– Noen virkelig, virkelig store opplevelser for veldig mange
– Noen virkelig, virkelig store opplevelser for veldig mange
Leif Ove Andsnes gjør seg klar for sin tiende sommer med Rosendal Kammermusikkfestival. Det blir også den siste.
Programmet til den tiende utgaven av Rosendal Kammermusikkfestival er ute. Nok en gang skal noen av verdens fremste klassiske musikere samles i den lille bygda ved Hardangerfjorden, i år under overskriften «Grieg i Hardanger».
Men i år er det ikke programmet som er den største nyheten: Etter ti år har Leif Ove Andsnes besluttet å gi seg som kunstnerisk leder. Årets festival blir altså den siste, selv om det fortsatt blir mye klassisk musikk å høre på Baroniet i Rosendal fremover. I anledning programslippet, tok Andsnes en prat med klassiskmusikk.com:
– Det at jeg skal slutte føles vemodig, men det er noe jeg har tenkt på og visst om lenge. Nå, etter ti år føles det riktig for meg. Jeg er alltid redd for prosesser som blir for lange, og at man gir seg litt for sent.
Ny konsertserie
Men Andsnes er ikke helt ferdig med Rosendal. Den siste utgaven av festivalen blir til sommeren, men allerede fra neste år kommer det et nytt tilbud:
– Fra 2026 startes det en klassisk konsertserie som en del av sommersesongen på Baroniet Rosendal. De har alltid hatt klassiske konserter, og nå satser vi på en høyprofilert konsertserie fordelt på et par helger. De som virkelig er interessert i klassisk musikk kan oppsøke og høre mer enn bare ett program. Målet er jo at nivået skal være like høyt som det har vært på festivalen, med flotte musikere fra både Norge og utlandet.
I ett tiår har flere av den klassiske musikkens største navn vært å finne i Rosendal i begynnelsen av august. Er det noen konserter eller øyeblikk fra disse årene som utpeker seg spesielt?
– Det første året er alltid veldig spennende. Klarer vi å fange en stemning? Da hadde vi, husker jeg, et tema vi kalte «1828», etter det siste leveåret til Franz Schubert. Jeg opplevde at den roen man kan få i Rosendal, med naturen, stedet, å være der de dagene, det gir et helt eget rom for å oppleve den typen musikk. Det har også vært flere år hvor jeg har lært veldig mye om enkeltkomponister. I 2019 hadde vi et stort fokus på Sjostakovitsj, og jeg oppdaget hvor allsidig han var, hvor eksperimentell han var, hvor mye han skrev av underholdningsmusikk og hvor mye det virket inn på den seriøse musikken.
En uventet reise
Andsnes har også fjorårets festival friskt i minnet:
– Det var den største festivalen vi har hatt, med over 60 musikere. Blant annet gjorde vi Bachs Johannespasjon, som fikk to fenomenale fremføringer med Det Norske Solistkor og et sammensatt barokkorkester, og det ble noen virkelig, virkelig store opplevelser for veldig mange. Vi gikk fra mye virtuos og kompleks ungarsk musikk til en oase med Bach i midten, og så tilbake til det ungarske, men mer spirituelt. Det ble en veldig interessant reise som jeg faktisk ikke helt hadde sett for meg. Noen ganger kan det bli mindre vellykket enn man hadde tenkt, og noen ganger kan man være heldig på den måten.
Ingen turistfelle
– Og hvilken reise har du planlagt å legge ut på til sommeren?
– Da vender vi blikket litt mer hjemover. For meg føles det veldig riktig, med tanke på at dette blir siste festival. Overskriften er jo «Grieg i Hardanger», og det kan jo nesten høres ut som en turistfelle, men det ligger litt mer bak enn å bare ville selge Greg i vakre Hardanger. Grieg bodde jo lengre perioder i Hardanger, var mye på ferie der, og skrev flere sentrale verk der – Strykekvartetten, Holberg-suiten, sanger og pianostykker, blant annet. Jeg skal spille mye av det.
Foto: Thor Brødreskift
Festivalen skal også utforske Griegs studenttid i Leipzig, og det musikalske miljøet han møtte der. I tillegg blir det et spesielt fokus på sangene:
– Jeg vil jo si at sangene er noe av det viktigste i hans produksjon. Og kanskje også noe av det mest undervurderte, spesielt i utlandet. Så mange av dem er jo på norsk, så de gjøres ikke så mye utenlands.
– I tillegg er det et videre Hardanger-fokus. Vi har med noe musikk av Geirr Tveitt, Hardangers store komponist, spesielt når man ser bakover i tiden. Ikke minst har vi med Knut Vaage, som ikke bare er fra Hardanger, men også fra Kvinnherad, kommunen som Rosendal ligger i. Det blir ikke mindre enn tre urfremføringer, av verk som Knut skriver til kontratenor Daniel Sæther og Ensemble C4. I tillegg skal vi gjøre en konsert viet Ravel, i forbindelse med 150-årsjubileet i år. Vi peker også litt mot Sjostakovitsj, siden det er 50 år siden han døde, i tillegg til andre ting. Det blir ikke bare regions- og navlebeskuende!
Flere norske musikere enn tidligere
Hvert år har Rosendal Kammermusikkfestival samlet flere store navn, og sommerens festival er intet unntak. Fordi den store overskriften er Grieg, er det nok også litt flere norske musikere enn det har vært tidligere år. Daniel Sæther og barokkmusikerne i Ensemble C4 er allerede nevnt, og i tillegg kommer sopran Mari Eriksmoen og tenor Eirik Grøtvedt.
Foto: Renate Torseth
Foto: Mats Bäcker
Flere musikere kommer tilbake til festivalen, deriblant Julia Hagen, som Andsnes kaller en «supercellist», og den svensknorske, fremadstormende fiolinisten Johan Dalene. Den norske strykekvartetten Op13 kommer også igjen, med fiolinist Sonoko Miram Welde i spissen. I tillegg kan nevnes pianister som Juliana Avdeeva og James Baillieu. Og dette er bare noen av musikerne som tar turen.
Kanskje litt mer sommerferie?
– Det må føles litt bittersøtt å avslutte nå?
– Jeg vet at jeg kommer til å savne dette. Jeg har jo arrangert festivaler såpass lenge – jeg var 17 år i Risør og nå 10 år i Rosendal. Det blir jo en del av livet å sitte og kuratere programmer. Jeg vært heldig med at det har solgt bra, og at folk har stolt på at de får noe de liker eller syns er interessant når de kommer på konsert. Det har gjort at jeg ikke har tenkt å tenke for kommersielt. Og så har det vært utrolig gøy å kunne sette sammen de utradisjonelle programmene vi av og til har. Til sommeren har vi et program med pianokvintetten til Louis Vierne, og verk av Arne Nordheim, Knut Vaage og barokkomponisten Biaigo Marini. Jeg vet at det kan gå bra, og at det kommer folk til det, fordi folk stoler på oss. Det har vært veldig gøy å ha den friheten med disse festivalene.
– Og nå kommer jo konsertserien, hvor du får fortsette med kunstnerisk planlegging.
– Ja, jeg har jo nok å gjøre, for å si det sånn. Jeg prøver jo å få frigitt mer tid til meg selv, også på somrene. Det har jo alltid vært veldig mye fokus på Rosendal, og jeg har jo kanskje valgt bort deltakelse på en del europeiske festivaler. Det er jo kanskje noe jeg kan ta del i igjen. Og kanskje skal jeg også bare ta litt mer fri om sommeren!
Foto: Liv Øvland