Da Dronning møtte Dronning i Bergen
Lise Davidsen i Tosca – det er henne konsertpublikummet i Bergen snakker om disse første dagene av Festspillene.
For hun kom, sang og vant. Sammen med resten av sangerne og musikerne på scenen i Grieghallen på åpningsdagen. Forestillingene – den fremføres to ganger – har vært utsolgt i lang tid. Da publikum ankom Grieghallen onsdag kveld, ble de møtt av enkelte av de mindre heldige som sto utenfor med håndskrevne lapper: «Ønsker billett.»
Så satt vi der og ventet. Bergen Filharmoniske Orkester og Kor og Edvard Grieg Kor og Guttekor og Collegium Musicums Kor var klare på podiet da sjefdirigent Edward Gardner hevet dirigentstaven og lokket frem tonene som og gjorde denne kvelden til en begivenhet. De skjønte nok hva de var med på i denne konsertante versjon av Puccinis Tosca som inneholder både gripende duetter og noen av verdens mest berømte arier, deriblant Vissi d'arte – Toscas bønn og É lucevan le stelle –Tårnarien.
Applaus for åpen scene
Sopran og festspillmusiker Lise Davidsen gjorde her sin scenedebut i tittelrollen. Toscas revolusjonære elskede ble fremstilt av den britisk-italienske tenoren Freddie De Tommaso, og Romas onde politisjef Scarpia ble portrettert av den walisiske bassbarytonen Bryn Terfel.
Da Lise Davidsen hadde sunget sin første arie, brøt applausen løs. Og det gjentok seg flere ganger i løpet av konserten, også for de andre verdensstjernene.
Da siste tone var sunget og spilt, ville jubelen ingen ende ta. Den fikk hele ensemblet del i. Dette var en lagseier med Davidsen som dronning. 36-åringen, som startet musikkutdannelsen sin i Bergen, strålte og takket tilbake. Hun ville dele æren med alle de andre medvirkende. For en opplevelse det måtte være for den unge guttesopranen som kunne motta applaus sammen med stjernene.
Sterke menneskemøter
Mitt utenommusikalske øyeblikk denne kvelden fant sted midt i den dundrende applausen etter at tonene hadde stilnet. Dronning Sonja gikk frem fra plassen sin på første rad og overrakte Lise Davidsen vakre blomster. Smilene deres vitnet om et nært forhold dem imellom. Sopranen vant Dronning Sonja Sangkonkurranse i 2015.
De festkledte menneskene i den fullsatte salen sto i sterk kontrast til alle som hadde møtt frem til åpningen på Festplassen samme formiddag – sammen med majestetene. Kong Harald og dronning Sonja hadde heldigvis tak over hodet og pledd til å varme seg. For været – det sies at solen alltid skinner under Festspillene – var ikke på arrangørenes side. Det regnet og var iskaldt mens den spektakulære åpningen fant sted på den gule catwalken, bygget for anledningen. Åpningen skulle være av og for alle bergensere.
Men først Ja vi elsker, Nystemten og taler fra ordfører og kulturminister.
«Vanlige mennesker»
Åpningsforestillingen var utradisjonell. Over gulvet kom hverken Bergen Filharmoniske Orkester eller verdensberømte pianister eller scenekunstnere, men helt vanlige bergensere. Alle med hver sin historie, skrevet ned av forfatter og journalist Finn Tokvam og formidlet med tekst på storskjerm. Fotograf Thor Brødreskift hadde tatt portretter av alle. De ble vist på storskjermer.
Det ble sterke menneskemøter, der alt fra den nybakte moren, den døvblinde ungjenta, kvinnen som er far til fire, blomsterhandleren, damen med hatt og mange, mange flere ble mini portrettert mens de gikk sin seiersgang på catwalken til stor jubel fra publikum. Richard Gregory hadde regissert, og musikken var komponert og arrangert av Gisle Martens Meyer. Denne åpningen vil nok bli husket lenge.
Popup-opera
Festspillene foregår også i år på utradisjonelle arenaer. På Torgalmenningen er det liv og røre på dagtid. Nytt av året er popup-opera på Fløibanen. Der står operasanger Martina Starr-Larsen og andre sangere i bakerste vogn på opptur og synger Bergenssangen Utsikt fra Fløien, med musikk av Thorvald Nielsen og tekst av Henrik Jansen.
- Hvordan reagerer publikum, Martina Starr-Larsen?
- De er høflige og takker. Men de fleste er blyge. Unntaket har vært en gruppe amerikanere. Vi fikk en god prat. Jeg håper jo at sangen min vil gi dem lyst til å gå på de andre konserttilbudene Festspillene har.
Så langt ser det ut som publikum gjør det. På Troldhaugen var interessen for fiolinisten Bomsori Kim så stor at det måtte settes opp ekstrakonsert. Hun imponerte alle med sin teknikk og sitt følsomme spill. Ikke minst i Ole Bulls I Ensomme stunde.
Festspillene fortsetter til onsdag 7.juni.