Norske sommerfestivaler - juli

Her er vår oversikt over norske klassiske festivaler i juli 2022. I løpet av to pandemiår er enkelte festivaler forsvunnet, mens andre kanskje har kommet til. Vi er takknemlige for å få tips om dem vi ikke har fanget opp.

Fjord Classics 
Sandefjord 5.-8. juli

Årets tema er Indian Summer, ikke fordi festivalen foregår på sensommeren, men for å lede tanken hen mot komponisters sene verker. Brahms, Rakhmaninov, Bruch, Richard Strauss og Bach er blant dem som skal presenteres med dette for øyet. Men også nyere musikk er med, og i år er den finske Sebastian Fagerlund festivalkomponist. Av de 31 musikerne som medvirker i de tretten konsertene, kan nevnes klarinettisten Christoffer Sundqvist, bassisten Janne Saksala, cellistene Bjørg Lewis og Torleif Thedéen, fiolinistene Liza Ferschtman og Esther Hoppe, hornisten Hervé Joulain, fagottisten Audun Halvorsen, pianistene Polina Leschenko, Marina Kan Selvik og Kathryn Stott samt mezzosopranen Astrid Nordstad. Og ikke minst: Fjord Festival Strings, bestående av seksten av landets fremste strykertalenter.

Fullt program finner du her


Foto: Liv Øvland

Rosendal Kammermusikkfestival
Rosendal 7.-10. juli

Festivalen er i år flyttet fra august til juli på grunn av et oppdrag på London Proms. I år står Beethoven i sentrum. Det skulle han gjort i Beethovenåret 2020, men covid satte en stopper for det. Til gjengjeld feires han nå med hele 23 verker fra op. 5 til 102. Det blir også norsk samtidsmusikk av Ketil Hvoslef og Marius Neset, og noen verker av Bach og Mozart. Blant musikerne finner man blant andre pianistene Vikingur Ólafsson, Kristian Bezuidenhout, Enrico Pace og Sveinung Bjelland, fiolinistene Antje Wieethaas og Alina Ibragimova, cellistene Tanja Tetzlaff og Chistian Poltéra, Quatour van Kuijk samt festivalsjefen selv, Leif Ove Andnes og et knippe norske musikere. Det blir også foredrag og samtaler med Gunilla Süssmann, John Swafford og Gunnar Danbolt.

Fullt program finner du her


Midtåsen Kulturfestival
Sandefjord 10. - 24. juli

I femten år har Anders Jahres eiendom på Midtåsen vært åsted for Kulturelt initiativs aktiviteter. Sentralt blant dem står Midtåsenfestivalen som utnytter hele eiendommen med hus, park og tjern. Festivalen har som tradisjon å fremføre Beethovens’ Måneskinnsonate – i måneskinn – og innleder i år festivalen med denne magiske konserten få dager før fullmåne, fremført av Ivar Anton Waagaard. Av andre utøvere i år kan nevnes Christian Ihle Hadland, tenor og saksofonist Håkon Kornstad, fløytesøstrene Ingrid og Maria Ose, strykekvartetten Opus 13 og pianisten Sveinung Bjelland, organisten Kåre Nordstoga for å nevne noen – og en rekke av landets nye sangergenerasjon. Det blir Cafékonserter med nye talenter og egen barnefestival. 

Fullt program finner du her


Lofoten pianofestival 
Lofoten, 11.-16. juli

Festivalen alternerer annet hvert år med Lofoten internasjonale kammermusikkfestival. Kunstnerisk leder i år er den ungarske pianisten Denés Varjon. Om festivalen ikke har ordet «internasjonal» i navnet – slik mange festivaler pleier – er den det i gavnet. Pianistene i år kommer alle fra utlandet: Paul Lewis, Kathryn Stott, Roman Rabinovich, Izabella Simon, Shai Wosner, Ryoma Takagi (vinneren av Grieg-konkurransen i 2018) og Varjon selv. I år står Beethoven sentralt i programmet, spesielt det første dagene. Festivalen byr på mye kammermusikk, også med internasjonale musikere – inkludert Engegårdkvartetten. Som vanlig gjennomføres konsertene i Lofotens kirker, kulturhus, restauranter og kunstgallerier, og øyrikets magiske landskap blir derfor en del av festivalopplevelsen.

Fullt program finner du her


Olavsfest 
Trondheim, 28. juli - 3. august

Olavsfest har som formål å være en arena for refleksjon i skjæringspunktet mellom tro og samfunn. Den er nært knyttet til Nidarosdomen som nasjonalt kirkelig og kulturelt kraftsentrum, forankret i den tusenårige olsoktradisjonen. I et flerreligiøst samfunn skal festivalen by på kunst og kulturaktiviteter som anerkjenner troens og tvilens betydning for mennesker til alle tider. Årets festival åpner med Kim André Arnesens The Stranger med Together in Hope Choir (USA) og TrondheimSolistene. Av andre klassiske fremførelser kan nevnes urfremføring av Rebecka Ahvenniemis Messe pour les raicins med Norges Ungdomskor og Trondheim Sinfonietta, og Rolf Guptas kritikerroste Jordens sang med Trondheim Symfoniorkester og Opera. Ellers blir det orgelkonserter, større og mindre messer, samtaleserien Vestfrontmøtet og konserter av alle sjangre.

Fullt program finner du her
Olavsfests app


 


Kalender

CD-anmeldelser

Vårt konserthus


  • Valdres Sommersymfoni : 2. festivalhelg

    Video: Adrien Le Gall - Drone: Tom Henning Bratlie

  • Valdres Sommersymfoni : 1.festivalhelg

    Video: Adrien Le Gall - Drone: Tom Henning Bratlie

  • En Eventyrlig Reise / Ringsaker Operaskole

  • TSO åpningskonsert 2. september 2021 - Mahler Symfoni nr. 9

    Mahler Symfoni nr. 9 - Trondheim Symfoniorkester & Opera ( TSO)

  • Beethoven: Duo for viola & cello in E flat major, WoO 32

     P.O. Lindberg - Leonardo Sesenna - Kristiansand Symfoniorkester

  • Tchaikovsky - Serenade for Strings in C major, Op. 48 - Kolbjørn Holthe

    Kristiansand Symfoniorkester

  • Symphony No. 4 / Johannes Brahms / Klaus Mäkelä / Oslo Philharmonic

  • Mozart: Piano Concerto No. 24 in C minor, K.491 - Leif Ove Andsnes - Eivind Gullberg Jensen

    Kristiansand Symfoniorkester

  • Mozart: Symphony No.40 in G minor, K. 550 - Eivind Gullberg Jensen

    Kristiansand Symfoniorkester

  • Edward Elgar - Serenade for Strings in E minor, Op. 20 - Kolbjørn Holthe

    Kristiansand Symfoniorkester

  • Wagner - valkyrierittet fra operaens tredje akt

    Trondheim Symfoniorkester & Opera
    Wagner og utdrag fra Valkyrien: Valkyrierittet fra operaens tredje akt Siegfrids sørgemarsj fra Ragnarokk Utdrag fra Valkyriens 1ste akt.

  • Magiske Minner

    Tine Thing Helseth og Kåre Nordstoga spilte inn albumet «Magical Memories» i Oslo domkirke, under Norges lockdown i slutten av august og begynnelsen av september 2020. De jobbet fra sent på kvelden til de tidlige morgentimene for å få den perfekte lyden, uforstyrret av støy fra omverdenen. 

    Lanseres 28 Mai, 2021

    See More
  • La Clemenza di Tito

    Rå maktkamp, begjær, sjalusi og Mozarts nydelige musikk. La clemenza di Tito leverer all den skjønnhet og heftige følelser vi forventer fra mesternes mester.

  • Vinterstemning frå Valdres

  • Piotr Anderszewski

    J.S. Bach: Well-Tempered Clavier, Book 2: Prelude No. 12 in F Minor

  • Rachmaninoffs Pianokonsert nr. 2

    Oslo-Filharmonien med solist Håvard Gimse og dirigent Vasily Petrenko spiller Rachmaninoffs Pianokonsert nr. 2.

  • Tsjajkovskijs Symfoni nr. 4

    Oslo Filharmoniske Orkester

  • Johann Sebastian Bach: Christmas Oratorio

  • Oslo Filharmoniske Orkester

    Symphony No. 1 / Gustav Mahler / Klaus Mäkelä

    See More
  • Lawoclassics

    Prokofiev Symphony No. 5 & Myaskovsky Symphony No. 21 with Vasily Petrenko and Oslo Philharmonic

    See More
  • Se dagens luke (8) i Warner Classics julekalender.

    Eric Lu spiller Schubert: Piano Sonata in A major

    See More
  • Mariam Batsashvili - Piano ( hel konsert)

    Mariam Batsashvili fremfører en recital av Franck, Schumann, Liszt og mer på Wigmore Hall (okt 2020). Nyt denne live konserten til den unge georgiske pianisten Mariam Batsashvili i Wigmore Hall i London, hvor hun fremførte solo pianostykker av Franck, Ravel, Thalberg, Schumann og Liszt..

  • BEETHOVEN Symphony No 5 - Eschenbach

     Göteborgs Symfoniker

  • Det Norske Kammerorkesterets Julekalender

     Se første luke hos Det Norske Kammerorkester.Lukene kan åpnes hver dag kl. 11 fra 1. desember til julaften.

    See More
  • Warner Classics - Julekalender

    Første video fra Warner Classic`s julekalender er publisert. 🎄

    See More
  • Valdres Sommersymfoni

    Festival highlights 2019

    See More
  • Norges musikkhøgskole (NMH)

    Norges musikkhøgskole (NMH) er en ledende kunstfaglig og vitenskapelig høgskole med over 750 studieplasser. Vi har Norges største fagmiljø i musikk og utdanner profesjonelle utøvere, kirkemusikere, dirigenter, komponister, musikkteknologer, musikkpedagoger og musikkterapeuter.

    See More

Artikler