Amalie Stalheims cellokonserter

Når Amalie Stalheim på torsdag denne uken fremfører Knut Vaages Cellokonsert Relieff med Kringkastingsorkestret er det slutten på en imponerende høst i samtidscello-konsertenes tjeneste. Dette blir andre gang hun fremfører verket. 

I en tid der manglende andre- og tredjegangsfremførelser har vært debattert, er det verd å merke seg at Stalheim gjør sitt for å endre på den statistikken: 

15. oktober var hun for tredje gang solist i den svenske komponisten Anders Nilssons Cellokonsert, denne gangen med Kungliga Filharmonikerna, dirigert av Patrik Ringborg. Hun urfremførte verket i 2019 og konserten vant samme år «Årets kunstpris for stort ensemble/opera» utdelt av den svenske musikkforleggerforeningen. 

18. oktober fremførte hun et utdrag av Anders Hillborgs Cellokonsert under den storslåtte utdelingen av Birgit Nilsson Prize til Yo Yo Ma i Stockholm Konserthus. Sist hun spilte den var på den skandinaviske førstegangsfremførelsen i Stavanger i 2021.

Fra Stockholm gikk en strabasiøs reise (innstilte fly over hele Skandinavia på grunn av droneflygning ved Flesland flyplass!) til Bergen-Filhamonien og Edward Gardner, der hun skulle urfremføre nok et bestillingsverk, Therese Birkelund Ulvos Cellokonsert 20. oktober.

Enda bedre nytt: konsertene av Ulvo og Vaage skal nå spilles inn på plate.

Hatten av!Nyheter