Eldbjørg og Ragnhild Hemsing. Foto: Nikolai Lund
Eldbjørg og Ragnhild Hemsing. Foto: Nikolai Lund

Hemsingfestivalen jubilerer

Søstrene Ragnhild og Eldbjørg Hemsing ønsket å gi noe tilbake til bygda der de vokste opp. Derfor startet de for ti år siden Hemsingfestivalen i Aurdal.


Skrevet av Brita Skogly Kraglund.


- Vi gleder oss til å feire med et flott program fra 22. – 26. februar, forteller de to fiolinistene, Ragnhild (34) og Eldbjørg (32). 

Programmet inneholder 17 ulike konserter spilt av mer enn 30 musikere på topp internasjonalt nivå, blant andre Goldmund Quartet, Anna Fedorova, Martin Stadtfeld, Adrian la Marca, TrondheimSolistene, Gjermund Larsen, Andreas Brantelid, Marja Mortensson, Terje Isungset og Thibaut Garcia.

Begge Hemsingsøstrene har verden som arbeidsplass, selv om de bor i henholdsvis Aurdal og Oslo.

- Men nå inviterer vi verden hit. Vårt motto er «intime møter med stor musikk». Publikum skal komme tett på. For oss er det spesielt å invitere til vinterfestival med snø, flotte farger, vinterlige soloppgang- og solnedganger, sier Ragnhild med utilsløret stolthet.

Kirken
Bygdas kirke er det naturlige midtpunkt. En av konsertene holdes i Fjellkirken på Aurdalsåsen, dit publikum har mulighet for å ankomme på ski. En av konsertene heter Rakfisk Forte Fortissimo. Den foregår på bygdas rakfiskgård, der 12. generasjon driver. 

Andreas Brantelid. Foto: Ida Wang

Springar og Halling
Alle de medvirkende musikerne blir invitert til en workshop tidlig i festivalen. 

- Der kan alle lære seg Valdresspringar og Halling. Musikerne får et lite innblikk i den fine folkedans-tradisjonen vi har i Valdres, og blir naturlig nok litt mer sammensveiset. Her er alle litt på glattisen! 

- Hvordan fikk dere ideen til festivalen?

- Det var noe vi hadde tenkt på begge to fordi vi ønsket å gi noe tilbake til hjembygda. Det er uvirkelig hvor stort det har vært gjennom disse ti årene, sier Eldbjørg, som selv bor i Oslo. 

- Og responsen?

- Vi har bare opplevd positivitet. Aurdal er fra gammelt av kalt Aurdalsbyen. Mange kjente kunstnere har vært innom. Her hentet Edvard Grieg og Knut Hamsun inspirasjon i den vakre naturen – Hamsun skrev Victoria mens han oppholdt seg i bygda. Frydenlund Skysstasjon var en viktig møteplass for kunstnere fra hele Norge. 

Lett å invitere
Mange av musikerne som kommer til Aurdal har Ragnhild og Eldbjørg møtt på festivaler der de selv har spilt.  

- Det er lett å invitere hit. Rammen rundt festivalen er annerledes enn mange andre steder, her får de en god ro rundt seg. Noen av musikerne kjenner vi ikke personlig, men vi ønsker å ha dem med fordi vi tror de passer inn. 

- Hva sier de etter å ha spilt her?

- De er veldig positive fordi rammene omkring er litt annerledes. Her er det små forhold, og mange opplever å få god energi. De gir også tilbakemeldinger om at det gir hvile å betrakte naturen. 

Gjermund Larsen (Foto: Ingvild Skeie Ljones) og Thibaut Garcia (Foto: Marci Borggreve)

Lokalt samarbeid
Viktig er også at de har skapt noe lokalt med sambygdinger. 

- Vi ønsker at flere skal ha eierskap til festivalen, enten det er som matleverandører eller frivillige. Det er moro når vi kan være kreative sammen, mener de. 

Alle musikere innkvarteres lokalt i Aurdal.

- Der leier vi hele hus, og på menighetshuset i bygda har vi festivalkontor og alle måltider i festivaluka. Vårt barndomshjem er et naturlig samlingspunkt etter konsertene, forteller de.

For øvrig er familien i bygda også gode støttespillere. Ragnhild er bosatt der med mann og to barn. Hennes mann, Hallgrim Hansegård, er danser, koreograf og stifter og leder av FRIKAR, dansekompaniet som blant annet bruker tradisjonell dans fra Norge i en moderne uttrykksform. FRIKAR deltar også på festivalen, og i Frikar-Smia i Aurdal foregår det konserter og prøver. 

Eldbjørg bor i Oslo. 

Tidlig start
Begge jentene startet fiolinundervisningen hjemme i bygda med mor Bente Hemsing før de tidlig dro til talentprogrammet på Barratt Due musikkinstitutt i hovedstaden. Sammen dro de også til Wien for videre utdannelse. 

De gleder seg over at mange barn får undervisning på kulturskolen i bygda – både i musikk og dans. Det gjenspeiler seg også i festivalen. I tillegg har de startet talentprogrammet FRAMR for klassisk musikk og folkemusikk der fem unge talenter møter utøvere fra både klassisk og folkemusikk-miljøet for å utdype hvilken rolle de spiller for hverandre. 

- Om du skulle velge ut en konsert du gleder deg mest til, hva ville det være, Ragnhild?

- Det er et vanskelig og nesten umulig spørsmål. Det er så mye spennende. Jeg gleder meg til selve festivalstemningen og intense døgn. Både Eldbjørg og jeg skal spille på nesten alle konsertene. 

- Men hva er du mest stolt av?

- Det er flere ting, bl.a å ha bygd opp en kammermusikkfestival med en egen unik profil i lag med et inspirerende og dyktig team, og det å være med på å skape et godt miljø lokalt. Vi håper jo at vi har lagt et grunnlag for at festivalen kan vare i flere tiår framover. 

Om jeg må velge noen av musikerne vi har hatt opp igjennom, er det veldig vanskelig for vi har hatt mange dyktige og spennende kunstnere på høyt internasjonalt nivå. I år bl.a gleder jeg meg til å igjen få høre Goldmund Quartet på flere av konsertene, både alene og med andre musikere som Anna Fedorova, Adrien la Marca, Martin Stadtfeld og Thibaut Garcia. Det blir veldig moro.

Anna Fedorova. Foto: www.annafedorova.com

Overraske
- Hver konsert er en egen opplevelse med spennende kontraster, og vi håper å kunne overraske. Publikum skal få oppleve musikk de ikke visste at de likte. I år blir det blant annet samisk joik sammen med klassiske verk, et bestillingsverk fra Ørjan Matre skrevet for Marja Mortensson, Ragnhild og TrondheimSolistene, og et bestillingsverk av Gjermund Larsen for gruppa Hemsing og Larsen. Vi har samarbeidet i over ti år, forteller Ragnhild. 

Om noen skulle lure: Neste års festival og den i 2025 er allerede på planleggingsstadiet og vil falle i uke 6. Det er de to søstrene som er festivalens kunstneriske ledere, og med seg i administrasjonen har de produsent Maren Jørstad, som er fast tilsatt, samt et produksjonsteam som er involvert deler av året. 

For fullt program, se her.

 

 Artikler