The Girl from Aleppo

The Girl from Aleppo


McDowall Everyday Wonders: The Girl from Aleppo
Harriet Mackenzie (fiolin), Claire Dunham (klaver), National Children’s Choir of Great Britain, dir. Dan Ludford-Thomas
Convivium Recordings CR054 (19 minutter)

Musikk inspirert av, eller som protest mot, forferdelig krigshendelser er ikke uvanlig, for eksempel Martinůs Memorial to Lidice, Schönbergs En overlevende fra Warszawa, Pendereckis Threnody to the Victims of Hiroshima eller til og med Alfred Jansons' A Baghdad Blues (Not for Blair, Not for Bush).


Skrevet av Guy Rickards. Oversatt fra engelsk av Hilde Holbæk-Hanssen


Cecilia McDowalls kantate The Girl from Aleppo (2019), med en fin libretto av den fremtredende forfatteren Kevin Crossley-Holland, følger derfor en god tradisjon. McDowalls inspirasjon er ikke som de imponerende før nevnte komponistene, men er svært personlig og dreier seg om den enestående historien til den kurdiske flyktningen Nujeen Mustafa, som tidligere bodde i den syriske byen Aleppo. (Verket har derfor en forbindelse til John Pickards bemerkelsesverdige trio for fløyte, bratsj og harpe The Gardener of Aleppo, nylig utgitt på BIS, CD2461). Drevet ut av sitt hjem av den ødeleggende borgerkrigen, beveget Nujeen seg – selv om hun lider av cerebral parese – mer en 5600 km for å finne tilflukt og nytt liv i Tyskland.

Kantaten er strukturert som en suite i fem satser. Den beskriver den følelsesmessige reisen til Nujeen som kurdisk, handicappet tenåring (Orphans of the World), gjennom terror og flukt fra borgerkrigen (Thousands milling at the border; I’d never seen the sea before og A lost tribe pushed from border to border), til tilfluktsstedet i et nytt land (Everyday Wonders). Den ble passende nok skrevet til National Children’s Choir of Great Britain som synger med ekte glød og fantastisk samklang. Akkompagnementet gjøres av fiolinisten Harriet Mackenzie og pianisten Claire Dunham. Mackenzies spill er spennende, og hennes erfaring med crossover-ensemblet Kosmos (prøv deres fantastiske CD Pomegranate på Nimbus, NI6378) utnyttes utmerket på denne platen. Til tross for bare 19 minutters varighet er denne singelen vel verd å lytte til.CD-anmeldelser