Norske sommerfestivaler - juli

Her er vår oversikt over norske klassiske festivaler i juli 2022. I løpet av to pandemiår er enkelte festivaler forsvunnet, mens andre kanskje har kommet til. Vi er takknemlige for å få tips om dem vi ikke har fanget opp.

Fjord Classics 
Sandefjord 5.-8. juli

Årets tema er Indian Summer, ikke fordi festivalen foregår på sensommeren, men for å lede tanken hen mot komponisters sene verker. Brahms, Rakhmaninov, Bruch, Richard Strauss og Bach er blant dem som skal presenteres med dette for øyet. Men også nyere musikk er med, og i år er den finske Sebastian Fagerlund festivalkomponist. Av de 31 musikerne som medvirker i de tretten konsertene, kan nevnes klarinettisten Christoffer Sundqvist, bassisten Janne Saksala, cellistene Bjørg Lewis og Torleif Thedéen, fiolinistene Liza Ferschtman og Esther Hoppe, hornisten Hervé Joulain, fagottisten Audun Halvorsen, pianistene Polina Leschenko, Marina Kan Selvik og Kathryn Stott samt mezzosopranen Astrid Nordstad. Og ikke minst: Fjord Festival Strings, bestående av seksten av landets fremste strykertalenter.

Fullt program finner du her


Foto: Liv Øvland

Rosendal Kammermusikkfestival
Rosendal 7.-10. juli

Festivalen er i år flyttet fra august til juli på grunn av et oppdrag på London Proms. I år står Beethoven i sentrum. Det skulle han gjort i Beethovenåret 2020, men covid satte en stopper for det. Til gjengjeld feires han nå med hele 23 verker fra op. 5 til 102. Det blir også norsk samtidsmusikk av Ketil Hvoslef og Marius Neset, og noen verker av Bach og Mozart. Blant musikerne finner man blant andre pianistene Vikingur Ólafsson, Kristian Bezuidenhout, Enrico Pace og Sveinung Bjelland, fiolinistene Antje Wieethaas og Alina Ibragimova, cellistene Tanja Tetzlaff og Chistian Poltéra, Quatour van Kuijk samt festivalsjefen selv, Leif Ove Andnes og et knippe norske musikere. Det blir også foredrag og samtaler med Gunilla Süssmann, John Swafford og Gunnar Danbolt.

Fullt program finner du her


Midtåsen Kulturfestival
Sandefjord 10. - 24. juli

I femten år har Anders Jahres eiendom på Midtåsen vært åsted for Kulturelt initiativs aktiviteter. Sentralt blant dem står Midtåsenfestivalen som utnytter hele eiendommen med hus, park og tjern. Festivalen har som tradisjon å fremføre Beethovens’ Måneskinnsonate – i måneskinn – og innleder i år festivalen med denne magiske konserten få dager før fullmåne, fremført av Ivar Anton Waagaard. Av andre utøvere i år kan nevnes Christian Ihle Hadland, tenor og saksofonist Håkon Kornstad, fløytesøstrene Ingrid og Maria Ose, strykekvartetten Opus 13 og pianisten Sveinung Bjelland, organisten Kåre Nordstoga for å nevne noen – og en rekke av landets nye sangergenerasjon. Det blir Cafékonserter med nye talenter og egen barnefestival. 

Fullt program finner du her


Lofoten pianofestival 
Lofoten, 11.-16. juli

Festivalen alternerer annet hvert år med Lofoten internasjonale kammermusikkfestival. Kunstnerisk leder i år er den ungarske pianisten Denés Varjon. Om festivalen ikke har ordet «internasjonal» i navnet – slik mange festivaler pleier – er den det i gavnet. Pianistene i år kommer alle fra utlandet: Paul Lewis, Kathryn Stott, Roman Rabinovich, Izabella Simon, Shai Wosner, Ryoma Takagi (vinneren av Grieg-konkurransen i 2018) og Varjon selv. I år står Beethoven sentralt i programmet, spesielt det første dagene. Festivalen byr på mye kammermusikk, også med internasjonale musikere – inkludert Engegårdkvartetten. Som vanlig gjennomføres konsertene i Lofotens kirker, kulturhus, restauranter og kunstgallerier, og øyrikets magiske landskap blir derfor en del av festivalopplevelsen.

Fullt program finner du her


Olavsfest 
Trondheim, 28. juli - 3. august

Olavsfest har som formål å være en arena for refleksjon i skjæringspunktet mellom tro og samfunn. Den er nært knyttet til Nidarosdomen som nasjonalt kirkelig og kulturelt kraftsentrum, forankret i den tusenårige olsoktradisjonen. I et flerreligiøst samfunn skal festivalen by på kunst og kulturaktiviteter som anerkjenner troens og tvilens betydning for mennesker til alle tider. Årets festival åpner med Kim André Arnesens The Stranger med Together in Hope Choir (USA) og TrondheimSolistene. Av andre klassiske fremførelser kan nevnes urfremføring av Rebecka Ahvenniemis Messe pour les raicins med Norges Ungdomskor og Trondheim Sinfonietta, og Rolf Guptas kritikerroste Jordens sang med Trondheim Symfoniorkester og Opera. Ellers blir det orgelkonserter, større og mindre messer, samtaleserien Vestfrontmøtet og konserter av alle sjangre.

Fullt program finner du her
Olavsfests app


 Nyheter