Amatis Trio fra Salzburg er blant årets utøvere på Midtåsen kulturfestival. Foto: Marco Borggreve
Amatis Trio fra Salzburg er blant årets utøvere på Midtåsen kulturfestival. Foto: Marco Borggreve

Midtåsen kulturfestival

Hvert år i juli kan man nyte en blanding av sommer og kultur i Sandefjord, eller som festivalsjef Dag Nilssen uttrykker det: «Ta et morgenbad i sjøen før du inntar en herlig lunsj under Cafékonsertene på Midtåsen! Deretter henter du barn og/eller barnebarn – som fremdeles er ute og bader – og tar dem med på barnefestivalen. Begivenhetene på kveldskonsertene nyter du deretter i ro og mak!»  


Skrevet av Hilde Holbæk-Hanssen. Foto: Kulturelt initiativ om ikke annet er oppgitt


Festivalen favner med andre ord bredt. I år arrangeres festivalen fra 9. til 23. juli på Anders Jahres vakre eiendom Midtåsen – med en avstikker til Bankettsalen i Park Hotell når, tradisjonen tro, den franske nasjonaldagen feires med Fransk aften med fransk eller franskinspirert musikk og femretters middag. 

Arnebergstuen 
Kveldskonsertene ellers finner sted i den vakre Arnebergstuen i villaen. Her kan man oppleve Mozarts Jaktkvartett, KV 458 (1784) fremført av noen av landets fremste unge, prisvinnende strykere: fiolinistene Ludvig Gudim og Sonoko Miriam Welde, bratsjisten Eivind Ringstad og cellisten Amalie Stalheim. De fremfører også Jörg Widmanns Strykekvartett nr. 3 og får med seg pianisten Sveinung Bjelland i Schumanns Klaverkvintett op. 44. På andre konserter tar sistnevnte publikum med på en musikalsk reise fra Norge, via Paris til Argentina med verk av blant andre Backer-Grøndahl, Grieg, Chopin, Debussy, Piazzolla og Ginastera, mens strykekvartetten får med seg Kringkastingsorkestrets soloklarinettist Björn Nyman i de to klarinettkvintettene til Mozart og Brahms. Den første av dem spiller han på originalinstrumentet bassettklarinett. 

Ludvig Gudim, Sonoko M. Welde, Amalie Stalheim og Eivind Ringstad

Amatis Trio fra Salzburg besøker Norge for første gang og gir to konserter. Den har vunnet en rekke internasjonale konkurranser og musiserer på de største internasjonale festivaler. Lea Hausmann (fiolin), Samuel Shepherd (cello) og Mengjie Han (klaver) er ECHO-musikere, hvilket betyr at de jevnlig besøker de store konsertsalene til European Concert Hall Organisation. I sin første konsert spiller de Gassenhauer-trioen til Beethoven, Sjostakovitsj’ Klavertrio i c-moll opus 8, Mendelssohns Klavertrio nr. 1 i d-moll op. 49 og Moorlands av Andrea Tarrodi som er komponert for ensemblet. Trioen var blant BBC New Generation Artists samtidig som Eivind Ringstad var en del av dette prestisjefylte lanseringsprogrammet. Sammen gjorde de en rekke innspillinger for BBC og deltok på blant annet Edinburgh International- og Aldeburgh Festival. På sin andre konsert på Midtåsen møtes de fire igjen i Mozarts Klaverkvartett i g-moll KV 478, Frank Bridges Fantasi i fiss-moll og Robert Schumanns Klaverkvartett i Ess-dur opus 47.  

Parken 
Midtåsens park har flere arenaer å by på og danner rammen om selve åpningskonserten som er viet musikal-skaperne Rodgers & Hammerstein, der festivalens sangere og pianister fremfører kjente melodier fra The Sound of Music, The King and I, Carousel og Oklahoma, mens publikum kan nyte utsikten over fjorden. 

I parken står også Midtåsen skulpturpaviljong der festivalen hvert år arrangerer sin Silence Concert, i år med «fenomenet» Ulf Nilsen. Den blinde pianisten fremfører Bachs Goldbergvariasjoner i originalversjonen for cembalo på to konserter, noe man må anta blir en vakker opplevelse i paviljongens spesielle akustikk.  

En tredje arena i parken er Tjernet. Her kan man oppleve en nasjonalromantisk konsert, der åtte sangere og to pianister legger ut på det festivalen omtaler (ved hjelp av titlene på kjente norske 1800-tallsromanser) som en «Vandring i skoven Langs ei Å Ved syrintid mens det lir Mot kveld.» På festivalens to siste dager fremføres Griegs Haugtussa ved Tjernet med mezzosopranen Mari Askvik og pianisten Ivar Anton Waagaard samt de unge danserne Myrna Lømo og Ludvig Støvind, iscenesatt av Kristian Støvind.   

På terrassen foran villaen er det også daglige Cafékonserter, der publikum i tillegg til bevertning kan oppleve festivalens sangere, pianister og unge musikere. Her veksler programmene fra dag til dag mellom fire forskjellige program, blant annet Café italiano og Bøndær på café, sistnevnte visstnok med en viss tilknytning til nabobygda Stokke, som er kjent for store sangtalenter.

Cafékonsert

 Midtåsen Barnefestival (11.-23. juli) tar hele Midtåsen i bruk når en veksler mellom to program, som også har vært vist tidligere: 

Fantasia! er et vandreteater med opplevelser rundt på Midtåsen – et møte mellom musikk, dans, malerier og praktfull natur. Maleren Claude leder barn og voksne fra utsiktspunktet foran villaen – der han i fjor begynte på maleriet av fullmånen over fjorden – via det gamle slottet og kyllingene i borggården til Monet-broen og vannliljene ved tjernet.  

Tryllefløyten, regissert av Arild Helleland, byr på eventyr i skogen med ti profesjonelle sangere, en fløytist, en pianist – og en ildsprutende drage. 

For hele programmet og informasjon om de medvirkende, se her.

Maleren Claude Måne viser rundt på Midtåsen, 
mens prins Tamino forfølges av en ildsprutende drage!

 Artikler