Alehouse Sessions på Hovedscenen

Alehouse Sessions på Hovedscenen

Da filmen The Alehouse Sessions med Bjarte Eike og hans ensemble Barokksolistene ble vist på BBC i vår satte den seerrekord for klassiske musikk-filmer. På søndag vises den på NRK2 Hovedscenen.


KM red I Fotos: Elisabeth Nord/Musikk i Innlandet


Barokkfiolinisten Bjarte Eike har sammen med sitt ensemble (opprettet i 2005) hatt eventyrlig suksess i inn- og utland med konseptet The Alehouse Sessions, en festlig og til dels anarkistisk blanding av musikk, dans og teater som utforsker musikkverdenen i Londons taverner på 1600-tallet, etter at Oliver Cromwell hadde stengt byens teatre. Forestillingen har vært spilt i inn- og utland i mange år og er fortsatt den Eike og Barokksolistene får flest forespørsler om.

Filmen gir seerne en unik musikalsk historiefortelling, filmet i hjertet av London, bl.a. The George Inn, en av storbyens eldste gjenværende puber.

 - The Alehouse Sessions er et prosjekt som jeg har fått lov utvikle, leke med og presentere i mange forskjellige versjoner siden jeg først fikk ideen i 2007, sier Eike. Det tar utgangspunkt i historiske begivenheter i engelsk historie – tilbake til en tid da teatre og musikksteder ble stengt, og musikere/kunstnerne måtte finne alternative måter – og steder – å uttrykke seg på. De måtte inn på vertshusene, pubene, for å få spilt, sunget og danset. Dette historiske bakteppet, med alle de mulighetene det gir for å blande musikalske sjangre, historiefortellinger, improvisasjon og dessuten invitere publikum med på fest – har vært en fantastisk lekeplass for meg og mine medmusikanter i Barokksolistene. Alle har jo et forhold til puben og det den representerer – klasse, kjønn, rase, formue osv spiller ingen rolle i dette rommet. Her handler det om å møtes, drikke, sladre og ha det gøy. Det at nettopp dette prosjektet har fått så mye respons blant publikum og presse i England, med flere opptredener i Shakespeare’s Globe Theater, sesongåpning på Southbank Center og gjesteopptredener på titalls radioprogrammer, er jo ekstra gøy. Jeg er utrolig fornøyd med filmen – i løpet av en time, klarer vi å presentere essensen av hva prosjektet handler om: Lekende, morsomme og fantastiske musikere, begeistret publikum – i alle aldre og fra flere deler av samfunnet. Uformelt, men med høy musikalsk kvalitet i høysetet. Overraskelser og rørende moment om hverandre.

Omtaler av filmen i Storbritannia:

Beauty meets melancholy as rich hybrids of folk and classical bang heads with drinking songs, elegies, sea-shanties and bawdy ballads. (The Irish Times)

Bjarte Eike [is] an extraordinary player, performer, musician … The Alehouse Sessions - basically bringing baroque music into different venues, pubs and bars and so forth, it’s a real riot. (Cerys Matthews, BBC Radio 6)

Part documentary and part performance, with … Eike beckoning the camera through London’s streets to a secret knees-up in a pub backroom, it’s a snapshot of another age. (The Sunday Times).

I 2024 inngår Barokksolistene et samarbeid med Musikk i Innlandet, som gir ensemblet en etterlengtet fast base i Norge.Nyheter