gullberg Jensen

  Kristiansand Symfoniorkester

 • Mozart: Symphony No.40 in G minor, K. 550 - Eivind Gullberg Jensen

  Kristiansand Symfoniorkester

 • Edward Elgar - Serenade for Strings in E minor, Op. 20 - Kolbjørn Holthe

  Kristiansand Symfoniorkester

 • Wagner - valkyrierittet fra operaens tredje akt

  Trondheim Symfoniorkester & Opera
  Wagner og utdrag fra Valkyrien: Valkyrierittet fra operaens tredje akt Siegfrids sørgemarsj fra Ragnarokk Utdrag fra Valkyriens 1ste akt.

 • Magiske Minner

  Tine Thing Helseth og Kåre Nordstoga spilte inn albumet «Magical Memories» i Oslo domkirke, under Norges lockdown i slutten av august og begynnelsen av september 2020. De jobbet fra sent på kvelden til de tidlige morgentimene for å få den perfekte lyden, uforstyrret av støy fra omverdenen. 

  Lanseres 28 Mai, 2021

  See More
 • La Clemenza di Tito

  Rå maktkamp, begjær, sjalusi og Mozarts nydelige musikk. La clemenza di Tito leverer all den skjønnhet og heftige følelser vi forventer fra mesternes mester.

 • Vinterstemning frå Valdres

 • Piotr Anderszewski

  J.S. Bach: Well-Tempered Clavier, Book 2: Prelude No. 12 in F Minor

 • Rachmaninoffs Pianokonsert nr. 2

  Oslo-Filharmonien med solist Håvard Gimse og dirigent Vasily Petrenko spiller Rachmaninoffs Pianokonsert nr. 2.

 • Tsjajkovskijs Symfoni nr. 4

  Oslo Filharmoniske Orkester

 • Johann Sebastian Bach: Christmas Oratorio

 • Oslo Filharmoniske Orkester

  Symphony No. 1 / Gustav Mahler / Klaus Mäkelä

  See More
 • Lawoclassics

  Prokofiev Symphony No. 5 & Myaskovsky Symphony No. 21 with Vasily Petrenko and Oslo Philharmonic

  See More
 • Se dagens luke (8) i Warner Classics julekalender.

  Eric Lu spiller Schubert: Piano Sonata in A major

  See More
 • Mariam Batsashvili - Piano ( hel konsert)

  Mariam Batsashvili fremfører en recital av Franck, Schumann, Liszt og mer på Wigmore Hall (okt 2020). Nyt denne live konserten til den unge georgiske pianisten Mariam Batsashvili i Wigmore Hall i London, hvor hun fremførte solo pianostykker av Franck, Ravel, Thalberg, Schumann og Liszt..

 • BEETHOVEN Symphony No 5 - Eschenbach

   Göteborgs Symfoniker

 • Det Norske Kammerorkesterets Julekalender

   Se første luke hos Det Norske Kammerorkester.Lukene kan åpnes hver dag kl. 11 fra 1. desember til julaften.

  See More
 • Warner Classics - Julekalender

  Første video fra Warner Classic`s julekalender er publisert. 🎄

  See More
 • Valdres Sommersymfoni

  Festival highlights 2019

  See More
 • Norges musikkhøgskole (NMH)

  Norges musikkhøgskole (NMH) er en ledende kunstfaglig og vitenskapelig høgskole med over 750 studieplasser. Vi har Norges største fagmiljø i musikk og utdanner profesjonelle utøvere, kirkemusikere, dirigenter, komponister, musikkteknologer, musikkpedagoger og musikkterapeuter.

  See More

Artikler