Stavanger Kammermusikkfestival med Brahms og venner

Uansett usikre tider planlegger Stavanger Kammermusikkfestival for en storartet festival i august. Programmet lanseres i slutten av mai.

Men allerede nå ønsker festivalen å lette litt på sløret: Forholdet mellom Johannes Brahms og Clara Schumann er en av musikkhistoriens store gåter – en over førti år lang relasjon hvor begge pirket i vannet med stortåen uten egentlig å våge å kaste seg ut på dypet, ifølge kammermusikkfestivalen.

Den benytter i år anledningen til å ta et dypdykk i Brahms’ kammermusikalske verden, men legger også ut sidespor til hans musikalske venner, flammer og endog fiender, plassert som han var midt i smørøyet i 1800-tallets musikalske Europa. Grieg og Brahms hadde en hjertelig relasjon, men det var den småvokste Grieg som måtte avverge et syltetøyslagsmål mellom Brahms og Tsjaikovskij da de tre store herrer møttes til lag i Wien.

Brahms var en generøs herremann som gjerne hjalp yngre kolleger opp og frem, og den mest kjente av dem var den hjertevarme Antonin Dvorák. Det blir også møter med flere av Brahms' mer ukjente venner som Robert Fuchs, Ignaz Friedmann og Walter Rabl, og komponister som inn i vår tid har latt seg inspirere av Brahms. Selvsagt skal man også få høre Clara Schumann, den mest mystiske av alle Brahms' venner.
 
Festivalen finner sted fra 10. til 15. august. Og alltid med gjeldende smittevern på plass, forsikrer festivalen.Artikler