Musikkmagi på Hunderfossen
Hunderfossen Eventyrpark har opparbeidet en tradisjon med underholdningskonsepter med et læringselement. I sin runde paviljong har de nå invitert Musikkfabrikken, som med animasjon, 4D-film og Oslo-filharmonien byr barn og voksne på en reise i synestesiens verden.
Definisjonen på synestesi er en sanseopplevelse på flere sanseområder samtidig når bare ett av dem blir fysisk påvirket. En vanlig synestetisk opplevelse er at man opplever farger når man hører musikk. Men man kan ha tilsvarende opplevelser med for eksempel bokstaver, tall, mat og lukt. Ca. fem prosent av menneskeheten har denne evnen.
Sigurd Slåttebrekk
Bak prosjektet står Sigurd Slåttebrekk. Mange vil huske ham som en av våre fremste pianister. For litt over 20 år siden overrasket han mange da han – i hvert fall for en periode – la pianisten på hyllen til fordel for andre behov. Han hadde gjort seg svært bemerket, blant annet med plateutgivelsen Chasing the Butterfly, der han hadde studert voksrullene med Griegs interpretasjoner av egne verk. På samme plate hadde han spilt inn Klaverkonserten av samme komponist, en innspilling som i fjor ble kåret den beste a-moll gjennom tidene av platemagasinet Gramophone. – Helt ute av klaverkarrieren er han imidlertid ikke. Han er blant annet professor i klaver på Norges musikkhøgskole.
Det var altså ingen hvem-som-helst som plutselig satset på de mer kreative sider av sine interesser, og stor var overraskelsen da han, sammen med organisten Alf Knutsen, dro i gang og senere produserte animasjonseventyret om Redningsskøyta Elias.
- Jeg har vært opptatt av animasjon helt siden barndommen, forklarer han en vakker maidag på Hunderfossen familiepark to uker før Musikkfabrikken åpner sine dører for publikum. Klassismusikk.com fikk være til stede på en prøvevisning for fjerdeklassinger fra Solvang skole i Øyer.
Noen vil kanskje gjenkjenne tittelen. Musikkfabrikken ble vist i Oslo-filharmonien i 2017 og 2021, i en fantastisk blanding av dans, pantomime og animasjonsfilm, der de to hovedpersonene er Clara og Herbert von Caravan, sistnevnte både synestetiker og magiker, om vi skal tro Slåttebrekk. I selve fabrikken produserte noen animerte skapelser musikkinstrumenter på løpende bånd - og de reparerte til og med en av musikernes brukne klarinett. Kjente verk fra den klassiske musikkhistorien sto sentralt i handlingen. En kammerversjon av Musikkfabrikken skal snart landet rundt med Riksteatret.
Opplevelser og læring
Hunderfossen har helt siden starten hatt sin paviljong der opplevelser og læring sto i fokus. De siste årene med et program om Den lille prinsen. Parken ønsket nå å satse på noe med musikk. De hørte om Musikkfabrikken, opplevde den i Oslo-filharmonien og tok kontakt.
- Jeg syns det er imponerende av en park som arbeider på normale, kommersielle premisser å satse på noe slikt som oss, sier Slåttebrekk, som også fremhever samarbeidspartnere som har gjort prosjektet mulig; i tillegg til orkesteret, blant andre Sparebankstiftelsen DNB, Kulturrådet, Bergesenstiftelsen, Innlandet fylkeskommune og Musikkpedagogene.
Han har, sammen med blant andre animasjonsprodusenten Fredrik Fottland, utviklet et helt nytt konsept på Hunderfossen. Publikum føres først inn i et rom der en animert figur spiller Griegs Notturno på et ordentlig, knallrødt flygel. Mens han spiller kommer en og annen farge svevende gjennom luften. På siden av scenen bringer en kjettingheis stadig nye ferdigproduserte instrumenter, men også en og annen feil. En sparegris blir raskt fjernet av lange armer oppe fra taket. Etter hvert kommer en ny animert figur til og setter seg ved siden av – og dermed er det Griegs firhendige Norske danser som kommer. (Begge stemmer spilt av Slåttebrekk). Men sabotører i fabrikken lager etter hvert mye trøbbel og må stadig fjernes av de lange armene fra oven.
Publikum føres så inn i kinosalen og får utdelt 4D-briller. Her møter de Clara og Herbert som barn når de opplever hvordan musikk og lyder frembringer fargeformasjoner. Disse «slynges» ut mot tilskuerne ved hjelp av 4D-teknologien, og ivrige fjerdeklassinger i salen prøver å fange dem. Herbert forviller seg inn til Oslo-filharmonien som, i likhet med da forestillingene var «live» i Oslo konserthus, slipper seg løs og improviserer mens de fremfører Rimskij-Korsakovs Scheherazade. I tillegg til fargeopplevelsene får publikum også andre sansemessige overraskelser, som vi ikke skal avsløre her…
Orkesteret er også med når publikum går videre til det siste rommet, men nå bare som lyd i Debussys Suite Bergamasque. Her får publikum selv anledning til å leke med fargene – til musikken; ved å bevege armene langs veggen frembringer man kaskader av farger. Er man flink, klarer man å fargelegge instrumentene fra musikkfabrikken som kommer glidende på «samlebåndet» oppe under taket. Et par klasser med yre 9-10-åringer brakte kanskje sanseopplevelsene til et voldsomt nivå, men moro var det.
En spennende halvtime, med intelligent og sanselig formidling av klassisk musikk og synestesi, kan oppleves i hele sommer fra 6.juni – og i ti år fremover. Over nyttår oppretter Musikkfabrikken "filialer" i England.
Noen inntrykk av produksjon og opplevelser, presentert av Sigurd Slåttebrekk: