Ketil Bjørnstad
Sanger ved havets begynnelse. Solveig Andsnes (vokal), Nils Økland (fiolin, hardingfele), Ketil Bjørnstad (klaver), Rune Arnesen (slagverk)
Simax PSC1398 (59 minutter)
Jazz, folkemusikk og Fartein Valen møtes, omfavner hverandre og danser i (stort sett) langsomme, forførende former i Ketil Bjørnstads syklus med fjorten Sanger ved havets begynnelse (2022). Tidvis er musikken nesten uutholdelig myk og lyrisk, som i den dempede åttende sangen, men har mer lidenskapelige øyeblikk, som i den syvende (ingen av sangene har titler) med sine livlige utbrudd av argentinsk tango – den skarpe, sexy stilen, ikke den standardiserte komfortable – eller i de massive stormfulle klimaksene i sang ni og fjorten som minner om enorme dønninger som slår mot kysten.
Bjørnstads utgangspunkt var Valens herlig stemningsfulle atonale tonedikt La cimitière marin (Kirkegården ved havet), som igjen var inspirert av Paul Valérys kjente dikt med samme tittel. Som en stor beundrer av Valens musikk bestemte Bjørnstad seg for, da han ble bedt om å komponere et verk til Valen Festival i 2022 (som sammenfalt med hans egen 70-årsdag), ikke å gå tilbake til Valens verk, men å lage en syklus av hele diktet. Spilt sammenhengende kan den oppfattes som en nesten timelang kantate for tre av hans favorittsamarbeidspartnere, vokalist Solveig Andsnes, fiolinist Nils Økland (som også tidvis spiller hardingfele, noe som gir musikken ekstra dyp tekstur) og slagverker Rune Arnesen. Bjørnstad ved klaveret blir dreiepunktet syklusen beveger seg rundt.
CD-heftet gir ingen indikasjoner om hvilke deler av Valérys dikt som er brukt i hvilken sang, så nærlytting (som i seg selv er en god idé) vil hjelpe lytteren til å navigere; men på den annen side har detaljer om hvilke vers som er brukt hvor mindre å si enn diktets generelle atmosfære og komponistens respons på den. Som Valen har også Bjørnstad laget et fengslende stykke av kildediktet, magisk og lidenskapelig fremført, og fanget i fremragende lyd av Simax.