Sondheim: Dypdykk i helaftens ironi

Endelig tid for musikalsk mesterverk
Glitrende Sondheim musikal
Sondheim/Furth: COMPANY
Den Nationale Scene, Småscenen, Bergen


Skrevet av Mona Lavin. Foto: Fredrik Arff


Company er et hovedverk blant mange Stephen Sondheim-mesterverk, og at det har tatt 40 år før musikalen fikk Norgespremiere er nesten ikke til å tro. I mellomtiden er den like aktuell, de fleste sangene i denne første konseptmusikalen er blitt standard, publikum føler seg hjemme i de komplekse tonegangene, rytmene og intrikate tekstene – også Sondheims, selvsagt – som veksler mellom det iskalde og lengselsfulle til det desperat komiske. 

Konseptmusikalen, en Sondheim-oppfinnelse, betyr at den abstrakte idé går inn der handlingen pleier å være. Altså ingen egentlig handling, men en situasjon som utforskes fra alle mulige vinkler. I sentrum står Robert, 35 år og single, knugende omgitt av fem velmenende vennepar – som krangler og drikker og slanker seg, de misunner Roberts uavhengighet, de drømmer om en natt med ham, men alle har klart det Robert ikke gjør: å binde seg følelsesmessig.    

Wenche Kvamme i Damer som møtes til lunsj

 

Total symbiose
I motsetning til i 1969-70, kan vi i dag åpent spekulere over om Robert egentlig er homofil, selv om han velter seg i kvinner. I Jon Bleiklie Deviks utforming av skikkelsen, står det åpent. Devik er perfekt i rollen: sjarmerende, kynisk, slentrende maskulin, lett nervøs, grenseløst sardonisk New York-kul – men også sårbar, lengtende, redd, ensom – en populær fyr som glir unna når noen trår for nær. Deviks stemme er skapt for Sondheims sanger og tekster, mimikken er ofte mer talende enn ord: han leverer stort komediespill i miniatyr. I ”Bli levende nå” når han de store høyder, mens en dør av innsikt langsomt åpner seg i ham. 

Tekstene er alfa og omega her, og regissøren Johan Osuldsens oversettelse er glitrende. Hos Sondheim er det total symbiose mellom melodi og tekst, og Osuldsen har overført hvert meningsfulle trykk og ettertrykk til norsk. Han har også skapt en sømløst tempofylt forestilling uten dødpunkter med sitt stjerneensemble – alt synes å foregå i Roberts hode på hans 35-årsdag, mens han gruer til vennenes surprise party. 

Regien lar aktørene bære det hele; Lise Christensens scenografi til Småscenen er urbant sparsom – Manhattans hovedrolle spiller en birolle her. Helt bak sitter de fem musikerne som virkelig har en hovedrolle: de utfører Trond Lindheims umåtelig raffinerte, pulserende arrangementer med stø og diskret eleganse.

Differensiert
Roberts tre kvinner får differensiert uttrykk i Dorina M. E. Iversens, Tonje Bakkens og Vibeke H. Fleslands typer – Fleslands dumme flyvertinne-blondine er tatt på kornet, og ”Barcelona” blir et høydepunkt i rekken av høydepunkter. Iversens ”Flere hundre mennesker” uttrykker metropolenes absurde (og attraktive) hastverk og livsstil. Siren Jørgensen briljerer som panikkslagen brud i ”Jeg gifter meg ikke” (ikke en stavelse går tapt i ordflommen), Wenche Kvammes bittert observerende ”Damer som møtes til lunsj” er en annen showstopper, og samtlige ensemblenumre er topptrimmet presise. Glitrende!    

Anmeldelsen ble publisert i Aftenposten 25. januar 2010.


Kalender

CD-anmeldelser

Vårt konserthus


 • En Eventyrlig Reise / Ringsaker Operaskole

 • TSO åpningskonsert 2. september 2021 - Mahler Symfoni nr. 9

  Mahler Symfoni nr. 9 - Trondheim Symfoniorkester & Opera ( TSO)

 • Beethoven: Duo for viola & cello in E flat major, WoO 32

   P.O. Lindberg - Leonardo Sesenna - Kristiansand Symfoniorkester

 • Tchaikovsky - Serenade for Strings in C major, Op. 48 - Kolbjørn Holthe

  Kristiansand Symfoniorkester

 • Symphony No. 4 / Johannes Brahms / Klaus Mäkelä / Oslo Philharmonic

 • Mozart: Piano Concerto No. 24 in C minor, K.491 - Leif Ove Andsnes - Eivind Gullberg Jensen

  Kristiansand Symfoniorkester

 • Mozart: Symphony No.40 in G minor, K. 550 - Eivind Gullberg Jensen

  Kristiansand Symfoniorkester

 • Edward Elgar - Serenade for Strings in E minor, Op. 20 - Kolbjørn Holthe

  Kristiansand Symfoniorkester

 • Wagner - valkyrierittet fra operaens tredje akt

  Trondheim Symfoniorkester & Opera
  Wagner og utdrag fra Valkyrien: Valkyrierittet fra operaens tredje akt Siegfrids sørgemarsj fra Ragnarokk Utdrag fra Valkyriens 1ste akt.

 • Magiske Minner

  Tine Thing Helseth og Kåre Nordstoga spilte inn albumet «Magical Memories» i Oslo domkirke, under Norges lockdown i slutten av august og begynnelsen av september 2020. De jobbet fra sent på kvelden til de tidlige morgentimene for å få den perfekte lyden, uforstyrret av støy fra omverdenen. 

  Lanseres 28 Mai, 2021

  See More
 • La Clemenza di Tito

  Rå maktkamp, begjær, sjalusi og Mozarts nydelige musikk. La clemenza di Tito leverer all den skjønnhet og heftige følelser vi forventer fra mesternes mester.

 • Vinterstemning frå Valdres

 • Piotr Anderszewski

  J.S. Bach: Well-Tempered Clavier, Book 2: Prelude No. 12 in F Minor

 • Rachmaninoffs Pianokonsert nr. 2

  Oslo-Filharmonien med solist Håvard Gimse og dirigent Vasily Petrenko spiller Rachmaninoffs Pianokonsert nr. 2.

 • Tsjajkovskijs Symfoni nr. 4

  Oslo Filharmoniske Orkester

 • Johann Sebastian Bach: Christmas Oratorio

 • Oslo Filharmoniske Orkester

  Symphony No. 1 / Gustav Mahler / Klaus Mäkelä

  See More
 • Lawoclassics

  Prokofiev Symphony No. 5 & Myaskovsky Symphony No. 21 with Vasily Petrenko and Oslo Philharmonic

  See More
 • Se dagens luke (8) i Warner Classics julekalender.

  Eric Lu spiller Schubert: Piano Sonata in A major

  See More
 • Mariam Batsashvili - Piano ( hel konsert)

  Mariam Batsashvili fremfører en recital av Franck, Schumann, Liszt og mer på Wigmore Hall (okt 2020). Nyt denne live konserten til den unge georgiske pianisten Mariam Batsashvili i Wigmore Hall i London, hvor hun fremførte solo pianostykker av Franck, Ravel, Thalberg, Schumann og Liszt..

 • BEETHOVEN Symphony No 5 - Eschenbach

   Göteborgs Symfoniker

 • Det Norske Kammerorkesterets Julekalender

   Se første luke hos Det Norske Kammerorkester.Lukene kan åpnes hver dag kl. 11 fra 1. desember til julaften.

  See More
 • Warner Classics - Julekalender

  Første video fra Warner Classic`s julekalender er publisert. 🎄

  See More
 • Valdres Sommersymfoni

  Festival highlights 2019

  See More
 • Norges musikkhøgskole (NMH)

  Norges musikkhøgskole (NMH) er en ledende kunstfaglig og vitenskapelig høgskole med over 750 studieplasser. Vi har Norges største fagmiljø i musikk og utdanner profesjonelle utøvere, kirkemusikere, dirigenter, komponister, musikkteknologer, musikkpedagoger og musikkterapeuter.

  See More

Artikler