Oslo Internasjonale Kirkemusikkfestival – Del 1
Oslo Internasjonale Kirkemusikkfestival deles også denne gangen i to. Vårens festival åpner 11.mars med et av verdens mest berømte guttekor.
- Wiener Sängerknaben har røtter tilbake til 1400-tallet, og det er første gang de besøker Norge. Vi gleder oss veldig, både til å høre dem og alle de andre dyktige musikerne, sier festivaldirektør og kunstnerisk leder Bente Johnsrud.
På åpningskonserten vil guttekoret sammen med Orchester Wiener Akademie med dirigent Martin Haselböck i spissen sørge for en wienerklassisk festaften.
Koret består av 100 sangere mellom 9 – 14 år og deles opp i fire turné-kor.
De beste korene
- Vanskelige å få tak i, Johnsrud?
- Vi har hatt mange av de beste korene i verden. Og de vil gjerne komme. Wiener Sängerknaben skulle vært her tidligere, men pandemien satte en stopper for det besøket. Jeg jobber fortsatt med «ettervernet» slik at vi kan sette opp konsertene som ble avlyst.
Årets festivaler, den andre blir i begynnelsen av september, vil presentere mange prosjekter øst for den vestlige kirkemusikken; salmer og folketoner fra Estland, persisk vokalmusikk, tsjekkisk klavermusikk, finsk samtidsmusikk, en urfremføring med tekster fra koranen. I tillegg vil Jordi Savall og dyktige musikere som har flyktet fra Syria, Iran og Tyrkia delta.
Kvinner
Et annet sentralt tema er kvinner i kirkemusikk og en videreføring av festivalens mangeårige arbeid for menneskerettigheter.
- Vi har komponister som Hildegard von Bingen, Nadia Boulanger, Lili Boulanger, Clara Schumann, Dora Pejačević og Barbara Strozzi, opplyser festivalsjefen.
I konserten Kvinner skal tie fremføres musikk av kjente og mindre kjente kvinnelige komponister som skrev både klassisk- og kirkemusikk på tross av motstand fra mannlige kollegaer. Konserten fremføres av Eira Huse og Pocket Sinfonia.
Orgelet i Oslo domkirke blir blant andre traktert av den tyske konsertorganisten Christian Schmitt. Han vil også holde mesterklasse for orgelstudenter mens han er i Oslo.
Christian Ihle Hadland vil gi publikum en innføring i tsjekkisk klavermusikk og sine tsjekkiske favorittkomponister.
Urfremførelse
Lørdag 18. mars urfremfører Det Norske Jentekor og Kringkastingsorkestret en orkestrert versjon av Marcus Paus’ The Beauty That Still Remains. Teksten er basert på utdrag fra Anne Franks dagbok, og de unge stemmene i Det Norske Jentekor formidler Franks følelser, fra angst og fortvilelse til glede og forelskelse, og til slutt hennes håpefulle ord: «In spite of everything, I still believe that people are truly good at heart ... There is always some beauty left, in the clouds, the moon and the stars, in sunshine, freedom, in yourself ... The beauty that still remains…»