Lock and Key, Vol 2

Lock and Key, Vol 2


Kuhn 2 Nostalgic MelodiesBarnett Shaker Suite: Canterbury** Deutsch Iceland Invention*** Kocher Projektionen II*** Wallin-Huff The Oracle****

*Amy Advocat (klarinett), Yoko Hagino (klaver).  **Šárka Adamíková (fløyte), Weronika Flisek (obo), Daniel Svoboda (klarinett), Jindřich Molinger (horn), Jan Šmid (fagott). ***Belfiato Wind Quintet. ****Elizabeth LaCoste (fløyte/piccolo), Ryan Glass (klarinett), Agnes Schwartz (fiolin), Pola Benke (cello), Masako Klassen (klaver)

Navona Records NV6335 (51 minutter)

USA-baserte Navona Records har, i likhet med søsterselskapet Ravello, vært utrettelig i tjenesten overfor samtidsmusikk (for det meste amerikansk). Mange av utgavene av kammer- og instrumentalmusikk er enten spilt inn i USA eller Tsjekkia (sistnevnte står ofte for orkesterplatene i Navonas katalog). Slik er det også med denne nye platen med blåsemusikk, innspilt i Maryland (Kuhn), California (Wallin-Huff), Ostrava (Barnett) og intet mindre enn Dvořák Hall (Tsjekkisk Filharmonisk Orkesters hjem), i Rudolfinium i Praha (Deutsch og Kocher).


Skrevet av Guy Rickards. Oversatt fra engelsk av Hilde Holbæk-Hanssen


Av det brede publikum blir gjerne samtidsmusikk mistenkt for å være fjern eller ekskluderende, full av dissonanser og uten ordentlige melodier. Denne platen, den andre i en serie med «snille» moderne komposisjoner, presenterer fem verk som alle er komponert i vårt århundre. De to åpningsstykkene, Nostalgic Melodies av Kenneth Kuhn (komponistens nettside oppgir ikke komposisjonsår, men stadfester at de er skrevet nylig) er varmt romantiske og lyriske på kanten av det sukkersøte, selv om de spilles godt. Carol Barnetts blåsekvintett Shaker Suite: Canterbury (2014) benytter salmer fra en konservativ protestantisk sekt som ble kjent gjennom Coplands Appalachian Spring og nylig også av John Adams’ Shaker Loops (i tillegg til Peter Weirs film, Witness), og vever sammen fire tiltalende fantasier av materialet. Det andre udaterte, men også nylig komponerte stykket, er Iceland Invention, en herlig kvartett for obo, klarinett, horn og fagott av nestoren i amerikansk elektronisk musikk, Herbert A. Deutsch (f.1932), tidligere kollega av Robert Moog og med-oppfinner av Moog-synthesizeren. Iceland Invention ble skrevet for å feire et samkjønnet ekteskap på et tidspunkt da dette var ulovlig i USA. Stykket er en virkelig perle – hindemithsk lystig.

Det største verket er Sarah Wallin-Huffs The Oracle (2016), inspirert av Tarot-kort. Selv om Wallin-Huff brukte noen tilfeldige elementer da hun formet omrisset av stykket, er det ingen tilfeldigheter i det endelige verket, som er fullt av humor, drama og melodier – hør på de klezmer-lignende passasjene helt i begynnelsen. Parsammensetningen av blåse- og strykeinstrumenter representerer de fire elementene (Luft-fiolin, Jord-cello, Ild-fløyte og Vann-klarinett), mens klaver er «fundamentets store Arcana: milepælene vi møter i livet». Lyden er tett på mikrofonen, men med god plass rundt utøverne.CD-anmeldelser