George Crumb Edition, Volume 19

George Crumb Edition, Volume 19


Crumb Metamorphoses (Book 1): 10 Fantasy Pieces (etter berømte malerier)
Marcantonio Barone (lydforsterket piano)
Bridge Records BRIDGE 9535 (37 minutter)

Det amerikanske plateselskapet, Bridge Records, er i Norden kanskje mest kjent for sin samling viet den danske komponisten Poul Ruders. Serier er ikke uvanlig for dette platemerket, som blant annet har utgitt den amerikanske pianisten Anne-Marie McDermott (i Prokofjev-sonater og Mozarts klaverkonserter) i tillegg til komponister som Paul Lansky og Fred Lerdahl. Den viktigste av Bridges serier er den som retter fokus mot den mest omskiftelige ledestjernen i amerikansk avant garde, George Crumb, som fyller 92 i oktober.


Skrevet av Guy Rickards. Oversatt fra engelsk av Hilde Holbæk-Hanssen


Denne siste platen, nummer 19 i Bridges Complete Crumb Edition, er et testament over amerikansk kreativitets vedvarende kraft. Den inneholder ti stykker komponert i årene 2015-17 som danner første bind av Metamorphoses (Crumb ferdigstilte bind 2 i 2020, etter at disse innspillingene ble laget). Kunstnerne og maleriene som omtales er Paul Klee (Den svarte prins og Gullfisk); van Gogh (Hveteåker med kråker); Chagall (Felespiller og plassert som nr. 7, Klovner om natten); James McNeill Whistlers Nocturne: Blått og gull (Southampton Water); Jasper Johns (et av mange verker med tittelen Farlig natt); Gauguin (1902-versjonen av Barbariske fortellinger); Dalis Minnenes utholdenhet, og 1903-versjonen av Kandinskys  Den blå rytter. Crumb vedkjenner seg Mussorgskij som forbilde, men sammenligningen med Bilder fra en utstilling går ikke lenger enn det. Det er ingen opplevelse av fellesskap her, av bilder i et og samme galleri, eller noen promenade som skildrer betrakteren som går fra bilde til bilde. Crumbs svar på hvert av dem er spesifikke og selvstendige, enten det er i de sterke fargeglimtene som speiler Den svarte prins eller den nedtrykkende, voldelige atmosfæren i van Goghs Kråker.

Det er også musikalsk innflytelse ute og går: Klees Gullfisk antyder en virtuos gjenskapelse av Debussys Poissons d’or, mens den kjente hymnen Amazing Grace (med selvbiografiske assosiasjoner), ved hjelp av Marcantonio Barones sang- eller nynnestemme, dukker opp i The Persistence of Memory. Barone bes også om å deklamere navnet Manao tupapao, den tahitiske demonen som skildres i den foregående Contes barbares. Crumbs musikk er kjent for sitt brede spekter av teksturer og banebrytende virkemidler, hvilket er tilfelle også her: stadig bruk av spill direkte på strengene, dempende pinner og ekstra slagverk (vindharpe og blokker). Metamorphoses (Bok 1) ble komponert for, og er tilegnet, Margaret Leng Tan, kjent for sine forestillinger med leketøyspiano, noe som kan forklare de spektrale, leketøypiano-lignende effektene i Klovner om natten. Barone er til gjengjeld en ideell utøver, og med Bridges sensasjonelle lyd er dette en plate man MÅ høre.CD-anmeldelser