Fjord Classics for syvende gang
Da Fjord Classics ble startet for syv år siden, var programmet inspirert av «Livets dans», Edvard Munchs fargerike og danseriske maleri. I år er det et annet av Munchs bilder som har gitt tittel til programmet: «Alma Mater». Det henger i Universitetets aula i Oslo, et tradisjonsrikt konsertlokale som snart kan komme til å trekke sitt siste sukk.
«Moder Jord», eller «nærende mor», trekker trådene 1000 år tilbake. Universitetet i Bologna het opprinnelig Alma Mater Studiorum og ble grunnlagt i 1088. Festivalsjefen Sean Lewis og hans partners-in-music, de kunstneriske lederne Lars Anders Tomter og Cam Kjøll, lot seg inspirere av de røde trådene og åpner festivalen – som går fra 4.–8. juli – med Vivaldis De fire årstider. Slik knytter de dagens program til naturen og historien om «den røde presten» Antonio Vivaldi, og de foreldreløse unge pikene han underviste i Venezia.
Prest var han ordinert til i 1703 og tilnavnet skyldtes det ildrøde håret. «Årstidene» er blant hans mest kjente verk og finnes i utallige tolkninger. Med Fjord Festival Strings og ingen ringere enn iraneren Mahan Esfahani på cembalo – en av verdens ypperste på sitt instrument – dertil fiolinisten Henning Kraggerud, og det hele under kapellmester Cam Kjølls ledelse, tør Lewis å love ytterligere en ypperlig versjon.
Flere røde tråder
Esfahani vil gjennom festivalen spille hele første bok av Bachs «Das Wohltemperierte Klavier», der komponisten gjennom 24 preludier og fuger systematisk leder tilhørerne gjennom samtlige tonearter på nærmest vitenskapelig vis.
- Hindemiths pendant, «Ludus Tonalis» blir også å høre i sin helhet, dertil smakebiter fra Sjostakovitsj’ preludier og fuger, alle optimale synteser av utforskning, pedagogikk, alvorlig lek, klanglig struktur, trening for fingre, nytelse for sansene og oppløftelse for sjelen, stimulans for intellektet, forteller Lars Anders Tomter.
Konserten med tittelen «Bach&Sons» knytter videre bånd til ideen om mentor og student, lærer og elev, og Gluntarne, den svenske gruppen som har spesialisert seg på studentersanger, gjør det samme. Og Esfahani, som selv er en rød tråd gjennom programmet, spiller Bach i levende lys i Sandefjord kirke.
To pianister medvirker: Dénes Varjón fra Ungarn og den norske Eirik Stømner som høster laurbær for tiden, og som blant annet spiller Hindemith-verket. Det er trolig en norsk førstegangsfremførelse av et krevende og morsomt stykke.
Ta med ungene!
Nytt av året er avslutningskonserten på Preståsen, en høyde i Sandefjord der kommunen neste år åpner en stor ny arena, og der det blir anledning til å nyte jordbær, bobler, vin og brus i tillegg til den flotte utsikten. Ta med ungene, sier Lewis, dette er en konsert for alle, og særlig for dem som ikke så ofte går på konsert. Av andre nyheter er at en femte dag er lagt til programmet. Fjord Classics omfatter i år hele 15 konserter, fordelt mellom Sandefjord kunst- og kulturkirke, Sandefjord Kurbad, Harmonie arena – en ny black box i forlengelsen av Hjertnes-komplekset – samt en yoga-til-musikkonsert. (se lenke ….)
Stabat Mater
- Jomfru Maria assosieres med Alma Mater, og vi vil spille to utgaver av «Stabat Mater», som beskriver Marias smerte ved sin sønns død på korset, Pergolesis velkjente utgave og dertil en helt ny, skrevet av Tyler Futrell. Solistpartiene blir sunget av mezzosopranen Astrid Nordstad som var hos oss i fjor, og sopranen Eirin Rognerud – nylig uteksaminert fra Juilliard School of Music i New York som hittil eneste norske sanger, og som nå er stipendiat ved Bayerische Staatsoper i München, sier Tomter, ikke uten stolthet.
Maria Magdalena
- Sinikka Langeland synger om Maria Magdalena til eget kantele-akkompagnement, hun er et enmannsorkester! På den konserten medvirker også domorganist Kåre Nordstoga og Tomter som spiller på sin fantastiske Gasparo da Salo-bratsj. Fjord Festival Strings forsterkes av Oslo Kammerakademis blåsere i Mozarts klaverkonsert nr. 17, med Varjón som solist. Dessuten er en utmerket norsk strykekvartett med i tre verker – MODE-kvartetten – som er sprunget ut av festivalen. Mentor og student, igjen.
Må levere noe spesielt
- Må konsertarrangører finne på mye nå for å få folk i salen?
- Vi må by på noe spesielt, for nå er det spesielle tider. Koronaen ødela mye for kulturlivet, krig og dyrtid også. Folk har vent seg til å være hjemme, og enkelte spør om vi virkelig trenger kultur. Vårt svar er «mer enn noen gang». Som motvekt mot ondskapen og som berikende påfyll i livet. Her er det musikk fra alle tider, for alle aldersgrupper i fire dager – nærmest vegg til vegg.