Birgitte Christensen som Kirsten Flagstad og Eldrid Gorset som Diakonissen. Foto: Oslo Operafestival
Birgitte Christensen som Kirsten Flagstad og Eldrid Gorset som Diakonissen. Foto: Oslo Operafestival

Verdenspremiere på Hamar

Flagstad – The Opera av Ketil Bjørnstad og Einar Bjørge har verdenspremiere på Hamar Kulturhus fredag 11. juni.


Skrevet av Hilde Holbæk-Hanssen


I operaen møter publikum Kirsten Flagstad på Rikshospitalet i de siste timene av hennes liv. Hun ser tilbake på sitt liv, sine triumfer og sine mest smertefulle nederlag. En ung diakonisse blir en fortrolig samtalepartner og venn.

Komponisten Ketil Bjørnstad har hatt en personlig innfallsvinkel til verket. Som sønn av en sufflør på Den Norske Opera, hilste han på Kristen Flagstad syv år gammel.

- Det gjorde et stort inntrykk på meg. Jeg skjønte at hun var en mytisk person og hilste med et altfor hardt håndtrykk for hennes revmatisme, minnes han. - Jeg hørte mye på hennes innspillinger med norsk musikk og det er med stor ærbødighet jeg har gått løs på en opera om henne.

Han tilbrakte mye tid nær sufflørboksen på operaen og fikk med seg svært mye opera i oppveksten. Men dette er første gang han skriver opera i den klassiske sfæren, noe han opplevet som fryktinngytende.

- Jeg har gjort to rockeoperaer tidligere, men å samarbeide med sangere som Birgitte Christensen og Lise Granden Berg og de andre på dette utrolige laget har vært en fin opplevelse.

Einar Bjørges libretto omtaler Bjørnstad som svært musikkvennlig.

- Den satte stemningen med en gang. Dette dreier seg jo om et dødsleie. Jeg har brukt mitt eget melodisk funderte tonespråk, med noen åpninger inn mot improvisasjon. Det er jo ikke noe en benytter med skolerte operasangere, men det ble løst ved at Stefan Ibsen Zlatanos, som har skrevet arrangementet for de fem musikerne i orkesteret, har klart å beholde noen impulser som minner om min type jazzimprovisasjon, ikke i det harmoniske, men i den rytmiske pulsen. Jeg har også brukt reminisenser av noen av det mest berømte repertoaret til Flagstad, som Richard Strauss, Wagner og, ikke minst, Eyvind Alnæs. Hennes innspillinger av hans sanger med London Symphony Orchestra og Øivin Fjeldstad spilles fortsatt på radio rundt om i verden, og jeg håper at publikum vil kjenne igjen noe av det tonespråket hun følte seg hjemme i.

Librettoen er basert på det kritikerroste teaterstykket Flagstad – Triumph and Tragedy av Einar Bjørge som ble urfremført i New York i 2014. Både operaen og teaterstykket, er basert på unikt kildemateriale om Flagstads liv og karriere blant annet fra arkivene ved Kirsten Flagstad Museum på Hamar.

Kirsten Flagstad ble ofte omtalt som «stemmen» – og regnes fortsatt som verdens fremste Wagner-sopran. Stemmen hennes er blant annet blitt beskrevet som «smeltende gull på sort fløyel». Hun hadde allerede en etablert karriere i Norge og Skandinavia med et variert repertoar da hun debuterte som Sieglinde i Wagners Valkyrien ved The Metropolitan Opera i 1935, og ble utropt til stjerne. Publikum i salen og radio-lyttere fra hele New York flokket seg rundt sceneinngangen for å få et glimt av denne nye fenomenale sangerinnen fra Norge. Flagstads internasjonale karriere var i gang, og hun turnerte over hele verden med et omfattende konsertrepertoar i tillegg til hovedroller ved de fleste ledende operahus.

Privat var Kirsten Flagstad en sjenert og sky person. Da andre verdenskrig brøt ut, ville hun bare hjem til ektemannen Henry Johansen og familien i Norge. Men som den pliktoppfyllende og profesjonelle kunster hun var, ville hun først gjøre ferdig kontrakten hun hadde med Metropolitan. I mellomtiden gikk USA med i krigen og det å reise hjem ble nærmest umulig. Hun reiste allikevel, via Berlin, noe hun ble kritisert for. De hjalp ikke at hennes mann hadde vært medlem av NS.

Da krigen var over, døde ektemannen i fangenskap. Livet ble aldri det samme for Kirsten Flagstad, og hun trakk seg tilbake til landstedet Amalienborg ved Kristiansand, men fortsatte å synge. Å bli utnevnt til den første sjef for Den Norske Opera i 1958 var en stor oppreisning for henne, men da var hun allerede alvorlig syk av kreft.

Hovedrollen som Kirsten Flagstad synges av den internasjonalt anerkjente sopranen Birgitte Christensen. De andre rollene synges av Eldrid Gorset (Diakonissen) og Magus Dorholt Kjeldal (Bernhard Miles og Henry Johansen). Librettisten Einar Bjørge har også regien. Operaen er bestilt og produsert av Oslo Operafestival ved Gjøril Songvoll, og musikalsk arrangement og orkestrering er gjort av pianist Stefan Ibsen Zlatanos. Forestillingen spilles på engelsk og får to fremførelser på premieredagen. I den siste forestillingen spilles Kirsten Flagstad av Lise Granden Berg.

På premieredagen slippes også operaen på CD (inkludert en DVD). Opptaket er fra generalprøven på scene 2 i Den Norske Opera i november 2020, før operahuset måtte stenges ned på grunn av koronapandemien. Dermed ble premieren utsatt til nå.

Prosjektet er et samarbeid mellom Kirsten Flagstad Festival og Oslo Operafestival, med støtte fra Det norske komponistfond, Fritt Ord, Bergesenstiftelsen og Oslo kommune.Artikler