Kunstens fremtid i Bergen
- Nye talenter er kunstens fremtid. Det sa festspilldirektør Lars Petter Hagen da han åpnet De unges festspillforestilling i Bergen fredag. Han fortsatte: - Tradisjoner er viktige her i Bergen, men de må utvikles. Knopper må få springe ut. Her – og på Festallmenningen.
Satsingen på de unge går igjen i hele programmet.
Skyhøyt nivå
De unge artistene i Peer Gynt-salen fredag viste i musikk og dans hva Hagen snakket om. For dette var kunstnere som allerede holdt et skyhøyt nivå, samtidig som de utstrålte ungdommelig friskhet i et svært allsidig program. Klassisk klaver, marimba, jazzkvartett og saksofon var noen av innslagene sammen med mye dans. Men om jeg skal trekke frem det som gjorde sterkest inntrykk: Linnea Slevik Hellesøys fremføring av Åsa Linderborgs monolog fra Meg eier ingen av Åsa Linderborg. Den sterke teksten om jenta som husker tilbake til den dagen moren dro – uten henne – ble fremført med en innlevelse en fullbefaren skuespiller verdig. Så er 18-åringen også klar for teaterskole til høsten.
Nevnes må også det siste innslaget. Maxim Shoka, 14, og Dasha Hylten, 13, begge fra Ukraina, fremførte en forrykende sportsdans til ukrainsk musikk. Den og de fortjente den vedvarende applausen.
Solistkoret Ung
Dagen derpå, i Håkonshallen, var det tid for Solistkoret Ung, ledet av Grete Pedersen og med Lise Davidsen som konferansier. De to hadde også valgt ut programmet sammen. Norges nye verdensstjerne har selv en bakgrunn i Solistkoret.
- Det var der jeg startet, og jeg vet hvordan dere har opplevd det. Jeg har selv vært på audition hos Grete, sa hun henvendt til de 15 korsangerne.
Festspillkunstner Davidsen har travle dager.
- Når jeg gjør dette, får jeg gå på konsert også, strålte hun.
Og det hun fikk høre, imponerte. Koret hadde blant annet lært seg utenat Olivier Messiaens Cinq rechants for 12 stemmer.
- Det var helt rått. Jeg hadde ikke klart å være med. Det er godt vi har hver våre styrker, sa hun med er smil.
Det var flere enn hun som lot seg imponere. Disse ungdommene er på vei til helprofesjonelle karrierer, mange av dem fortsatt studenter.
En av dem, Ian Bjørsvik fra Askøy, var solist i Griegs I Himmelen.
- En ungdomsdrøm er gått i oppfyllelse. Tenk å få synge «hjemme» på Festspillene, sa han etter å ha mottatt gratulasjoner fra slekt og venner.
Neste dag gjentok han suksessen på Festallmenningen, før han hastet til mesterklasse med selveste Lise Davidsen.
- Hvordan var det å synge for henne?
- Utrolig gøy. Det er ganske stas å synge for en sanger av Lises kaliber. Hun ga meg tips til hvordan jeg kan utnytte bedre det jeg allerede har i musikk av Grieg og Richard Strauss.
- Var det mye du ikke hadde tenkt på?
- Det handlet mye om å ta tingene helt ut. Gjøre mer av det jeg har gjort i den grad det fungerer for stemmen min, sier studenten fra Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i København.
Mesterklasser er en selvsagt del av fremtidsrettede festspill. På Fjøsanger, i Rasmussen-samlingene, får et knippe pianister veiledning av Håvard Gimse, Christian Ihle Hadland og Leif Ove Andsnes.
Klassisklink
Cellisten Amalie Stalheim er også aktiv i hjembyen. Hun er blant annet mentor i Klassisklink.
- Hva er det?
- Et pilotprosjekt som festspilldirektøren ville ha med i år. Det var min idé, og jeg er veldig glad for samarbeidet med Festspillene. De er mottakelig for nye ting. Jeg er jo fra Bergen, så jeg vil gjerne vært med på å bygge opp Bergen og unge musikere, løfte frem nye generasjoner, sier den snart 30 år gamle cellisten som legger til:
- Når jeg reiser rundt som solist, blir jeg ofte bedt om å komme til studiestedene og undervise.
På Kulturhuset i Bergen hadde hun denne gangen to elever, Ariane Jebsen, fiolin, og Balder Hella Mikkelsen, cello.
- Målet med Klassisklink er å legge til rette for dialog mellom mentor og deltaker, som sammen gjennomgår både eldre og nyere repertoar for å styrke musikernes kompetanse på veien til en profesjonell musikerkarriere.
- Hvorfor er dette viktig?
- Det er mange grunner til å skape plasser der lærere og elever møtes. Det var viktig for meg i min studietid å møte lærere som ikke underviste fast et sted. Så er det fint at publikum kan se hvordan vi jobber, hvor mye arbeid som ligger bak for å få frem de små forandringene i musikken, avslutter hun.
Stikk innom
På en annen arena, i Grieghallens spiss, holder Stikk innom til. Her kan publikum få musikalsk påfyll fra studenter ved Griegakademiet. Noen av dem holder sin eksamenskonsert her, andre får erfaring som solister og i kammermusikk. Disse konsertene startet opp på Permanenten i 1974 med studenter fra det som den gang het Bergen Musikkonservatorium. Mange norske, profesjonelle musikere har spilt der. I år fortsetter konsertene til og med 4.juni.