The Silk Road
Saint Saëns Orient et Occident, Op 25 (arr. Trond Olaf Larsen) Caplet Suite Persane Kverndokk Suite: Silkeveien Karabey The Last Days of Sultan Selim III
Oslo Kammerakademi, dir. David Friedemann Strunck
Lawo Classics LWC1271 (65 minutter)
Etter hvert som den romantiske bevegelsen feide over Europa på 1800-tallet, ble komponistene stadig mer oppmerksomme på ikke-europeiske kulturer. Russiske komponister, som bodde i sitt store transkontinentale imperium, gjorde mye ut av sitt etnomusikalske mangfold til langt inn på 1900-tallet, men selv enda tidligere søkte franske komponister til Midtøsten for inspirasjon.
Camille Saint-Saëns (1835-1921) reiste mye i regionen, men skrev allerede før det sin marsj-fantasi Orient et Occident (Øst og vest) i 1869, med sin mars i janitsjar-stil med klingende slagverk i midtdelen. I Trond Olaf Larsens kompetente arrangement for blåsensemble og i Oslo Kammerakademis flytende fremførelse, klinger det like presist som om franskmannen skulle ha gjort det selv.
Lenge før den amerikanske komponisten Henry Cowell komponerte sitt banebrytende Persian Set for kammerorkester og Homage to Iran for fiolin og klaver, med persisk tromme, skrev André Caplet (1878-1925) – i våre dager kanskje mest kjent som orkestrator for Debussy og andre komponister – sin Suite Persane (Persisk suite) i 1900, da han enda var student. Han benyttet tre musikalske former fra Midøsten, Scharki (en tyrkisk sangform og navnet på en iransk blåser), Nihawend (basert på en urfolksmelodikk kalt «maqam») og Iskia Samaïsi, en sufiform som kan vekke opp de berømte virvlende dervisjene* i området. Selv tidlig i 20-årene er Caplets evner som orkestrator tydelig i denne suiten for dobbel blåsekvintett.
Mer ambisiøs er Gisle Kverndooks Silkeveien (2017), en suite i ti satser skrevet spesielt for Oslo Kammerakademi. Den beskriver den sagnomsuste handelsruten med sine milde bølgebevegelser, fra Venezia, gjennom Tyrkia, Armenia, og sentralasiatiske land til endestasjonen i Kina. Satsene er varierte i stemning og tekstur, alle basert på lokal tradisjonell melodikk, som Armenias «Du er en plogmann» eller en dansemelodi fra Mongolia. «Morgen i ørkenen» fremkaller demring i den uzbekiske ørkenen med stor finesse, fulgt av den sparsomme «Gjetermelodi» fra Kirgisistan, med et fremtredende solohorn. Suiten gir hele veien store muligheter for solo- og ensemblespill, noe utøverne i Oslo Kammerakademi gjør med glede.
Programmet avsluttes, meget presist, med et verk av en tyrkisk komponist, Mert Karabey (f.1976). Tonediktet The Last Days of Sultan Selim III er inspirert av avsettelsen av den kontroversielle, reformerende sultanen, som ble myrdet i sin celle i 1808. Sultanen var litt av en komponist selv, og Karabey siterer en av hans melodier på klarinett i midtdelen. The Last Days of Sultan Selim III gir musikerne en annerledes musikalsk utfordring, som de nok en gang mestrer med stor dyktighet. Lawos lyd er gjennomgående suveren, noe som gjør dette til et hyggelig album med ukjent, men attraktiv musikk..
* Dervisj: https://snl.no/dervisj