Risør i musikeres og publikums hjerter
- Også det samspillet, da.
Det var reaksjonen fra to publikummere etter åpningskonserten tirsdag. Helt til søndag får publikum høre musikk med ledende norske og utenlandske musikere.
Når Risør Kammermusikkfest inviterer til sin 33.sesong, er nesten halvparten av publikum nye. Det gleder festivalsjefen siden 2017, Eirik Raude, stort.
- Vi setter pris på vårt trofaste publikum, men siden de begynner å bli godt voksne, er det viktig med fornyelse. Vi har over tid jobbet aktivt på sosiale medier for å markedsføre oss.
- Skyldes det også musikkprofilen?
- Kanskje. Vi har flere konserter til å bli kjent med den klassiske musikken om du ikke kjenner den så godt. Nå kommer stadig flere fra regionen her.
Alt har gått etter planen så langt. Bortsett fra litt panikk da kulturministeren ble uaktuell for åpningstalen.
- Men jeg tror vi fikk en god erstatter i Frank Havrøy, sanger og professor ved Norges Musikkhøyskole.
Vikaren
Han fremkalte smil og latter med sine underfundige kommentarer:
- Det var en overraskende ære å få åpne Risør Kammermusikkfest 2023. Jeg er vikaren som ble kastet inn da Trettebergstuen ikke klarte å holde styr på vennene sine. Da var det tryggeste å sette inne en som ikke har venner. Som vikar blir man møtt med lave forventninger. Som festivalsjef for Glogerfestspillene vet jeg hva dette handler om. Men Risør er storebroren. Alle musikere vil hit. Her spennes buen fra det gamle til det helt nye; den maler musikken gjennom hele Risørs 300 år gamle historie. an fortsatt med å rose alle de frivillige.
- Dere er ryggraden.
Scenemester Endre, som har vært med på alle festivalene, fikk masse ros på vegne av dem alle.
- Jeg har hørt rykter om at han plasserte et notestativ feil i 1998, sa han med glimt i øyet før han la til:
- Musikken er et symbol for glede. Den sitter dypt i oss.
Åpningskonserten måtte spilles to ganger på grunn av stor pågang
Fra LA til festival
I kirken var det amerikanske ekteparet Mary Pottala (80) og Henning Andersen (89). De har besøkt festivalen minst 15 ganger, og de tar turen fra Los Angeles til Risør for å oppleve musikken, byen og settingen.
Han, professor i lingvistikk, hun administrator, har vokst opp med musikk og gleder seg over alt de får oppleve.
- So far great, sier de under frokosten på ærverdige Risør hotell.
- Tine Thing er fantastisk. Vi opplevde henne som liten pike første gang. Da spilte hun i en hjemmesydd kjole fra moren. Allerede da spilte hun så vakkert.
- Hva liker dere best?
- Sjøen, spillestedene, den fantastiske kirken. Der står vi gjerne i kø utenfor for å få de beste plassene. Slik blir vi også kjent med folk. Vi stortrives her.
Musikk alle steder
Går man rundt i Risør – mellom rosene og de hvite husene – hører man musikk gjennom de åpne vinduene. Øvingslokalene er mange; det samme er konsertstedene. Åtte i tallet – de åpne hjemmene inkludert. 52 musikere deltar.
«Hjemme hos Kai&Meta» er ett av husene som overlevde bybrannen i 1861. Der briljerte festivalens kunstneriske leder Tine Thing Helseth med sin trompet sammen med Catharina Chen, fiolin og Jarle Storløkken, gitar i et lett og lødig program. Chen flørtet med publikum i stolradene. For i stekende sol var konserten flyttet ut – med blinkende sjø som nærmeste nabo.
Etterpå gikk publikum til byens torg der unge musikere fikk spille sammen med sine mer erfarne læremestre.
Senere på dagen var Risør kirke åsted for sørlandsk sang ved Kilden Vokalensemble – med hovedvekt på Vilhelm Krag. Der var det tid for ettertanke – i et nydelig arrangement av Til ungdommen, og andre sanger som handlet om å la det gode vinne ved å holde menneskeverdet høyt.
Nykommer og veteran
På neste konsert i kirken samme ettermiddag handlet det om venner av Edvard Munch. To av musikerne på denne konserten tok seg tid til en prat før neste kveldsprøve. For i Risør øves det fra tidlig til sent.
Maria Tetzlaff, tysk oboist, deltar på festivalen for andre år på rad. Hun er nå ansatt i Kringkastingsorkesteret. Men allerede som baby var hun på festivalen.
- Faren min har spilt på festivalen flere ganger, forteller hun.
- Hvordan er det å spille her selv?
- Det er helt spesielt. Vennlig stemning. Alle jobber sammen. Jeg har vært på andre festivaler, men dette er helt unikt. Jeg kjente bare Tom Ottar (Andreassen) fra før. Vi spiser sammen og spiller sammen. Musikken binder oss sammen, sier 29-åringen.
- Og neste år?
- Da håper jeg å komme tilbake med min og kjærestens baby som blir født i høst, sier hun på nesten perfekt norsk etter to år i landet.
Tom Ottar Andreassen har hørt på samtalen. 59-åringen er en av festivalens virkelige veteraner.
- Jeg har vært her mer enn 15 ganger siden 1994, sier solofløytisten i Oslo-filharmonien og professoren ved Norges Musikkhøyskole.
Han synes alltid det er stas å komme hit og møte de andre flotte musikerne. Noen nye, noen gamle venner – fra mange ulike land.
- Det er noe spesielt med Risør. Alt går så glatt. De som jobber her, vet hva musikere trenger.
- Ditt beste Risør-minne?
- Et vanskelig spørsmål. Men kammermusikk med Leif Ove (Andsnes), Beethoven og Mozart, med stort orkester i den lille kirken, det må være ett høydepunkt.
I år er Ingrid Bjørnov ett av trekkplastrene. Hennes løsslupne show, Bjørnov begår Bach, ble møtt med ovasjoner.
- Tenk å få leke med og spille med en venn, sa festivalsjefen da hun ønsket velkommen.
Og Bjørnov spilte og kom med sine underfundigheter. «Alle har spilt Til Elise, men ingen advarer deg om hva som skjer når du blar om fra motivet». Hun fortsatte: «Jeg er veldig glad i Jesu meine freude. Den er min meditasjonsapp. Det bor et lite stykke Bach i oss alle. Det er som et musikalsk digressjonsvirus.»
Slik fortsatte det, og slik fortsetter det når Risør bys 300 års jubileum feires med festkonsert på Stangholmen lørdag. Der er Bjørnov programleder, og en rekke av festivalens musikere deltar.