Offerto

Offerto


Hallgrímsson Klee Sketches, Books 1-2, Op 32. Offerto, Op 13
Peter Sheppard Skærved (fiolin)
Métier Records MSV 28616 (59 minutter)

Hafliði Hallgrímsson fyller 80 i år og er fortsatt en like klarsynt og følelsesmessig fokusert skapende kunstner som før. Hans internasjonale omdømme er fundert i hans nydelige fiolinkonsert (med strykeorkester), Poemi (1983), som ble tildelt Nordisk Råds Musikkpris i 1986. (Den er fortsatt er tilgjengelig på Iceland Music Information Centre’s label, 511013). Hans senere verker har kanskje ikke oppnådd samme berømmelse, men konserter som Rima (1993), Herma (1994) og Ombra (1999) – innspilt på den islandske labelen Smekkleysa for seksten år siden, anmeldt av meg i det nå dessverre nedlagte tidsskriftet Nordic Sounds i august 2005) – viste hvor dypt hans kunst har videreutviklet seg i de følgende årtiene.


Skrevet av Guy Rickards. Oversatt fra engelsk av Hilde Holbæk-Hanssen


Den typen musikalsk reise, i utvikling og utvidelse, illustreres fint på denne nye platen med fiolinstykker, spilt med feilfri intonasjon og fantastisk musikalitet av Peter Sheppard Skærved. Musikken har sine røtter i 1990-tallet, først med tittelverket Offerto, skrevet i 1991 til minne om den islandske abstrakte kunstneren Karl Kvaran, og så med Klee Sketches, der de første ble skrevet på oppfordring av Skærved i 1995 til en konsert i et kunstmuseum i Mexico City. For tre år siden kom komponisten på dem igjen og bestemte seg for å revidere – og i noen rekomponere – disse herlige miniatyrene. I denne prosessen ble de utvidet til femten stykker. Samlingen er delt i to fint balanserte hefter, som gjør at utøvere greit kan programmere alle samlet (som her, delt av Offerto) eller i mindre grupper; nr. 1-7 er i hefte 1; nr. 8-15 i hefte 2.

«Fint balansert» er stikkordet – den formuleringen beskriver like mye hvert enkelt stykke som utformingen av hvert hefte, og Skærveds ulastelige spill. En time uakkompagnert fiolinspill høres kanskje ikke ut som noe for enhver smak, men tro meg – du vil aldri oppleve en mer perfekt avstemt og harmonisk utøver enn Skærved, hverken på sitt instrument eller når han stiller sin betydelige ekspertise til rådighet for en komponist. Denne platen er pur glede fra første til siste tone.CD-anmeldelser