Sinigaglia

Sinigaglia


Komplette verk for strykekvartett, Volum1: 
Concert-Étude i D-dur, op. 6; Zwei Characterstücke, op. 35; Variasjoner over et tema av Brahms, op. 22; Scherzo, op. 8; Hora mystica; Strykekvartett i D-dur, op. 27
Archos Kvartett
Naxos 8.574183 (64 minutter)

Leone Sinigaglias liv utgjør et fascinerende bakteppe for denne sjarmerende musikken. Han ble født i Torino i 1868, studerte med Mandyczewski i Wien, der han ble en venn av Brahms, deretter i Praha med Dvořák, hvis solfylte innflytelse er hørbar på hele platen. 


Skrevet av Martin Anderson. Oversatt fra engelsk av Mona Levin


Omslaget på CD-heftet viser et forrevet landskap i Dolomittene, og ikke bare fordi det er slående: Sinigaglia var en dyktig fjellklatrer og foretok den første solo bestigningen av de to toppene. Han brakte Dvořáks begeistring for folkemusikk med seg hjem og transkriberte et enormt antall folkesanger fra Piemonte-regionen. Den hoppende og dansende Concert-Étude (c. 1901) som innleder dette programmet kunne nesten vært av Dvořák, og de to karakterstykkene (c. 1910) viser en lignende friskhet. Variasjoner over et tema av Brahms (1901) presenterer et tema og seksten variasjoner og er ferdig på under 10 minutter, men etterlater et inntrykk av rikdommen og ressursene i Sinigaglias kvartettmusikk. Den tidligere Scherzo, op. 8, demonstrerer at hans dvořákianske letthet går forut for hans opphold i Praha, og Hora mystica fra 1890 er en herlig, rolig miniatyr. Til slutt kommer den halvtimes lange strykevartetten i D-dur, op. 27 fra 1902 som lar tilhørerne bedømme hvordan han arbeidet i større skala, og selv om det ikke er noe vilt originalt her, er det flytende og ærlig, og uanstrengt utført.

Den Leipzig-baserte Archos Quartet gir sikre og hengivne fremførelser, og de er innspilt i utmerket lyd; Ivan Moody sørger for et hjelpsomt CD-hefte, og alt sammen foreligger selvsagt til Naxos’ budsjettpris. Det hviler imidlertid en fjern skygge over Sinigaglias historie: I Torino i 1944, da den jødiske komponisten og hans søster hadde søkt tilflukt i det lokale hospitalet, kom ankom nazisoldater for å arrestere og deportere dem. Mens han bønnfalt dem om å spare henne, falt den 75 år gamle komponisten om og døde av et hjerteinfarkt.

Denne innspillingen ble faktisk utgitt i 2020, og jeg hadde tenkt å skrive om den, men fant den ikke. En reklame fra Naxos på Facebook minnet meg om den, jeg lette etter den igjen, og fant den også – og det er jeg virkelig glad for. En liten illustrasjon viser noe av dens appell: mens jeg spilte den, kom rengjøringsdamen med sin fire år gamle datter – som øyeblikkelig begynte å synge med i musikken. CD-anmeldelser