Kunstnerisk team for Fjord Classics: Lars Anders Tomter (Foto: Nikolai Lund) og Cam Kjøll (Foto: Sverre Jarild)
Kunstnerisk team for Fjord Classics: Lars Anders Tomter (Foto: Nikolai Lund) og Cam Kjøll (Foto: Sverre Jarild)

Fjord Classics

Med tretten konserter på fire dager er Fjord Classics igjen på plass i Sandefjord.


Skrevet av Mona Levin


33 håndplukkede musikere fra åtte land, en reisende konsertmester og samtlige 18 fuger fra Bachs Die Kunst der Fuge – spredt utover tretten konserter på fire dager – samt mye annen klassisk musikk i spekteret Beethoven til spesialskrevet svensk samtidsmusikk – utgjør årets Fjord Classics i Sandefjord. Dette smykket av en klassisk festival har kommet seg så å si helskinnet gjennom to koronaår, og arrangeres nå for sjette gang. 

Polina Leschenko. Foto Marco Borggeve

Fjord Classics er en kompakt firedagers festival, fylt av stor musikk uten å være utilgjengelig. Ingen av konsertene varer lenger enn 90 minutter, så ikke vær redd for å ta med barna, særlig ikke på formiddagskonserter og lunsj-konserter i nye lokaliteter som The Hub og Kurbadhagen. Kanskje ikke de aller minste, men alle under tolv år kommer iallfall gratis inn. De fleste konsertene foregår i den vakre Sandefjord kirke. For øvrig er det daglige introduksjoner av Are von der Lippe en time før konserttid for dem som vil brushe opp kunnskapene.

Indian Summer – midt på sommeren!
- Vårt mål er å være i det absolutt internasjonale toppsjiktet blant klassiske festivaler, sier festivalsjefen Sean Lewis. Vår kunstneriske leder, bratsjisten Lars Anders Tomter har kuratert programmet med den fineste hånd, under paraplyen Indian Summer. Det er fantastisk å oppleve ham i arbeid! Temaet betyr ikke at høsten allerede nærmer seg, men er ment å peke mot komponistenes sene verker. Bachs Die Kunst der Fuge, for eksempel, festivalens «gjennomgangsmelodi», var hans siste verk. 

Liza Ferschtman. Foto: Marco Borggreve

- Vi har også en av de beste konsertmestrene på markedet, Cam Kjøll – en reisende konsertmester som er ønsket av mange orkestre og kammerensembler. I Fjord Festival Strings får hun 16 unge musikere å arbeide med. Kanskje trenger unge musikere litt mer prøvetid, men de er minst like gode som helprofesjonelle – nysgjerrige, energiske, entusiastiske og åpne. Økologien i et ensemble er utslagsgivende! Og for de unge er det enestående inspirerende å få spille med verdensberømte, noe eldre musikere. Polina Leschenko er for eksempel en av de store pianistene i den nye generasjonen. Opprinnelig er hun russisk, men bor som så mange musikere i Berlin. Hos oss skal hun spille musikk fra forskjellige tidsaldre, fra Brahms til Prokofjev og Rakhmaninov.

Indre sammenheng
- Programmet som helhet er intenst balansert, dramaturgien er tydelig uten å være påtrengende, den indre sammenhengen er viktigere enn noe ytre tema-press, forteller Lewis. 

Fjord Classics er også så heldig å ha en festivalkomponist med seg på stedet, den postmoderne (og prisbelønnede) finnen Sebastian Fagerlund. Han benytter både vestlige og asiatiske elementer samt heavy metal i sin musikk, og har skrevet flere verk direkte for fiolinisten Liza Ferschtman som spiller ett av dem Autumn Equinox på festivalen.  

For øvrig er det morsomt å legge merke til den norske etterveksten: Etternavn som Tomter, Aadland og Lewis forteller om norske musikkfamilier. Sopranen Astrid Nordstad ligger i startgropen til en stor karriere, og den som oppsøker de forskjellige konsertene får garantert en opplevelse av fremtidens stjerner på kjøpet. Og ikke minst i sommerbyen Sandefjord, der solen skinner, det er 22 grader og ingen maneter i vannet!

Hele programmet finner du her

Sebastian Fagerlund. Foto: Sirpa Räihä

 

 Artikler