Per Arne Glorvigen fikk med seg både KonstKnekt og andre musikere på tangospill.
Per Arne Glorvigen fikk med seg både KonstKnekt og andre musikere på tangospill.

Hjemland og kammertango (del 2)

I del 1 av vår omtale av Rosendal kammermusikkfestival har vi beskrevet temaet «Fra mitt hjemland», og de fleste av musikerne. Del 2 er viet komponisten Lene Grenager, skogstemninger og tango.


Skrevet av Hilde Holbæk-Hanssen. Foto: Liv Øvland


Lene Grenager

Det hører med til sjeldenhetene at Ess-klarinetten får briljere i kammermusikk, men på den sene kveldskonserten på lørdag fikk KonstKnekt Christine Bårreng Hansen nok å gjøre i både Janáčeks Concertino (omtalt i del 1) og i en fin Kvartett for fiolin, klarinett, cello og klaver av Lene Grenager, årets samtidskomponist. Hun var representert med fire verk. Klavertrioen Systema Naturae, inspirert av Carl von Linnés storverk der han systematiserer alle naturens planer, er et ganske omfattende verk i syv deler, som beskriver deler av reisen Linné gjorde i Lappland i 1732. Den ble fint fremført av fiolinisten Daniela Braun, Hans Emil Sollesnes og Joachim Carr. De to andre verkene fremførte Grenager selv på cello, i sin svært utradisjonelle bruk av instrumentet: I Huldreslått klarte hun på mesterlig vis å få frem en «hardingcello»-aktig klang ved å utnytte strengenes overtoner ved lett berøring, stryking med fingrene og andre teknikker. Mixed-Handedness, som hun fremførte på avslutningskonserten, ble en litt mer brutal affære med slag på strenger og sarg. Kroppsspråket spiller en rolle i disse celloverkene, og etter den mer brutale omgangen med instrumentet i sistnevnte verk var det godt å se noe som lignet på en myk omfavnelse av cellohalsen til slutt.

Grieg og skogstemninger
Hvorfor Johan Dalene i fjor ble tildelt Equinors Talentstipend fikk vi i en fin demonstrasjon av i Griegs Fiolinsonate nr. 2, i mesterlig samspill med Leif Ove Andsnes, som tydeligvis ble inspirert av den unge musikeren. En helt annen Grieg-stemning fikk vi med Joachim Carrs dempede og delikate fremføring av «Skogsstillhet» fra Lyriske stykker op. 68 på avslutningskonserten, etterfulgt av Dvořáksk Skogsstillhet med Sandra Lied Haga og Leif Ove Andsnes. De fleste av konsertene hadde et bilde projisert på lerretet bak på scenen. De to skogskomposisjonene ble «akkompagnert» av den tsjekkiske maleren Julius Maraks stemningsfulle bilde Skogsinteriør

Joachim Carr spiller Griegs Skogsstemning foran Maraks bilde.

Per Arne Glorvigen
En svært tilstedeværende festivalmusiker var bandoneonist Per Arne Glorvigen. Han hadde med seg sin egen tangotrio, med Daniela Braun på fiolin og bassisten Arnulf Ballhorn, men utfordret også KonstKnekter, Øyvind Gimse og Joachim Carr som tangomusikere. Sistnevnte fikk en relativt stor rolle i konserten Hommage á Piazzolla, som ble en fin kammermusikkopplevelse. Den ble innledet med at Andsnes spilte Erik Saties Le Tango – perpétuel mens publikum fant sine plasser. «Evighetstangoen» var neppe skrevet ut fra kjærlighet til sjangeren – Satie mente tango var djevelens dans! 

Mellom numrene fortalte Glorvigen fra Astor Piazzollas liv og verker av andre komponister som betød mye for ham, som Juan Carlos Cobian, Alberto Ginastera og ikke minst Piazzollas lærer i Paris, Nadia Boulanger, som på konserten ble representert med Tre stykker for cello og klaver spilt av Carr og Haga (sistnevnte ble også utfordret til å spille tango i ekstranummeret). 

I de senere år har Glorvigen gjort seg gjeldende som komponist, og på avslutningskonserten ble bestillingsverket Corazones en el viento (Hjerter i vinden) urfremført. Som komponist har han prøvd å forlenge Piazzollas plan om å komponere ikke-dansbare tangoer. I sitt nye verk representerer to midtslag i Milonga-rytmen hjerteslagene og bandoneonet vinden – og helt unna tangoen slipper man heller ikke her før verket langsomt svinner hen.

På en festival som denne er det forfriskende å ha med en entusiast som Glorvigen. Han har en annen og friere spillestil enn det som er vanlig for klassiske musikere. Ansikt og kropp er med hele veien, han søker stadig blikkontakt og vender seg mot sine medspillere enten det er en bandoneon-tango eller Dvořáks harmoniumsstemme. Og da han trakk i gang «Norsk» fra Griegs Lyriske stykker op. 12 med noen solide spellemannstramp i gulvet var bandoneonet blitt en torader.

Daniela Braun og Per Arne Glorvige i intens tangokommunikasjon.

Foredrag
Nasjonale tema ble belyst gjennom underholdende og interessante foredrag av forfatterekteparet Erik Fosnes Hansen og Erika Fatland samt kunsthistoriker Gunnar Danbolt: De kunne opplyse at nasjonale tradisjoner ofte ikke er særlig nasjonale, at det å bygge ny nasjonalitet kan gå veldig galt (jfr. Turkmenistan) og hvilken betydning bondekulturen hadde for nasjonal kultur i små land på 1800-tallet. 

Å oppleve en festival i Rosendal er noe en musikkelsker bør unne seg. Selv om man i år måtte begrense konsertene til Riddersalen i baroniets gamle låve, og selve Baroniet og kirken var Covid-stengt, var det en opplevelse å være der, nyte turen til konsertene forbi gressende sauer, omgitt av stupbratte fjell og en pittoresk fjord – og få seg servert musikk, musikere og foredragsholdere på dette nivået. 

Johan Dalene og Leif Ove Andsnes i Griegs 2. fiolinsonate.

 


Kalender

CD-anmeldelser

Vårt konserthus


 • Valdres Sommersymfoni : 2. festivalhelg

  Video: Adrien Le Gall - Drone: Tom Henning Bratlie

 • Valdres Sommersymfoni : 1.festivalhelg

  Video: Adrien Le Gall - Drone: Tom Henning Bratlie

 • En Eventyrlig Reise / Ringsaker Operaskole

 • TSO åpningskonsert 2. september 2021 - Mahler Symfoni nr. 9

  Mahler Symfoni nr. 9 - Trondheim Symfoniorkester & Opera ( TSO)

 • Beethoven: Duo for viola & cello in E flat major, WoO 32

   P.O. Lindberg - Leonardo Sesenna - Kristiansand Symfoniorkester

 • Tchaikovsky - Serenade for Strings in C major, Op. 48 - Kolbjørn Holthe

  Kristiansand Symfoniorkester

 • Symphony No. 4 / Johannes Brahms / Klaus Mäkelä / Oslo Philharmonic

 • Mozart: Piano Concerto No. 24 in C minor, K.491 - Leif Ove Andsnes - Eivind Gullberg Jensen

  Kristiansand Symfoniorkester

 • Mozart: Symphony No.40 in G minor, K. 550 - Eivind Gullberg Jensen

  Kristiansand Symfoniorkester

 • Edward Elgar - Serenade for Strings in E minor, Op. 20 - Kolbjørn Holthe

  Kristiansand Symfoniorkester

 • Wagner - valkyrierittet fra operaens tredje akt

  Trondheim Symfoniorkester & Opera
  Wagner og utdrag fra Valkyrien: Valkyrierittet fra operaens tredje akt Siegfrids sørgemarsj fra Ragnarokk Utdrag fra Valkyriens 1ste akt.

 • Magiske Minner

  Tine Thing Helseth og Kåre Nordstoga spilte inn albumet «Magical Memories» i Oslo domkirke, under Norges lockdown i slutten av august og begynnelsen av september 2020. De jobbet fra sent på kvelden til de tidlige morgentimene for å få den perfekte lyden, uforstyrret av støy fra omverdenen. 

  Lanseres 28 Mai, 2021

  See More
 • La Clemenza di Tito

  Rå maktkamp, begjær, sjalusi og Mozarts nydelige musikk. La clemenza di Tito leverer all den skjønnhet og heftige følelser vi forventer fra mesternes mester.

 • Vinterstemning frå Valdres

 • Piotr Anderszewski

  J.S. Bach: Well-Tempered Clavier, Book 2: Prelude No. 12 in F Minor

 • Rachmaninoffs Pianokonsert nr. 2

  Oslo-Filharmonien med solist Håvard Gimse og dirigent Vasily Petrenko spiller Rachmaninoffs Pianokonsert nr. 2.

 • Tsjajkovskijs Symfoni nr. 4

  Oslo Filharmoniske Orkester

 • Johann Sebastian Bach: Christmas Oratorio

 • Oslo Filharmoniske Orkester

  Symphony No. 1 / Gustav Mahler / Klaus Mäkelä

  See More
 • Lawoclassics

  Prokofiev Symphony No. 5 & Myaskovsky Symphony No. 21 with Vasily Petrenko and Oslo Philharmonic

  See More
 • Se dagens luke (8) i Warner Classics julekalender.

  Eric Lu spiller Schubert: Piano Sonata in A major

  See More
 • Mariam Batsashvili - Piano ( hel konsert)

  Mariam Batsashvili fremfører en recital av Franck, Schumann, Liszt og mer på Wigmore Hall (okt 2020). Nyt denne live konserten til den unge georgiske pianisten Mariam Batsashvili i Wigmore Hall i London, hvor hun fremførte solo pianostykker av Franck, Ravel, Thalberg, Schumann og Liszt..

 • BEETHOVEN Symphony No 5 - Eschenbach

   Göteborgs Symfoniker

 • Det Norske Kammerorkesterets Julekalender

   Se første luke hos Det Norske Kammerorkester.Lukene kan åpnes hver dag kl. 11 fra 1. desember til julaften.

  See More
 • Warner Classics - Julekalender

  Første video fra Warner Classic`s julekalender er publisert. 🎄

  See More
 • Valdres Sommersymfoni

  Festival highlights 2019

  See More
 • Norges musikkhøgskole (NMH)

  Norges musikkhøgskole (NMH) er en ledende kunstfaglig og vitenskapelig høgskole med over 750 studieplasser. Vi har Norges største fagmiljø i musikk og utdanner profesjonelle utøvere, kirkemusikere, dirigenter, komponister, musikkteknologer, musikkpedagoger og musikkterapeuter.

  See More

Artikler