Så kort ein sommar menneska har - Songs by Gisle Kverndokk

Så kort ein sommar menneska har - Songs by Gisle Kverndokk


Gisle Kverndokk Så kort ein sommar menneska har. Likevel er du her. Spør ikke om kjærlighet. Ruth Maier in Memoriam. Bare dragen er fri. Vise. Song. 8 Shakespeare Sonnets. Ave verum
Marianne Beate Kielland (mezzosopran), Nils Anders Mortensen (klaver)
Lawo Classics LWC1220 (55 minutter)

«Melodi er noe jeg har vært sterkt opptatt av i hele min komponistkarriere», skriver komponisten Gisle Kverndokk (f. 1967) i programnotisen til denne henrivende nye utgivelsen av sine sanger, og melodi er det rikelig av hele veien. Noen komponister har talent for å skrive sanger, andre har en evne til å skrive minneverdige melodier, men dette går ikke alltid hånd i hånd. I Kverndokks tilfelle (som hos danske Peter Heise (1830-79) som nylig fikk utgitt 11 CD-er med nesten alle sine sanger på Dacapo), har han begge deler i fullt monn.


Skrevet av Guy Rickards. Oversatt fra engelsk av Hilde Holbæk-Hanssen


De 22 aktuelle sangene – hvorav femten er innlemmet i de to syklusene Ruth Maier in memoriam (2018) og Shakespeare Sonnets (samme år) – er en samling vakkert lyriske sanger, som alle passer Marianne Beate Kiellands stemme perfekt. Hun ser ut til å ha vært platens initiativtaker ved å få Kverndokk til å lage sangsyklusen Shakespeare Sonnets. De åtte sangene stammer fra en teaterforestilling (på norsk) i 2014, men komponisten skrev om sangene med engelsk tekst. Kverndokk virker fascinert av The Bard (Skalden – som Shakespeare i ærbødighet kalles av engelskmenn) og har basert to av sine verker på stykkene En midtsommernattsdrøm (1996) og As You Like It (2000).

Alle sangplater trenger en skikkelig perle. Sonettesyklusen bidrar med den, med den nydelige Sonnet 18 som synges først, Shall I compare thee to a Summer’s Day, et av de meste kjente diktene i engelsk litteratur. Kverndokk benytter kløktig hovedmelodien i nest siste sang, Sonnet 33, Full many a glorious morning have I seen, som binder syklusen sammen og leder hen til den mørkt dramatiske stemningen i siste sang, Sonnet 144, Two loves I have of comfort and despair. Fortvilelse av en annen type ligger bak Ruth Maier in memoriam, Kverndokks rørende hyllest til den 22 år gamle østerrikske jødiske kvinnen som flyktet fra Wien for å unnslippe nazismen, bare for å bli tatt i Norges og sendt til Auschwitz, der hun døde i 1942. Tekstene er hentet fra Maiers dagbøker, bevart av hennes norske kjæreste og sjelevenn, Gunvor Hofmo.

Fire sanger, inkludert det første (tittel-) sporet, Så kort ein sommar menneska har, har en familietilknytning til Kverndokk; det er skrevet til dikt av Liv Holtskog, tremenning av Kverndokks far. Disse sangene (Likevel er du her, Vise og Song, Spør ikke om kjærlighet og Bare dragen er fri (sistnevnte er fra Kverndokks opera Jorden rundt på 80 dager fra 2006-7) har en annen, mer intim, estetisk virkning som utfyller dette portrettet av Kverndokk som sangkomponist. Jeg tror aldri jeg har hørt Kielland synge bedre enn på denne medrivende platen. Hun blir følsomt akkompagnert hele veien av Nils Anders Mortensen. Storartet innspilling også. Jeg likte virkelig denne.CD-anmeldelser