Colours of Christmas

Colours of Christmas


Arnesen Julenatt. Flight Song. Cradle Hymn. I will Light Candles this Christmas. Searching Love  Rutter The Colours of Christmas. Candlelight Carol  Sixten Rejoice. God, We Praise Thee!  Knutsen Den minste stjerna  Rehnqvist Var inte rädd för mörkret  Trad, arr Lojeski Ding Dong! Merrily on High!  Møller Surely Goodness and Mercy  Stroope Lux aeterna  Leontovich Carol of the Bells
Bragernes Kirkes Ungdomskor, dir. Beate Strømme Fevang
Lawo Classics LWC1231 (52 minutter)

Juletiden byr hvert år på en rekke plater med juletema, og 2021 er intet unntak. Lawos bidrag er en plate med hovedsakelig norske julesanger (samt to av den svenske Trondheim-baserte komponisten Fredrik Sixten, som var musikalsk leder i Nidarosdomen i mange år). 


Skrevet av Guy Rickards. Oversatt fra engelsk av Hilde Holbæk-Hanssen


Når jeg lytter gjennom denne vakkert sungne og spilte platen, slår det meg at den er vel så myntet på et engelskspråklig som et norsk publikum. Av de femten sporene er elleve sunget på engelsk, inkludert alle unntatt ett av Kim André Arnesen, begge de av Sixten, mens amerikanske Z. Randall Stroopes Lux aeternam er på latin. Dette forklarer antakelig inkluderingen av de to julesangene av John Rutter, blant annet tittelsporet. Selv Mykola Leontovichs nå allestedsnærværende Carol of the Bells (hvis melodi i utallige arrangementer, ser ut til å prege annenhver TV-reklame på denne tiden av året) synges med engelsk tekst av Peter J. Wilhousky. Den er igjen, veldig pent sunget, så godt at jeg kan utrope den som min foretrukne versjon. 

Samlingen er svært variert i stil, fra åpenlyst populistiske sanger som de av Arnesen (som grenser mot det sentimentale), Møller og Rutter, til mer tankefulle stykker som Tove Karoline Knutsens nydelige Den minste stjerna (tenk om flere politikere også kunne være suksessfulle komponister!). Denne utgjør et fint á cappella-par med Karin Rehnqvists Var inte rädd för mörkret, uten tvil den beste julesangen her. For engelsktalende vil antakelig arrangementet av Ding dong! Merrily on High! vekke gode minner om barndommens familiejul og skolekonserter.

Bragernes Kirkes Ungdomskor er relativt nytt og feirer sitt 20-årsjubileum i 2021. Det viser seg på denne platen å være et godt drillet og velklingende ensemble, takket være både dirigenten Beate Strømme Fevang og sangpedagogen, mezzosopranen Ingeborg Soot. Lawos innspilling, gjort i fem tagninger med to års mellomrom, i april og juni 2019 og mai-juni 2021 (med forskjellige korbesetninger), er utsøkt. Heder skal også de akkompagnerende musikerne ha. De er ikke kreditert på enkeltspor, men hver musiker (inkludert velkjente utøvere som Anders Eidsten Dahl på orgel og klaver, oboist Jan Bertelsen og cellist Anne Stine Dahl) har en kortbiografi på CD-heftet – en fin gest.CD-anmeldelser