Grieg Fiolinsonater for fløyte 

Grieg Fiolinsonater for fløyte 


Sonate nr. 1 i F-dur, op. 8; Sonate nr. 2 i G-dur, op. 13; Sonate nr. 3 i c-moll, op. 45
Kaleb Chesnic, fløyte; Nathália Kato, piano
MSR Classics MS 1743 (78 minutter)

Gode nyheter for fløytister: den Colorado-baserte fløytisten Kaleb Chesnic har transkribert alle Griegs tre fiolinsonater for fløyte og piano. 


Skrevet av Martin Anderson. Oversatt fra engelsk av Mona Levin


Han er ikke den første som gjør det, selvfølgelig – det finnes forskjellige tidligere versjoner der ute både av arrangementer og innspillinger – men Chesnic ser ut til å være den første som presenterer dem samlet, slik at tilhørerne selv kan avgjøre hvor gode de er som fløytesonater. Etter min mening er de svært vellykket: som man kunne vente er de mer pastorale i natur, mer lavland enn fjell, kanskje til og med mer salong enn friluft. Likevel, en konserterende fløytist har ikke veldig mye høyromantiske repertoar å velge fra, og Chesnics transkripsjoner kommer til å bli ønsket velkommen rundt omkring i verden – og jeg håper han har en forlegger i bakhånd som kan gjøre dem tilgjengelige.

Det jeg finner noe mindre overbevisende er disse fremførelsene: manglende snert i overføringen fra fiolin til fløyte er knapt overraskende; og kanskje Chesnics langsommere-enn-vanlig tempi er en følge av at han må puste, noe fiolinister ikke må (skjønt hans innpust er prisverdige stille: ofte virker fiolinisters gisp etter luft mer støyende enn Chesnic her).

Allikevel, noe mer innstendig spill kunne vært ønskelig – mer kontur i Chesnics frasering og Nathália Katos akkompagnement, også: hennes klang er litt sløret og tilbaketrukket. Uansett er dette mindre innvendinger: dette er en høyst tiltrekkende plate – og tross alt må du lytte til mange fiolin-originaler før du treffer på en som virkelig får deg til å rette deg opp i stolen, og disse fløyteversjonene er bare begynnelsen på deres ferd. Av med hatten for Chesnic og Kato for å sende dem ut så elegant og stilfullt. CD-anmeldelser