Lise Davidsen fremfører Vissi d'arte
Lise Davidsen fremfører Vissi d'arte

Da Dronning møtte Dronning i Bergen

Lise Davidsen i Tosca – det er henne konsertpublikummet i Bergen snakker om disse første dagene av Festspillene.  


Skrevet av Brita Skogly Kraglund. Foto: Thor Brødreskift /FIB om ikke annet er oppgitt.


For hun kom, sang og vant. Sammen med resten av sangerne og musikerne på scenen i Grieghallen på åpningsdagen. Forestillingene – den fremføres to ganger – har vært utsolgt i lang tid. Da publikum ankom Grieghallen onsdag kveld, ble de møtt av enkelte av de mindre heldige som sto utenfor med håndskrevne lapper: «Ønsker billett.» 

Så satt vi der og ventet. Bergen Filharmoniske Orkester og Kor og Edvard Grieg Kor og Guttekor og Collegium Musicums Kor var klare på podiet da sjefdirigent Edward Gardner hevet dirigentstaven og lokket frem tonene som og gjorde denne kvelden til en begivenhet. De skjønte nok hva de var med på i denne konsertante versjon av Puccinis Tosca som inneholder både gripende duetter og noen av verdens mest berømte arier, deriblant Vissi d'arte – Toscas bønn og É lucevan le stelle –Tårnarien. 

Edward Gardner, Bryn Terfel og Lise Davidsen

Applaus for åpen scene 
Sopran og festspillmusiker Lise Davidsen gjorde her sin scenedebut i tittelrollen. Toscas revolusjonære elskede ble fremstilt av den britisk-italienske tenoren Freddie De Tommaso, og Romas onde politisjef Scarpia ble portrettert av den walisiske bassbarytonen Bryn Terfel. 

Da Lise Davidsen hadde sunget sin første arie, brøt applausen løs. Og det gjentok seg flere ganger i løpet av konserten, også for de andre verdensstjernene.  

Da siste tone var sunget og spilt, ville jubelen ingen ende ta. Den fikk hele ensemblet del i. Dette var en lagseier med Davidsen som dronning. 36-åringen, som startet musikkutdannelsen sin i Bergen, strålte og takket tilbake. Hun ville dele æren med alle de andre medvirkende. For en opplevelse det måtte være for den unge guttesopranen som kunne motta applaus sammen med stjernene.

Dronning Sonja overrekker blomster

 Sterke menneskemøter 
Mitt utenommusikalske øyeblikk denne kvelden fant sted midt i den dundrende applausen etter at tonene hadde stilnet. Dronning Sonja gikk frem fra plassen sin på første rad og overrakte Lise Davidsen vakre blomster. Smilene deres vitnet om et nært forhold dem imellom. Sopranen vant Dronning Sonja Sangkonkurranse i 2015. 

De festkledte menneskene i den fullsatte salen sto i sterk kontrast til alle som hadde møtt frem til åpningen på Festplassen samme formiddag – sammen med majestetene. Kong Harald og dronning Sonja hadde heldigvis tak over hodet og pledd til å varme seg. For været – det sies at solen alltid skinner under Festspillene – var ikke på arrangørenes side. Det regnet og var iskaldt mens den spektakulære åpningen fant sted på den gule catwalken, bygget for anledningen. Åpningen skulle være av og for alle bergensere.
Men først Ja vi elsker, Nystemten og taler fra ordfører og kulturminister.  

Festspillåpning med vanlige bergensere på catwalk

«Vanlige mennesker»
Åpningsforestillingen var utradisjonell. Over gulvet kom hverken Bergen Filharmoniske Orkester eller verdensberømte pianister eller scenekunstnere, men helt vanlige bergensere. Alle med hver sin historie, skrevet ned av forfatter og journalist Finn Tokvam og formidlet med tekst på storskjerm. Fotograf Thor Brødreskift hadde tatt portretter av alle. De ble vist på storskjermer. 

Det ble sterke menneskemøter, der alt fra den nybakte moren, den døvblinde ungjenta, kvinnen som er far til fire, blomsterhandleren, damen med hatt og mange, mange flere ble mini portrettert mens de gikk sin seiersgang på catwalken til stor jubel fra publikum. Richard Gregory hadde regissert, og musikken var komponert og arrangert av Gisle Martens Meyer. Denne åpningen vil nok bli husket lenge. 

Popup-opera
Festspillene foregår også i år på utradisjonelle arenaer. På Torgalmenningen er det liv og røre på dagtid. Nytt av året er popup-opera på Fløibanen. Der står operasanger Martina Starr-Larsen og andre sangere i bakerste vogn på opptur og synger Bergenssangen Utsikt fra Fløien, med musikk av Thorvald Nielsen og tekst av Henrik Jansen. 

- Hvordan reagerer publikum, Martina Starr-Larsen? 

- De er høflige og takker. Men de fleste er blyge. Unntaket har vært en gruppe amerikanere. Vi fikk en god prat. Jeg håper jo at sangen min vil gi dem lyst til å gå på de andre konserttilbudene Festspillene har.  

Så langt ser det ut som publikum gjør det. På Troldhaugen var interessen for fiolinisten Bomsori Kim så stor at det måtte settes opp ekstrakonsert.  Hun imponerte alle med sin teknikk og sitt følsomme spill. Ikke minst i Ole Bulls I Ensomme stunde

Festspillene fortsetter til onsdag 7.juni. 

Opera i fullsatt Fløybane. Foto: Ivar Kraglund

 


Kalender

CD-anmeldelser

Vårt konserthus


 • Valdres Sommersymfoni : 2. festivalhelg

  Video: Adrien Le Gall - Drone: Tom Henning Bratlie

 • Valdres Sommersymfoni : 1.festivalhelg

  Video: Adrien Le Gall - Drone: Tom Henning Bratlie

 • En Eventyrlig Reise / Ringsaker Operaskole

 • TSO åpningskonsert 2. september 2021 - Mahler Symfoni nr. 9

  Mahler Symfoni nr. 9 - Trondheim Symfoniorkester & Opera ( TSO)

 • Beethoven: Duo for viola & cello in E flat major, WoO 32

   P.O. Lindberg - Leonardo Sesenna - Kristiansand Symfoniorkester

 • Tchaikovsky - Serenade for Strings in C major, Op. 48 - Kolbjørn Holthe

  Kristiansand Symfoniorkester

 • Symphony No. 4 / Johannes Brahms / Klaus Mäkelä / Oslo Philharmonic

 • Mozart: Piano Concerto No. 24 in C minor, K.491 - Leif Ove Andsnes - Eivind Gullberg Jensen

  Kristiansand Symfoniorkester

 • Mozart: Symphony No.40 in G minor, K. 550 - Eivind Gullberg Jensen

  Kristiansand Symfoniorkester

 • Edward Elgar - Serenade for Strings in E minor, Op. 20 - Kolbjørn Holthe

  Kristiansand Symfoniorkester

 • Wagner - valkyrierittet fra operaens tredje akt

  Trondheim Symfoniorkester & Opera
  Wagner og utdrag fra Valkyrien: Valkyrierittet fra operaens tredje akt Siegfrids sørgemarsj fra Ragnarokk Utdrag fra Valkyriens 1ste akt.

 • Magiske Minner

  Tine Thing Helseth og Kåre Nordstoga spilte inn albumet «Magical Memories» i Oslo domkirke, under Norges lockdown i slutten av august og begynnelsen av september 2020. De jobbet fra sent på kvelden til de tidlige morgentimene for å få den perfekte lyden, uforstyrret av støy fra omverdenen. 

  Lanseres 28 Mai, 2021

  See More
 • La Clemenza di Tito

  Rå maktkamp, begjær, sjalusi og Mozarts nydelige musikk. La clemenza di Tito leverer all den skjønnhet og heftige følelser vi forventer fra mesternes mester.

 • Vinterstemning frå Valdres

 • Piotr Anderszewski

  J.S. Bach: Well-Tempered Clavier, Book 2: Prelude No. 12 in F Minor

 • Rachmaninoffs Pianokonsert nr. 2

  Oslo-Filharmonien med solist Håvard Gimse og dirigent Vasily Petrenko spiller Rachmaninoffs Pianokonsert nr. 2.

 • Tsjajkovskijs Symfoni nr. 4

  Oslo Filharmoniske Orkester

 • Johann Sebastian Bach: Christmas Oratorio

 • Oslo Filharmoniske Orkester

  Symphony No. 1 / Gustav Mahler / Klaus Mäkelä

  See More
 • Lawoclassics

  Prokofiev Symphony No. 5 & Myaskovsky Symphony No. 21 with Vasily Petrenko and Oslo Philharmonic

  See More
 • Se dagens luke (8) i Warner Classics julekalender.

  Eric Lu spiller Schubert: Piano Sonata in A major

  See More
 • Mariam Batsashvili - Piano ( hel konsert)

  Mariam Batsashvili fremfører en recital av Franck, Schumann, Liszt og mer på Wigmore Hall (okt 2020). Nyt denne live konserten til den unge georgiske pianisten Mariam Batsashvili i Wigmore Hall i London, hvor hun fremførte solo pianostykker av Franck, Ravel, Thalberg, Schumann og Liszt..

 • BEETHOVEN Symphony No 5 - Eschenbach

   Göteborgs Symfoniker

 • Det Norske Kammerorkesterets Julekalender

   Se første luke hos Det Norske Kammerorkester.Lukene kan åpnes hver dag kl. 11 fra 1. desember til julaften.

  See More
 • Warner Classics - Julekalender

  Første video fra Warner Classic`s julekalender er publisert. 🎄

  See More
 • Valdres Sommersymfoni

  Festival highlights 2019

  See More
 • Norges musikkhøgskole (NMH)

  Norges musikkhøgskole (NMH) er en ledende kunstfaglig og vitenskapelig høgskole med over 750 studieplasser. Vi har Norges største fagmiljø i musikk og utdanner profesjonelle utøvere, kirkemusikere, dirigenter, komponister, musikkteknologer, musikkpedagoger og musikkterapeuter.

  See More

Artikler