LAWO – en norsk suksess i Tyskland
Som våre lesere kanskje har fått med seg, gikk det særdeles bra med norsk representasjon hva angår nominasjoner i den store tyske plateprisen Opus Klassik. Det som ikke kommer frem på «Opus-listen» er at 18 av 29 norske nominasjoner kommer fra ett og samme plateselskap, LAWO Classics.
Selskapet ble opprettet av saksofonist og produsent Vegard Landaas og lydtekniker Thomas Wolden i 2008. Siden har de jobbet mye! På forsommeren rundet de utgivelse nr. 200. Det er ikke bare på mengde de hevder seg, men også på kvalitet, bredde og markedsføring.
- Vår virksomhet har tre bein å stå på, forklarer Landaas.
- For det første er vi opptatt av at norske musikere skal få spille inn standardrepertoar som Mozart, Beethoven osv.; det er viktig for å kunne måles opp mot internasjonale kolleger. Det andre beinet er samtidsmusikk; vi har ambisjon og et ansvar for at norske nålevende komponister blir utgitt. Det tredje beinet er det vi kaller musikkarkeologi, eller norsk musikkarv. I denne kategorien prøver vi å hente frem glemt musikk, eller musikk som aldri har vært spilt inn før. I denne kategorien prøver vi også å supplere katalogen til komponister slik at den blir mest mulig fullstendig. Et godt eksempel er vårt «Hvoslef-prosjekt» som har gått over 12 år, der vi til neste år kommer ut med plate nr. 8, og året etter avslutter med plate nr. 9. Serien inneholder da alle de kammerverkene Ketil Hvoslef selv ønsker å få utgitt av hans sin rikholdige katalog.
Markedsstrategi
- Når dere er representert med 18 nominasjoner i Opus Klassik må dere ha gjort noe riktig overfor tysk platemarked?
- Vi jobber systematisk med å få platene anmeldt. Vi bruker mye penger på å sende de fysiske platene til anmeldere verden over, og har jobbet spesielt mye mot Tyskland de siste årene. Det er et hardt marked å komme inn på. Vi ringer aldri og maser på anmelderne for å få dem til å skrive, men sender ut alle anmeldelsene vi mottar til de samme anmelderne - en slags «passiv markedsføring». Det ser ut til å virke. Vi merker at det har løsnet i Tyskland.
Også her kommer den langsiktige strategien inn. I den før nevnte serien med Hvoslefs musikk gikk de første platene flere anmeldere hus forbi, men da nr. 4 kom og de oppdaget at andre hadde gitt de første god kritikk, gikk flere anmeldere tilbake og lette opp de første, for så å skrive om dem.
Også overfor Storbritannia har LAWO Classics arbeidet systematisk gjennom mange år.
- Vi får stadig omtaler i viktige publikasjoner som Gramophone og BBC Music Magazine og har et jevnt godt salg der. Spesielt stolte er vi av flere Editrs choice i begge bladene.
Salg og økonomi
En ting er nominasjoner og priser. En annen er økonomi. Det er lenge siden plateindustrien tjente store penger på klassiske innspillinger. I et lite innenlandsmarked som det norske, spiller derfor offentlige og private bidragsytere en avgjørende rolle.
- Vi prøver så langt det lar seg gjøre å unngå at musikerne finansierer platene med kapital fra egen lomme, men vi er avhengig av at de er med på å søke støtte til prosjektene fra viktige fond som Norsk kulturråds publiseringsstøtte, Fond for lyd og bilde, Fond for utøvende kunstnere, Norsk Komponistforening, Creos vederlagsfond osv. Men musikerne legger jo ned betydelig egenfinansiering i form av innøvning og fremførelse under innspilling, sier Landaas.
- Det som stort sett går bra, er populære komponister. Den Opus-nominerte platen med Ssens Trio som spiller Mozart har snart tjent inn produksjonsutgiftene; den har hatt over 780.000 lyttinger på digitale plattformer så langt, og har jevnlig 40.000 unike lytter hver måned. Tyskland er blitt et viktig digitalt marked nå. Oslo-Filharmonien og Vasily Petrenkos plate med Rimskij-Korsakov har på sin side ligget på Top-10 listene i England i juni og juli. LAWO Classics og vår britiske distributør er meget fornøyd med det.
Opus Klassik
Opus Klassik, som deles ut av Verein zur Förderung der Klassischen Musik (Foreningen for fremme av klassisk musikk), ble delt ut for første gang i 2019, og erstattet den tidligere Echo-prisen som ble delt ut av Deutsche Phono-Akademie e.V. Sistnevnte omfattet alle musikksjangre, mens Opus Klassik som navnet tilsier fokuserer på kunstmusikk og dermed har en jury med større klassisk kompetanse hentet fra musiker- og mediebransjen.
- Men 18 nominasjoner, da!
- Ja, dette er supergøy!
LAWO Classics-nominasjonene i Opus Klassik:
- Årets sangerinne: Marianne Beate Kielland: Eivind Groven Songs (LWC1178)
- Årets instrumentalist: Sidsel Walstad: Ginastera (LWC1182)
- Årets dirigent: Vasily Petrenko: Don Quixote/Don Juan/Till Eulenspiegels lustige Streiche (LWC1184)
- Årets komponist: Lars Petter Hagen: Harmonium Repertoire (LWC1190)
- Årets debutant: Karin Hellqvist: Flock (LWC1179)
- Årets debutant: Sunniva Rødland: Postures (LWC1183)
- Årets ensemble: Caroline Eidsten Dahl, Kate Hearne, Christian Kjos: Telemann Recorder Sonatas (LWC1181)
- Årets solosanginnspilling: Hege Høisæter: Jordlys (LWC1175)
- Årets instrumentalinnspilling: Nils Anders Mortensen: Bach (LWC1174)
- Årets konsertinnspilling: KORK, Ihle Hadland, Gimse, Szilvay, Søndergaard: Poulenc Concertos (LWC1173)
- Årets kammermusikkinspilling - Duo: Berit Norbakken Solset, Gro Bergrabb: Gebete für Mitgefangene (LWC1176)
- Årets kammermusikkinspilling - Trio: Ssens Trio: Mozart (LWC1170)
- Årets kammermusikkinspilling - Kvartett: Oslo Kammerakademi og Christian Ihle Hadland: Mozart/Danzi/Beethoven (LWC1187)
- Årets kammermusikkinspilling - Blandet besetning: Engegård Quartet og Nils Anders Mortensen: Schumann (LWC1189)
- Årets symfoniske innspilling - 19.årh.musikk: Oslo-Filharmonien: Eine Alpensinfonie / Tod und Verklärung (LWC1192)
- Årets korinnspilling: Christiania Mannskor: Something Borrowed (LWC1188)
- Årets beste førstegangsinnspilling: Ensemble Ernst: Xtended Hearts and Unheard Herds (LWC1177)
- Årets innovative audio-produksjon: Karin Hellqvist: Flock (LWC1179)