Fiolinisten Patricia Kopatchinskaja fremfører også talesangrollen i "Pierrot Lunaire". Foto: Alexandra Muravyeva
Fiolinisten Patricia Kopatchinskaja fremfører også talesangrollen i "Pierrot Lunaire". Foto: Alexandra Muravyeva

Oslo Kammermusikkfestival

Oslo Kammermusikkfestival satser friskt 13. til 22. august. Etter fjorårets korona-begrensede arrangement, går den kunstneriske ledelsen i år for ti tettpakkede dager med fullt program, tilreisende musikere og større publikumskapasitet. 

- Det er et drømmescenario å kunne invitere verdenskjente musikere til internasjonalt samspill med norske kolleger, i flotte rammer som Universitetets Aula, Gamle Logen og Akershus Festning, sier Vilde Frang, som sammen med Håvard Gimse og Marianne Beate Kielland har satt sammen årets festivalprogram.

Et av mestermøtene er mellom Leif Ove Andsnes og barytonen Matthias Goerne som skal fremføre Franz Schuberts Die schöne Müllerin på Hovedscenen i Operaen. Frang skal selv medvirke i flere konserter og har blant annet fått med seg navn som Patricia Kopatchinskaja, Jean Rondeau, Martin Fröst og Chiaroscuro Quartet. Førstnevnte skal i tillegg til å spille fiolin medvirke i talesangerollen i Arnold Schönbergs Pierrot Lunaire, noe hun har hatt stor suksess med de siste årene.

Et gjennomgående tema for årets festivalprogram er Portretter. Portrett-ideen har oppstått over tid. - Jeg tror publikum ofte har lyst til å bli bedre kjent med komponistene enn man får mulighet til når mange komponister presenteres i en konsert, sier Håvard Gimse. - Flere av festivalens konserter er derfor i sin helhet dedikert musikken til komponister som Jean Sibelius, Felix og Fanny Mendelssohn, Johannes Brahms og Claude Debussy.

Et Sibelius-portrett blir årets åpningskonsert i Gamle Logen. Her spiller Leif Ove Andsnes og et stort orkester fra Voksenåsen sommerakademi ledet av Isabelle van Keulen. Nevnes bør også en maratonkonsert der klaverstykkene til Debussy fremføres i sin helhet. Her skal Håkon Austbø både spille selv, og være mentor for klaverstudenter fra Norges musikkhøgskole, mens kunststudenter fra Kunsthøgskolen i Oslo utvikler verk inspirert av musikken. Den siste brikken som gjør Portrett-ideen komplett, er samarbeid med Morten Krogvold og Nico Widerberg. 

Komponisthjem-konseptet er et annet hjertebarn for festivalen. - Jeg er usikker på om Bergen hadde hatt noe festspill uten de tre kjente komponisthjemmene de har der, og nå skal Oslo vise at vi også har noen spennende komponisthjem, sier Gimse. - Det blir intime og eksklusive konserter i hjemmene til Johan Halvorsen, Carsten & Lalla Carlsen og Alf Hurum, med både musikk og anekdoter.

TrondheimSolistene gjester Festivalen blant annet med et kunstnerportrett av trompetisten Ole Edvard Antonsen, der også festivalgrunnlegger Arve Tellefsen medvirker. OG til slutt kan nevnes en egen liten familiefestival i Festivalen, på Frogner Hovedgård.

Hele programmet finne du her.

Matthias Goerne og Leif Ove Andsnes blir å høre i Schuberts "Die schone Müllerin". Foto: Caroline de Bon 

 Nyheter