Jessie Montgomery   I  Jiyang Chen Photography

Trondheim kammermusikkfestival i september

Jessie Montgomery I Jiyang Chen Photography
Jessie Montgomery I Jiyang Chen Photography

Trondheim kammermusikkfestival i september

For 29. året på rad ønsker vi velkommen til Trondheim kammermusikkfestival. I år vil den ferske Grammy-pris-vinneren Jessie Montgomery sette sitt preg på festivalen.


KM


Trondheim kammermusikkfestival 22. - 29. september 2024

Jessie Montgomery (42) fra USA er nemlig festivalkomponist på årets utgave av Kamfest. Hun er vokst opp i New York og nyter stor anerkjennelse som komponist, fiolinist og lærer. Hun er mottaker av Leonard Bernstein-prisen fra ASCAP Foundation, Sphinx Medal of Excellence, og verkene hennes fremføres verden rundt. I februar vant hun Grammy i kategorien Best Contemporary Classical Composition.

Musikken hennes fletter kunstmusikken sammen med elementer fra folkemusikk, improvisasjon, poesi og sosial bevissthet, og det blir mange muligheter til å komme tett på henne i løpet av uka. Hun opptrer som fiolinist både i Dokkhuset, Stiftsgården og Frimurerlogen. Hele 14 verker av henne blir oppført under festivalen, og det tradisjonsrike seminaret «Møt komponisten» i samarbeid med NTNU er en unik mulighet til komme nær en stor kunstner.

Hagen Quartett  I  Foto Andrej Grilc
Abel Selaocoe  I  Foto Ben Bonouvrier

- Montgomery er en komponist vi har fulgt med på over flere år. Da vi sendte henne en forespørsel, svarte hun ja øyeblikkelig. Hun kjente godt til Kamfest, blant annet gjennom Caroline Shaw som var festivalkomponist i 2021. Vi er beæret over å få henne til Trondheim, sier festivalsjef Sigmund Tvete Vik.

En rekke fantastiske artister kommer til festivalen i år. Endelig er Hagen-kvartetten tilbake, 13 år etter at de sist spilte på Kamfest. Den sørafrikanske cellisten Abel Selaocoe og hans Bantu Ensemble gjester Norge for første gang. Selaocoe kan med rette kalles et fenomen. Han arbeider bevisst med å fornye den klassiske musikken - å bygge bro mellom vestlig og ikke-vestlig musikktradisjon. Duoen Elena Urioste og Tom Poster må også nevnes. De tilhører den nye generasjonen musikere som er samfunnsbevisste og jobber for økt mangfold i en ellers konservativ bransje.

Orgelklubben Ludvig  I  Foto David Scott Hamnes

I serien «utrydningstruede instrumenter» er vi i år kommet til kirkeorgel. Årets varsko har vist seg å være mer kritisk enn vi trodde; kirker rundt om i landet skriker etter organister, samtidig som utdanningen i kirkemusikk bokstavelig talt er utrydningstruet. Vi ønsker derfor å ta et ekstra krafttak for orgelet og støtte opp om de lærere som jobber iherdig med rekruttering året rundt. Det blir hele ni arrangementer i løpet av uka hvor orgelet spiller en viktig rolle, fra gratis barneforestilling i Lademoen kirke og Orgel’tering i Trondheim sentrum, til hjemme- hos-konsert i Orgelgata på Stjørdal og storslått gallakonsert i Nidarosdomen.

Nidarosdomen  I   Foto Kristian Wanvik

Årets åpningsforestilling er Fargespill – et fyrverkeri av sang, dans, musikk og sirkus. Byens storstue Olavshallen vil boble av entusiasme og energi når barn og unge fra hele verden møtes i musikkglede og samspill med Trondheim Symfoniorkester og TSO-koret. Fargespill Trondheim består av mer enn 100 barn og unge fra over 30 land, inkludert Norge.

Fargespill Heimdal  I  FotoKristian Wanvik 
In C  I  Foto Tale Hendnes

En viktig del av festivalprogrammet er å bringe ulike kunstformer nærmere hverandre gjennom unike møter. For eksempel samspill mellom kunst og musikk på Ferstad gård og Hjemme hos Maria og Elling Reitan, eller mat og musikk på Tollbua. For første gang på lenge presenterer festivalen også en danseforestilling, den kritikerroste «In C» på Rosendal Teater. Sist – men ikke minst – blir årets Nattkonsert i Domen et spesielt møte når Bartoks dramatiske opera Ridder Blåskjeggs borg framføres i kammerversjon i det unike kirkerommet.

Gled deg til åtte dager med intime konsertopplevelser fra morgen til kveld. Vi sees i Trondheim siste uka i september!



Festivaler