Urfremfører eget verk
Håkon Daniel Nystedt ser frem til avslutningskonserten på Oslo Internasjonale Kirkemusikkfestival, 19.mars. Da virkeliggjøres hans visjon, et nykomponert Stabat Mater.
- Det var mitt initiativ forteller han den dagen han skal ha prøve med tangentutøvere på flygel, cembalo, celesta og kisteorgel.
I tillegg får publikum høre blokkfløyte og munnspill. Og selvsagt er hans eget kor, Oslo Kammerkor, vesentlig sammen med to solister.
- Jeg visste ikke at et av årets temaer var kvinner i kirkemusikk. Alle tekstene i min komposisjon handler om kvinner i forskjellige posisjoner. Litt fra den opprinnelige Stabat Mater-teksten, den gamle latinske hymnen om Jesus på korset, en bønn om at vi skal fylles av medlidenhet – og et håp mot slutten.
Bibelen og Koranen
- Det er også tekster fra Ruts bok i Bibelen. Den handler om kvinner som er blitt flyktninger og mister mennene. De er på mange måter sårbare. Dette passer dessverre godt både i dagens situasjon og alltid. I tillegg er det elementer fra Koranen. Poeten Peter Beckström bidrar også med tekster, en sonette som binder det hele sammen.
Verket varer i 20 minutter.
- Hva tenkte du da du skulle komponere verket?
- Når jeg komponerer, tenker jeg ikke så mye. Noe kommer som jeg ikke har så mye kontroll på. Det tror jeg gjelder alle som skaper. Her handler det om atmosfæren, at det er noe der.
Dirigent og komponist
Nystedt har dirigert mer enn han har komponert.
- Men plutselig kom det. Jeg har hele tiden tenkt at jeg skulle gjøre begge deler, sier 42-åringen som omtaler farfaren, komponisten Knut Nystedt, som en viktig person i livet sitt. En han ser opp til.
- Hvordan vil du karakterisere denne musikken?
- Det ble litt mer tonalt enn jeg hadde trodd. Harmonisk, men også noen «kollisjoner».
Koret har øvd på musikken lenge.
- Fordelen med å være både komponist og utøver som dirigent, er at jeg kan gjøre endringer underveis. Det har jeg gjort her. For koret er denne musikken lyrisk og ikke så omfattende og krevende som det forrige verket jeg skrev. Solistene Ditte Marie Bræin og Karen Mathilde Heier Hovd får litt større utfordringer.
Verket fremføres også i Fredrikstad Domkirke, 22.mars.