Ida Gudim Foto: Gudimcreativity
Ida Gudim Foto: Gudimcreativity

Oslo Operafestival 2021

Klok av fjorårets elendigheter har Oslo Operafestival ventet til det siste med å planlegge årets festival. Den er nå fastlagt fra 17. til 25. september – med et lite «vedheng».

- Vi våget ikke booke festival før vi visste mer om eventuelle nedstengninger, og dermed ble august festivalmåneden, sier festivalsjef Gjøril Songvoll. 

Med en slik planleggingshorisont kan det nok være en fordel å befinne seg i Tigerstaden: Med seg har festivalen fått noen av landets beste sangere som Yngve Søberg, Håkon Kornstad, Lina Johnsson og Caroline Wettergreen. Det er også med sangere fra alle landets fylker; Oslo Operafestival legger vekt på å være en utviklingsarena for unge, nyutdannede sangere. På programmet står både konserter og operaproduksjoner i mindre formater. I tillegg blir der opera for barn, og Opera til folkets vanlige program året rundt med Lørdagsopera og Operapub på Røverstaden

Av enkeltforestilinger kan nevnes:

Åpningen skjer 17. september utenfor Kunsthøgskolen i Oslo der Operahøgskolen markerer Oslo kulturnatt med egen operagalla etter åpningen. Kulturnatten fortsetter for operafestivalens del med to konserter med Operaperler på Gamle Raadhus Scene. 

Lørdag 18. september kommer en forestilling om Vincenzo Bellini regissert av Einar Bjørge, med Lina Johnson og unge talenter akkompagnert av Stefan Ibsen Zlatanos. Festivalen lover «mange og høye toner, og et dypdykk i komponistens liv». 

Søndag 19. september blir det Barneopera med sopranen Gunda-Marie Bruce og pianisten Dorina Komani. Samme dag inviterer Håkon Kornstad og Reza Aghamir til gratiskonsert på Tveten gård.

Tirsdag 21. september følger festivalen i Flagstads fotspor med Stina Levvel og Stefan Ibsen Zlatanos på Gamle Raadhus Scene.

Torsdag 23. september presenteres en kortversjon av Verdis La traviata med Olivera Tičević, Yngve Søberg og Andrius Bartkus i Lille sal i Oslo konserthus, regissert av Einar Bjørge.

Fredag 24. september blir det Operafest for alle i Nynorskens hus med sangerne Désirée Baraula, Jørgen Backer, Mathilde Salmi Marjavara og Simen Bredesen, samt pianisen Olga Jørgensen. På programmet står blant annet den kjente Rigoletto-kvartetten.

Lørdag 25. september presenteres The Rakes Progress av Igor Stravinsky på Gamle Raadhus Scene med Ida Gudim, Astrid Nordstad, Johan Olsson og Eirik Krokfjord. Også her akkompagnerer Dorina Komani. Konsept og regi er ved Ida Gudim.

Torsdag 30. september kommer sopranen Caroline Wettergreen på Gamle Raadhus Scene. Hun er opptatt under selve festivalen, og festivalen har derfor valgt å legge denne konserten like etter festivalen.

For informasjon om alle arrangementer, se her.Artikler