MIDTÅSEN I 500

MIDTÅSEN I 500

Midtåsen kulturfestival 7. – 21. JULI


Kulturelt Initiativ


Det har vært en fryd å få være med å utvikle eiendommen Midtåsen til en kulturarena av rang etter at stedet åpnet for allmenheten i 2007. Det begynte i det små, men utviklet seg til en festival som i dag er en betydelig aktør i den norske festivalfloraen. OG – onsdag 10. juli feires Kulturelt Initiativs forestilling nummer 500!! – bare oppe på prakteiendommen!

Vi håper dere blir med på feiringen med Lystige toner! – mimring fra der det startet med Eine kleine Nachtmusik – og når Amatis Trio tilbereder Ørret til hovedrett! osv. I skulpturpaviljongen spør vi om det er Toner i Steen? – og under åpningskonserten: var Jahres båter Show Boat?

Årets barnefestival frister med både Tryllefløyten og Kjærstebrusen! 

Haugtussa: Mari Askvik, Ivar A. Waagaard, Myrna Lømo, Ludvig Støvind.

SHOW BOAT – Som man Reder, ligger man! Midtåsen, parken 7. juli kl. 20.00

Show Boat var én av de første virkelig store musikalene. Handlingen finner sted ombord på hjuldamperen Cottom Blossom på cruise på Mississippi. Hadde grunnleggeren av prakteiendommen Midtåsen show på sine båter? Og – visste du at én av verdens mest berømte sangere faktisk fikk skyss med en Jahre-båt fra Europa til Amerika i 1939? Sikkert for å synge på Metropolitan Opera. Det fabulerer vi over med et vidt spekter av musikk på åpningen av sommerens store festival.

Medvirkende er sangerne Christina Jønsi, Mariann Fjeld Solberg, Mathilde Salmi Marjavara, Tone Braaten, Jørgen Backer, Ole Morten Velde, og Simen Bredesen – sammen med Ivar Anton Waagaard på klaver.

 LYSTIGE STREKER! Blåsekvintett og klaver. Arnebergstuen 9. juli kl. 19.00

Leste dere om «Till Eulenspiegels lustige Streiche» i tyskundervisningen på skolen? Komponisten Richard Strauss falt fullstendig for påfunnene til den smågale fyren som lurte alle – fra håndverkere til adelsmenn, og til og med Paven – og komponerte et fantastisk stykke musikk med samme navn. Verket avslutter vår første kammerkonsert – framført av solo-blåsere fra bl.a OsloFilharmonien og Christian Ihle Hadland på klaver – ved siden av musikk av J. Ibert, D. Milhaud, M. Arnold og F. Poulenc.

 Tom Ottar Andreassen, fløyte, Joäo Miguel Silva, obo, Leif Arne T. Pedersen, klarinett, Ole Kristian Dahl, fagott, Maxim Semenov, horn, Christian Ihle Hadland, klaver.

     Lystige streker! – Blåsekvintett

EINE KLEINE NACHTMUSIK! Arnebergstuen 10. juli kl. 19.00

Når vi nå feirer Midtåsen i 500!, så minner vi også gjerne om hvor det hele startet i 1996 – med Eine kleine Nachtmusik i Mozarthaven. Mozarts verk er en publikumsfavoritt og er selvskrevet i årets program. Strykekvartetten med Johannes Schantz og Brage Sæbø, fiolin, Arthur Bedouelle, bratsj og Ingvild Nesdal Sandnes, cello, gir oss denne lekkerbisken ved siden av Miklós Rózsas duetter for to fioliner og Maurice Ravels strykekvartett. Herlig å nyte slik kveldsmusikk en vakker sommerkveld på Midtåsen!

RACHMANINOV – KLAVERETS MESTER! Arnebergstuen 11. juli kl. 19.00

Hvilke ”knagger” har publikum når det gjelder klassisk musikk? Vi undersøkte det, og fant fort ut at Rachmaninov har stor appell. Christian Ihle Hadland, som er en av våre store internasjonale pianister, syntes også det var interessant å gå nærmere inn i dette, og ville finne ut hva Rachmaninov – som regnes som én av de fremste utøverne på klaver gjennom tidene – selv spilte på konserter. Det var faktisk de store pianist/komponistene: Mozart, Beethoven, Chopin, Liszt – og seg selv! Da gjør vi også det!

Christian Ihle Hadland

SKULPTUR – Toner i Steen? Midtåsen skulpturpaviljong 13. og 14. juli kl. 15.00

Det er 15 år siden Midtåsen skulpturpaviljong ble åpnet, og like lenge har vi arrangert konserter der. Silence Concerts – KIs rent meditative konserter – har vært høydepunkter for mange! De fantastiske marmorskulpturene har gitt oss mengder av inspirasjon – sammen med akustikken og nærheten til naturen. I år spør vi oss selv: finnes det Toner i Steen? Årets Equinor-stipend vinner Ludvig Gudim, fiolin, gir svaret gjennom Brustads Eventyrsuite, Ysaÿes Ballade og Bachs Chaconne – som i alle fall er «hugget i sten»!

 FRANSK AFTEN Bankettsalen, Scandic Park Sandefjord 13. juli kl. 19.00

Tradisjonen tro inviterer vi til Fransk aften i forbindelse med den franske nasjonaldagen. 

I Bankettsalen på Park Hotel presenterer våre utøvere et utvalg av fransk og franskinspirert musikk fra opera, operette, musicals og frittstående sanger mellom hver av de fem herlige rettene kjøkkensjefen har tilberedt. Noen få ledige billetter.

SUNDAY NIGHT AT THE CINEMA! Arnebergstuen 14. juli kl. 19.00

Folk bare elsker filmmusikk! Pianist Ivar Anton Waagaard vil ta oss med på en musikalsk reise – fra stumfilmens dager med Chaplins Limelight – Over the rainbow og på Moon River sammen med sangerne Tone Braaten, Eira Huse, Jørgen Backer og Simen Bredesen og fiolinisten Ludvig Gudim. Det blir garantert Cinema Paradiso og A time for us – med Drømmen om morradan.....På bakerste rad.....

AMATIS TRIO – ECHO! Arnebergstuen 16. juli kl. 19.00

Amatis Trio er Europas eneste fulltids klavertrio. Lea Hausmann, fiolin, Samuel Shepherd, cello og Mengjie Han, klaver, ble tatt imot med stående applaus da de gjestet oss i fjor, og det var et krav fra publikum at de måtte komme tilbake – kjapt! Så dette blir et slags ekko! Men ECHO står egentlig for European Concert Hall Organization, og betyr at ensemblet jevnlig gjester de største konsertsalene på kontinentet – og Midtåsen kulturfestival. I år spiller de Beethovens Klavertrio opus 1, nr. 1, Suks Elegi, opus 23 og Mendelssohns trio nr. 2 i c-moll.

    Amatis Trio og Ringstad    

OPERETTEAFTEN Arnebergstuen 17. juli kl. 19.00

Arnebergstuen på Midtåsen er som en slottssal i Wien – og den perfekte ramme for en ekte Operetteaften! Prins Orlovsky inviterer til fest med Flaggermusen, Csardasfyrstinnen og Den Glade Enke. Svulmende operettemelodier framføres av festivalens utøvere mellom hver av Unike Hotellers kjøkkensjefs fem lekre retter. Det er bare å drømme seg bort! Wien, Wien, nur du allein......

ØRRET TIL HOVEDRETT! Arnebergstuen 18. juli kl. 19.00

I sin andre konsert på Midtåsen tilbereder Amatis Trio ørret til hovedrett sammen med Eivind Ringstad, bratsj og Kenneth Ryland, kontrabass. Franz Schuberts klaverkvintett – bygd på Lieden Die Forelle (ørreten) – er en hovedrett i enhver kammermusikalsk sammenheng. Som forretter byr de i tillegg på Mahlers klaverkvartett i a-moll og Liszts klavertrio «Tristia» fra Vallee d’Obermann – en strøken meny!

HAUGTUSSA MED BALLETT Tjernet i skogen 20. og 21. juli kl. 15.00

Aa hildrande du! Det Syng av mystikk i naturen på Midtåsen. Et perfekt sted for Garborg og Griegs Haugtussa. Den unge Veslemøy er gjeterjente på setra, og hun fryder seg i Blåbærli og Killingdans. I Møte med Jon forelsker hun seg, men etter en Vond Dag ender hun Ved Gjetlebekken. De unge danserne Myrna Lømo og Ludvig Støvind møter sangeren Mari Askvik og pianist Ivar A. Waagaard i en iscenesettelse av Kristian Støvind.

MIDTÅSEN BARNEFESTIVAL

TRYLLEFLØYTEN Skogen på Midtåsen 9. – 11. – 16. – 18. – 19. juli kl. 17.00

Fuglefangeren Papageno klarer nesten ikke å vente på å kunne gi barn i alle aldere en ny herlig sesong med Mozart eventyrlige syngespill Tryllefløyten ute i skogen på Midtåsen. Ti profesjonelle sangere har han med seg sammen med De Tre Guttene, Pap-Pap-barn, fløytist og pianist........og den ildsprutende dragen.

Mariann Fjeld Solberg, Mathilde S. Marjavara, Christina Jønsi, Eira Huse, Tone Braaten, 

Sofia Nesje Enger, Ole M. Velde, Sakarias Tranvåg, Jørgen Backer, Filip Håkestad. presenterer Mozarts eventyr sammen med pianist Bernhard Greter og fløytist Evita Engdahl – dansere fra Spotlight Dansestudio og De Tre Guttene fra Bislet guttekor – i regi av Arild Helleland og koreografi av Marit Kløvendal.

 KJÆRSTEBRUSEN! Skogen på Midtåsen 10. – 12. – 14. – 17. – 21. juli kl. 17.00

Lurendreieren Dulcamara ankommer den lille landsbyen – langt ute i skogen på Midtåsen – og lurer bondegutten Nemorino trill rundt med en fantastisk trylledrikk. Den rideinteresserte og lesekyndige Adina lar seg etter hvert også overbevise om hva som er best både for henne selv og innbyggerne i bygda. Fritt etter Donizettis opera Elskovsdrikken og hans herlig fengende og lystige musikk!

Renate Ekerhovd, Sofia Nesje Enger, Filip Håkestad, Sakarias Tranvåg og Simen Bredesen fryder seg med Kjærstebrus sammen med pianist Olga Jørgensen, fløytist Evita Engdahl, trommeslager Magnus Lille Haugen og dansere fra Spotlight Dansestudio – i regi av Ida Gudim og koreografi av Marit Kløvendal.

CAFÉKONSERTER:

CAFÉ MIDTÅSEN 9. – 12. – 18. juli kl. 12.00

De daglige Cafékonsertene finner sted på terrassen foran villaen på Midtåsen. I Café Midtåsen synger Mathilde Salmi Marjavara og Jørgen Backer et utvalg sanger tilpasset stedet vi er på sammen med pianist Bernhard Greter.  Her treffer du også to av Årets unge talenter! i Motus Percussion Duo med Magnus Lille Haugen og Ola Sønstevold.  Unike Hoteller står for den fristende bevertningen. Det er her du treffer nye festivalvenner, og sammen skaper vi det herligste festivalmiljø! 

CAFÉ NAPOLITANO – MIDTÅSEN I 500! 10. – 14. – 21. juli kl. 12.00

Utsikten fra terrassen på Midtåsen kan til forveksling minne om den over Napoli-bukten – hvor blant annet handlingen i Cosi fan tutte! finner sted. Sofia Nesje Enger, Eira Huse, Ole Morten Velde og Olga Jørgensen tar oss med på en musikalsk vandring – og feiringen av KIs forestilling nr. 500 på Midtåsen – sammen med Nora Arentz Hagen, som er én av Årets unge talenter! Napoli har mye variert musikk å by på – men også kulinariske godbiter, noe som Unike Hoteller gjerne serverer til glade festivalvenner!

CAFÉ PUCCINI 11. – 16. – 20. juli kl. 12.00

Puccini er den store favoritten blant mange operaelskere – og få har skrevet melodier som han. I år markeres det at det er 100 år siden han gikk bort, og KI er gjerne med på det. Fra hans fødested Lucca blir vi med Vieni sul mar og videre til flere kjente steder i Italia og verden rundt. Mariann Fjeld Solberg, Renate Ekerhovd og Simen Bredesen synger sammen med Bernhard Greter ved klaveret, og Julian Cach, cello, er Årets unge talent! på denne caféen. Vissi d’arte – vissi d’amore!

CAFÉ KI? 13. – 17. – 19. juli kl. 12.00

Vårt merkenavn er KI, og har vært det siden tidenes morgen – les: 1996. De siste årene er det noen som har forsøkt å overta domenet KI og bruke det i andre sammenhenger. Det ga sangerne Christina Jønsi, Filip Håkestad og Sakarias Tranvåg påskudd til å skape Café KI? sammen med pianist Olga Jørgensen.  Selvsagt basert på KI! Og de fikk tubaisten Odin Andersen med på lag – også han er én av Årets unge talenter! De lærte fort at: KI er avhengig av KI – men KI er ikke avhengig av KI!

 Festivaler